Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ενημερωτικό ρεπορτάζ για την συζήτηση με τον Ευτύχη Μπιτσάκη και για τα ΜΜΕ

1. Ενημερωτικό Ρεποστάζ για την συζήτηση με τον Ευτύχη Μπιτσάκη
Με συμμετοχή 80-90 ατόμων και με αμείωτο ενδιαφέρον που κράτησε ψηλά τη συζήτηση για περισσότερες από 2 ώρες, πραγματοποιήθηκε στο Βύρωνα την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου η παρουσίαση της επανέκδοσης του βιβλίου του Ευτύχη Μπιτσάκη "Ένα φάντασμα πλανιέται". Το βιβλίο αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στη συζήτηση για την φύση και τον χαρακτήρα των χωρών του λεγόμενου "υπαρκτού σοσιαλισμού", το οποίο είχε εξαντληθεί και επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις ΚΨΜ. Την εκδήλωση/συζήτηση διοργάνωσε το Κοινωνικό/Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα στον δημόσιο χώρο της Λαμπηδόνας στο άλσος της Αγίας Τριάδας.

Ο Ευτύχης Μπιτσάκης με την εισήγησή του άνοιξε μια πλούσια συζήτηση γύρω από τις αντικειμενικές και υποκειμενικές αιτίες που οδήγησαν στον σύντομο εκφυλισμό της Οκτωβριανής επανάστασης, στη σταδιακή αποξένωση των εργαζομένων από την διεύθυνση της παραγωγής και της κοινωνίας και τέλος στον σταδιακό ταξικό διαχωρισμό των χωρών αυτών, με τη δημιουργία της κομματικής/κρατικής άρχουσας τάξης. Τονίστηκε από αρκετούς ομιλητές τόσο η υποκειμενική διάσταση του γραφειοκρατικού εκφυλισμού των καθεστώτων αυτών (μονοκομματισμός, απαγόρευση της άλλης άποψης με τραγικά αποτελέσματα και τελικά κυριαρχία του κόμματος/κράτους πάνω στην εργατική τάξη και την κοινωνία), όσο και η αντικειμενική (ιμπεριαλιστική περικύκλωση, εμφύλιος, κατεστραμένη οικονομία, αγραμματοσύνη, έλλειψη αστικοδημοκρατικών θεσμών).
Τέλος αρκετοί παρευρισκόμενοι μίλησαν για την αναγκη να "μην πετάξουμε το μωρό μαζί με τα απόνερα", τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μηδενιστεί στο όνομα του γραφειοκρατικού εκφυλισμού και της ταξικής μετάλλαξης, η τιτάνια προσπάθεια των λαών για αποτίναξη της καπιταλιστικής άλλα και κάθε άλλης ταξικής εκμετάλλευσης. "Η δωρεάν υγεία, παιδεία, στέγη ως κατακτήσεις που παρείχαν τα καθεστώτα αυτά, η συντριβή του φασισμού και του ναζισμού" είναι μερικά δείγματα -όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά- του πόσο νικηφόρα μπορεί να γίνει στο μέλλον η πάλη της εργατικής τάξης, "αρκεί να μην εκχωρήσει την εξουσία της ποτέ ξανά σε μια γραφειοκρατία, όποια και να είναι αυτή".

2. Ενημερωτικό ρεπορτάζ για τη συζήτηση με θέμα την απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ
Με συμμετοχή  60-70 ατόμων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στη Λαμπηδόνα, η συζήτηση με θέμα την απεργία στα ΜΜΕ και τη στάση των εργοδοτών του κλάδου, την οποία διοργάνωσε το Κοινωνικό/Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα με εισηγητές απεργούς-εργαζόμενους του ALTER, της Ελευθεροτυπίας και του Κόσμου του Επενδυτή. Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων -που έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους- γύρω από ζητήματα που αφορούν το ΠΩΣ μπορεί σήμερα να αναπτυχθεί με επίκεντρο τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ μια ουσιαστική ενημέρωση για τους εργατικούς αγώνες, για τους αγώνες στη γειτονιά η οποία να αναπτύσσεται σε πανελλαδική κλίμακα.
Επίσης, αναπτύχθηκε προβληματισμός γύρω από το ΠΩΣ θα συντονιστούν οι αγώνες όλων των κλάδων έτσι ώστε να μπορέσουν να νικήσουν! Άλλα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν την ανάγκη ίδρυση συνδικάτου Τύπου το οποίο να ενοποιεί τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων και των εργασιακών σχέσεων,την ανάγκη για ΜΜΕ του κινήματος τα οποία θα προβάλλουν μια ανατρεπτική στάση ζωής και πολιτισμού, στην κατεύθυνση υπέρβασης του καπιταλιστικού συστήματος και των ιδεολογημάτων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου