Παρασκευή 4 Απρίλη: Cine Λαμπηδόνα -

Παρασκευή 4 Απρίλη: Cine Λαμπηδόνα - "Mi país imaginario" (Η φανταστική χώρα μου)

 Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας καλεί την Παρασκευή 4/4/25 στις 8.30μμ στη Λαμπηδόνα (Άλσος Αγίας Τριάδας - Βύρωνας). Θα προβάλουμε την ταινία - ντοκιμαντέρ "Mi país imaginario" (Η φανταστική χώρα μου), διάρκειας 1h 23', σε σκηνοθεσία Patricio Guzmán, 2022. Σχεδόν μισό αιώνα μετά την "Μάχη της Χιλής", το διάσημο ντοκιμαντέρ που κατέγραψε την κοινωνική επανάσταση του 1972-73

Σάββατο 5 Απρίλη: Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Ταπητουργείου και διαδήλωση για τα Τέμπη και τη νέα πανεργατική Απεργία

Σάββατο 5 Απρίλη: Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Ταπητουργείου και διαδήλωση για τα Τέμπη και τη νέα πανεργατική Απεργία

Το Σάββατο 5 Απριλίου συμμετέχουμε στην συγκέντρωση και διαδήλωση για τα Τέμπη και για την Απεργία στις 9 Απρίλη, που διοργανώνουν συλλογικότητες των γειτονιών μας. 

Σάββατο 29 Μαρτίου,  live db projekt

Σάββατο 29 Μαρτίου, live db projekt

To Σάββατο 29 Μαρτίου οι συνθομηχανές του db projekt ανεβαίνουν στη σκηνή της Λαμπηδόνας. db projekt είναι τo ηλεκτρονικό project του Δημ. Μποτή (Magic de Spell) σε συνεργασία με φίλους. Καλεσμένοι του στη σκηνή οι:Διαμαντής ΔιαμαντίδηςΜιχάλης ΣκαράκηςΚατερίνα ΣπυροπούλουΙωάννα ΜιχαηλίδουΝίκος ΜακράκηςΕίσοδος ελεύθερηΛαμπηδόναΆλσος Αγ. Τριάδας, ΒύρωναςΣάββατο 29 Μαρτίου, 9.00μμΚοινωνικό


Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου ''Φυτώρια αυτοδίδακτων, φυλακές και εξορίες: το παράδειγμα της Καισαριανής''

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας προσκαλεί την Παρασκευή 22 Μάη στις 20:00 στην παρουσίαση του βιβλίου του Θανάσης Γ. Κορακάκης - ''Φυτώρια αυτοδίδακτων, φυλακές και εξορίες: το παράδειγμα της Καισαριανής''. 

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει παρουσία του συγγραφέα ενω μετα το πέρας αυτής θα ακολουθήσει συζήτηση.



Λίγα λόγια για το βιβλίο...

Ανάλογα με το πολιτισμικό υπόβαθρο, κάθε εποχή έχει τους δικούς της αυτοδίδακτους. Είναι αυτοί που κατόρθωσαν, παρά τις όποιες αντιξοότητες, να αποκτήσουν δυσανάλογη παιδεία με αυτή του σχολείου, που φοίτησαν.
Αναφερόμαστε στους αυτοδίδακτους πολιτικούς κρατούμενους της περιόδου 1945 - 1966. Αυτούς τους θεωρούμε αυτοδίδακτους πρώτης γενιάς. Αυτοδίδακτους δεύτερης γενιάς θεωρούμε μια μερίδα νέων, η οποία παρά την κοινωνική καχεξία της, επηρεάστηκε από τη στάση ζωής των πρώτων και στράφηκε στα γράμματα και τις τέχνες. Η εξουσία τις πολιτικές διώξεις, διαχρονικά, τις χαρακτήριζε μονομερώς και αυθαίρετα «έγκλημα», το οποίο αποσύνδεε από τις κοινωνικές αιτίες που το προκαλούν.
Διατρέχουμε συνοπτικά το θεσμικό πλαίσιο των πολιτικών διώξεων, που αναπτύσσονται με προσήλωση στη δογματική γραμμή της εξόντωσης του ταξικού εχθρού. Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή της οργανωτικής διάρθρωσης των πολιτικών κρατούμενων για την αντιμετώπιση των καταπιεστικών συνθηκών κράτησης και των νέων διώξεων στους τόπους κράτησης, των μορφών που χρησιμοποίησαν για να παρακάμπτουν τις απαγορεύσεις των βιβλίων, των μαθημάτων, των εκδηλώσεων που διευρύνουν τον πνευματικό ορίζοντα κ.λπ.
Στη συνέχεια, μέσα από διάφορα αποσπάσματα κειμένων θέλουμε να δείξουμε εμπειρικά, πώς οι νέοι αυτοδίδακτοι μυθοποίησαν και απομυθοποίησαν τα παλιά τους ινδάλματα (της πρώτης γενιάς) και γιατί οι νέες κοινωνικές συνθήκες συνέβαλαν στην εξάλειψη όλων των αυτοδίδακτων αυτής της κατηγορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου