Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

για τα Κοινά, βιβλιοπαρουσίαση 4η: "Κοινα. Μια σύντομη εισαγωγή" (Ντ. Μπολιέρ). Παρουσίαση/ σχολιασμός Α. Καρίτζης, Τετάρτη 8 Μάρτη 8:15 μ.μ.


To Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας προσκαλεί να συμμετέχετε στο διάλογο που ανοίγει για την έννοια των κοινών και τον χειραφετητικό ρόλο που ενδεχομένως να έχουν στην προσπάθεια υπέρβασης της κεφαλαιο-κρατικής διαχείρισης της ζωής μας. Στον πρώτο κύκλο αυτού του εγχειρήματος παρουσιάζουμε τέσσερα βιβλία που εκδόθηκαν πρόσφατα και πραγματεύονται ζητήματα που άπτονται των κοινών και τη σχέση τους με την επανοηματοδότηση του πολιτικού και του κοινωνικού, της συγκρότησης του δημόσιου χώρου, τα κοινωνικά κινήματα, την άμεση δημοκρατία και τις συγκρούσεις που η διαδικασία αυτή προκαλεί ή/και απαιτεί.

Η τέταρτη βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 8 Μάρτη.

Τα κοινά. Μια σύντομη εισαγωγή του David Bollier.

Παρουσίαση/ σχολιασμός: Ανδρέας Καρίτζης


Τα κοινά καταλαμβάνουν έναν διαρκώς αυξανόμενο χώρο στη δημόσια συζήτηση. Συνιστούν κοινωνικά συστήματα διαχείρισης πόρων στο πλαίσιο κοινωνικών σχέσεων που αντανακλούν τις αξίες τους και την ταυτότητα της ανθρώπινης κοινότητας. Συγκροτούν μία πρακτική και στάση που προσπαθεί να κατανοήσει διαφορετικούς όρους. Στο ανά χείρας βιβλίο, Κοινά: Μια σύντομη εισαγωγή, ο David Bolier μυεί τον αναγνώστη στον συχνά αόρατο αλλά ταυτόχρονα εκπληκτικά οικείο κόσμο των κοινών, παραθέτοντας πληθώρα σύγχρονων παραδειγμάτων του κοινωνείν, δηλαδή των ανθρώπινων πρακτικών και των μορφών συνεργασίας που (ανα)παράγουν τα κοινά. Υποστηρίζει ότι η κοινωνική οργάνωση και η παράλληλη οικονομία των κοινών δείχνουν, αθόρυβα και αποφασιστικά, ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Μιλώντας συνεπώς για τα κοινά με τ' όνομά τους, θα μπορέσουμε να μάθουμε πώς να τα διεκδικήσουμε ξανά, να περιγράψουμε μια διαφορετική τάξη πραγμάτων που υπερβαίνει τη μονοκρατορία του δυοπωλίου αγοράς/κράτους και να βοηθήσουμε στη δημιουργία της. 


Ο συγγραφέας αποκαλύπτει τη νοητή γραμμή που ενώνει διαφορετικά κοινωνικά κινήματα, όπως η αλληλέγγυα οικονομία, οι ακτήμονες της Λατινικής Αμερικής και οι χωρικοί, με αυτά του ελεύθερου λογισμικού, του ελεύθερου πολιτισμού, της ανοιχτής πρόσβασης στους εκπαιδευτικούς πόρους και στις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, του Occupy και αναρίθμητων άλλων παραδειγμάτων που δεν αποτελούν παρά την απαρχή ενός νέου, παγκόσμιου, χαλαρά δικτυωμένου κινήματος, ατμομηχανής του κοινωνικού μετασχηματισμού. Με στόχο να διαλύσει τις παρανοήσεις σχετικά με τα κοινά, ο συγγραφέας διατρέχει την ιστορία τους και αναδεικνύει το χειραφετητικό πολιτικό όραμα που προβάλλουν, υποστηρίζοντας ότι στην εποχή μας, των ακραίων ανισοτήτων, των επαπειλούμενων οικολογικών καταστροφών και της παρακμής των σύγχρονων αντιπροσωπευτικών δημοκρατιών, τα κοινά αποτελούν ένα λόγο για να αισιοδοξούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου