Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Κυριακή 18/9/2022 στις 9 μμ.: Live Tarantesys - Mουσικές από την Κάτω Ιταλία

 Tarantesys 

Live

 

Ετοιμαστείτε να χορέψετε! Οι Τarantesys επιστρέφουν στην σκηνή του Κοινωνικού - Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα στις 18/9/2022 στις 9 μ.μ. για μας ταξιδέψουν στα ακούσματα και τις μουσικές παραδόσεις της Κάτω Ιταλίας.

Λίγα λόγια για τους Τarantesys

Αυτοί οι μουσικοί έρχονται από την κάτω Ιταλία και από την Ελλάδα του Σαλέντο (Grecìa Salentina) της Απουλίας, γλωσσική νησίδα όπου ακόμα σήμερα ομιλείται μία αρχαία διάλεκτος ελληνικής προέλευσης, το Γκρίκο (Grico). Προτείνουν παραδοσιακά τραγούδια της Κάτω Ιταλίας και δικές τους συνθέσεις που δημιουργήθηκαν κυρίως για να δώσουν ζωή σε μία γλώσσα η οποία σχεδόν σβήνει και δεν είναι πλέον μια γλώσσα για επικοινωνία. Ταραντέλλες συναντάμε πολλές όπως ταραντέλλα από το Γκαργκάνο (Tarantella del Gargano), από την Καλαβρία (Tarantella Calabrese), την Νάπολη (Tammurriata , την Σικελία (Tarantella Siciliana), το Salento (Tarantella Pizzica). Η κάθε μία έχει τον ιδιαίτερο ρυθμό και χορό της.

Οι μουσικοί 

Ο Mattia Manco γεννήθηκε στη Γαλατίνα (Λέτσε) το 1983. Από νεαρή ηλικία εκδήλωσε ένα έμφυτο πάθος για τη μουσική , τόσο έντονο, που έπεισε τον πατέρα του στην τρυφερή ηλικία των επτά, να ξεκινήσει μαθήματα πιάνου. Στα δεκαεπτά του, μαζί με έναν φίλο, ιδρύει το συγκρότημα Athanaton και κυκλοφορούν το πρώτο τους CD με παραδοσιακή μουσική του Salento (Potària, 2000). Η ενασχόληση του με το πιάνο, του επιτρέπει να εξοικειωθεί εύκολα με άλλα μουσικά όργανα, όπως η κλασσική κιθάρα, το φλάουτο αλλά κυρίως με το ακορντεόν. Είναι η δεξιοτεχνία του αυτή, ως ακορντενίστας, που προσελκύει το ενδιαφέρον διαφόρων συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής της Νότιας Ιταλίας (Coribanti, Uccio Aloisi Gruppu, Malarazza) και του ανοίγει την πόρτα μιας πολυετούς συνεργασίας μαζί τους.

Το 2007, τον προσεγγίζει ο ποιητής Gianni De Santis, με τον οποίο ξεκινά μία καλλιτεχνική συνεργασία, που τον οδηγεί στο να μελοποιήσει ορισμένα από τα ποιήματα του. Παρέα με το μουσικό συγκρότημα Su'D'Est, με επικεφαλής τον Gianni De Santis, εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις μουσικές σκηνές της Ιταλίας και συμμετέχει κάθε χρόνο στο φεστιβάλ Notte della Taranta, όπου συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Ninoslav Ademovic και ο Fry Moneti των Modena City Ramblers, όπου τελικά ηχογραφούν το άλμπουμ Jeu suntu lu Tiempu (2012).

Το 2013 αποφασίζει να επιστρέψει στην «πρώτη του αγάπη», το πιάνο. Ως πιανίστας συνεργάζεται με τους Rocco De Santis και Doriano Longo στην παράσταση Il pane sotto la neve, σε κείμενα του ποιητή Antonio Verri. Από το 2014 αφοσιώνεται στη σύνθεση δικών του μουσικών κομματιών, πολλά από τα οποία γίνονται ανάρπαστα και χρησιμοποιούνται από σκηνοθέτες, ως μουσική υπόκρουση διαφόρων ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους. (Equilibri nel tempo - 2015, I molini e l'industria molitoria in Puglia - 2015, Acqua tra le pietre, 2015).

Παράλληλα, το 2014, δημιουργεί μαζί με τον Beppe Branca το μουσικό ντουέτο Taxidi, όπου πέρα από κομμάτια δικής του σύνθεσης, δείχνει ενδιαφέρον γενικότερα στην ελληνόφωνη ιταλική μουσική παράδοση, παρουσιάζοντας στις παραστάσεις τους τόσο γνωστά παραδοσιακά κομμάτια όσο και σύγχρονα. Το συγκρότημα, πρόσφατα, πραγματοποίησε πλήθος συναυλιών στην Ισπανία και την Πορτογαλία με αφετηρία την παράσταση που διοργανώθηκε από ίδιο το Ιταλικό προξενείο του Πόρτο ως έναρξη της περιοδείας τους. Το Taxidi επίσης πρωταγωνίστησε στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ Tria Loja, παραγωγής της Meditfilm, το οποίο αποτελεί ένα μουσικό και πολιτιστικό ταξίδι, που από την καρδιά της ελληνόφωνου Σαλέντο μας μεταφέρει στις ακτές της Ελλάδας.

Ο Mattia Μanco, όντας μεταξύ των τελευταίων ομιλητών των Griko (αρχαία διάλεκτος, ελληνικής καταγωγής που ακόμα ομιλείται σε ορισμένα χωριά του Salento), έχει αφιερώσει τη ζωή του στη σύνθεση νέων τραγουδιών στα Griko, προσπαθώντας να δώσει σε αυτή τη γλώσσα μία νέα πνοή, μέσα από της τέχνες μιας και η ίδια πλέον τείνει να εκλείψει στην καθομιλουμένη. Τέλος, χάρη στις μουσικές και γλωσσικές του δεξιότητες, είχε την τιμή πρόσφατα να επιλεχθεί για να εκπροσωπήσει την ευρύτερη περιοχή της Grecìa Salentina , στην συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδας, στην Ιταλία.

O Gianfranco Narracci γεννημένος στην Απουληία, πολυοργανοπαίκτης, συνθέτης και τραγουδοποιός, ανήκει στην παράδοση των αυθεντικών μουσικών της περιοχής. Στις πολυάριθμες συναυλιακές και δισκογραφικές συνεργασίες του με διεθνής καλλιτέχνες συγκαταλέγονται η Nuova Compagnia di Canto Popolare, οι Tiempo Mancante, η συνεργασία του μετον αναγνωρισμένο ταμπουρελλίστα Marcello Colasurdo, τον Riccardo Tesi, Fabio Fabbri, Tarante Niura, Giovanni Mauriello κ.α. Αξιοσημείωτη και η συμβολή του ως καθηγητής ταμπουρέλλου στην Taranta Power του Eugenio Bennato. Έχει κάνει περιοδίες στην Αμερική, Βραζιλία, Γαλλία, Σουηδία, Ολλανδία, Ελβετία, Δανία κ.α. To 2004 δημιουργεί το μουσικό σχήμα Medilatina (βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας η εισαγωγή και ανάμειξη διαφορετικών μουσικών στυλ) εκδίδοντας τον πρώτο του δίσκο για να συνεχίσει με άλλους επτά σε συνεργασία με άλλα μουσικά σχήματα. Με το νεοσύστατο σχήμα του Τarantesys, εκτός από συναυλίες και φεστιβάλ, προσφέρει σεμινάρια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

O Salvatore Conticello γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1997 στην Γαλλία από ελληνό-σικελούς γονείς. Κατάγεται από την Τροίνα της Σικελίας και την Σάμο. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την παραδοσιακή μουσική, κυρίως ελληνική, της κάτω Ιταλίας και γενικότερα της Μεσογείου. Από το 2019 διαμένει στην Αθήνα όπου ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της μουσικολογικής σχολής του ΕΚΠΑ με ειδίκευση στο παραδοσιακό τραγούδι. Παράλληλα εργάζεται στον χώρο της μουσικής συμμετέχοντας σαν τραγουδιστής και λαουτιέρης σε συναυλίες, εκδηλώσεις, μαθήματα και εκπομπές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου