Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Προβολή ντοκιμαντέρ "Η Μάχη της Χιλής" και συζήτηση για την κοινωνική-εργατική αυτοδιαχείριση στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

 

Διήμερο προβολής του διάσημου ντοκιμαντέρ του Patricio Guzman "Η Μάχη της Χιλής" και συζήτησης για την ιστορική εμπειρία και την σύγχρονη προοπτική των μορφών λαϊκής εξουσίας, με αφορμή τα 51 χρόνια από το πραξικόπημα του Πινοσέτ (Σεπτέμβρης 1973 - Σεπτέμβρης 2024), Παρασκευή 20/9/24 και Σάββατο 21/9/24, στις 8.00μμ στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ», Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή, Αθήνα.  

Από τα γεγονότα του 1973 στην Χιλή, έχει μείνει στην συλλογική μνήμη η βίαιη ανατροπή μιας δημοκρατικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, η εμβληματική άμυνα και ο θάνατος του "συντρόφου προέδρου" Salvador Allende

Λιγότερο γνωστό είναι πως μέσα από αυτήν την σφαγή αναδύθηκε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που σήμερα εξουσιάζει τον κόσμο. 

Εκείνο που παραμένει σχεδόν άγνωστο --καθώς έχει αποσιωπηθεί τόσο από την "δεξιά" όσο και από την "αριστερή" ιστοριογραφία-- είναι το γεγονός ότι το οικονομικό μποϋκοτάζ των ΗΠΑ εναντίον της κυβέρνησης Allende, πυροδότησε μια μεγάλης κλίμακας κοινωνική επανάσταση με καταλήψεις εργοστασίων, αυτοοργάνωση συγκοινωνιών και δικτύων διανομής και δομές λαϊκής εξουσίας που ξεπέρασαν κατά πολύ την κυβέρνηση με την οποία συχνά ήρθαν σε αντιπαράθεση. Ήταν αυτή η επανάσταση (και όχι απλώς η κυβέρνηση) που βρέθηκε στο στόχαστρο των στρατιωτικών. 

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Patricio Guzman "Η Μάχη της Χιλής" --"ένα από τα 10 καλύτερα πολιτικά φιλμ παγκοσμίως" σύμφωνα με το περιοδικό Cineaste-- γυρίστηκε μέσα στα γεγονότα και μας μεταφέρει σε αυτά σαν να τα ζούμε. Οι συνεντεύξεις στον δρόμο και τα γυρίσματα μέσα στις εργατικές συνελεύσεις και τις δομές λαϊκής εξουσίας είναι εντυπωσιακά και μας αποκαλύπτουν την πιο σημαντική και άγνωστη πλευρά της ιστορίας. 

Το πρόγραμμα προβολών - συζήτησης έχει ως εξής

· Παρασκευή 20/9/24 στις 8.00μμ: Προβολή των δυο πρώτων μερών του ντοκιμαντέρ: α) "Η εξέγερση της πλουτοκρατίας" (1ω 37') και β) "Το πραξικόπημα" (1ω 28'). Το πρώτο αφορά στα γεγονότα από τις βουλευτικές εκλογές του Μάρτη 1973 μέχρι το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιούνη 1973 ενώ το δεύτερο συνεχίζει μέχρι το τελικό πραξικόπημα της 11/9/1973. 

· Σάββατο 21/9/24, στις 8.00μμ: Προβολή του τρίτου μέρους, "Η λαϊκή εξουσία" (1ω 19') που πραγματεύεται αποκλειστικά την κοινωνική επανάσταση, από τον Οκτώβρη 1972 μέχρι το δραματικό τέλος. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα "Η Χιλή του '73 και ο κόσμος σήμερα: η κοινωνική επανάσταση και οι δομές λαϊκής εξουσίας - αυτοοργάνωσης, ως απάντηση στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο". 

Αναλυτικότερη εισαγωγή εδώ: https://www.scribd.com/document/749616535/CHILE-1973 

(Μπορείτε να κατεβάσετε το PDF)

Συνδιοργάνωση: ΒΙΟΜΕ, Εναλλακτική Δράση, Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα

Μπορείτε να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα την αφίσα

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη: Cine Λαμπηδόνα - "200 Meters" (200 μέτρα)

 

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας καλεί την Πέμπτη 19/9/24 στις 8.30μμ στη Λαμπηδόνα (Άλσος Αγίας Τριάδας - Βύρωνας). Θα προβάλουμε την Ιορδανο-παλαιστινιακή ταινία "200 Meters" (200 μέτρα) σε σκηνοθεσία Ameen Nayfeh, 2020. Πρωταγωνιστούν: Ali Suliman, Anna Unterberger, Motaz Malhees.

200 μέτρα και το τείχος ανάμεσα στην Παλαιστινιακή κοινότητα της δυτικής όχθης και το Ισραήλ χωρίζουν τον εργάτη-οικοδόμο Μουσταφά από την οικογένειά του, που για να την επισκεφτεί χρησιμοποιεί την άδεια εργασίας του. Όταν όμως ειδοποιείται ότι ο γιός του είναι στο νοσοκομείο, ενώ για να τον δεί πρέπει να περάσει το τείχος, η νόμιμη διέλευσή του γίνεται αδύνατη. Η αυξανόμενη αγωνία του και η προσπάθειά του να περάσει παράνομα από την άλλη πλευρά στήνουν το σκηνικό ενός θρίλερ που ταυτόχρονα γίνεται πολιτικό σχόλιο για τον διαχωρισμό και το απαρτχάιντ.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Lojmr29g8Xk

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη: Cine Λαμπηδόνα - "Rocco e i suoi fratelli" (Ο Ρόκκο και τ' αδέρφια του)

 

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας καλεί την Πέμπτη 12/9/24 στις 8.30μμ στη Λαμπηδόνα (Άλσος Αγίας Τριάδας - Βύρωνας). Θα προβάλουμε την κλασική ταινία "Rocco e i suoi fratelli" (Ο Ρόκκο και τ' αδέρφια του) σε σκηνοθεσία Luchino Visconti, 1960. Μουσική: Nino Rota. Πρωταγωνιστούν: Alain Delon, Renato Salvatori, Claudia Cardinale, Annie Girardot, Κατίνα Παξινού, Σπύρος Φωκάς.

Λόγω μεγάλης διάρκειας της ταινίας, η ώρα έναρξης θα τηρηθεί αυστηρά. Στο εξής, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν η προβολές θα συνεχίσουν να γίνονται υπαίθρια. Διαφορετικά στον εσωτερικό χώρο.

Μια μητέρα με τους πέντε γιούς της μεταναστεύουν από τον ιταλικό νότο (Καλαβρία) στον βορρά (Μιλάνο) για να βρουν δουλειά και να ξεφύγουν απο την φτώχεια. Όμως η ζωή εκεί έχει άλλους ρυθμούς και προκλήσεις, γεγονός που φέρνει τα αδέρφια σε σύγκρουση. Η ταινία είναι χωρισμένη σε πέντε ενότητες, μία για κάθε ένα από τα αδέρφια. Βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας με Αργυρό Λέοντα και με το βραβείο FIPRESC.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=kK1WXnyEkBk