Slider

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Δελτίο τύπου και αφισάκι Ζωντανής Βιβλιοθήκης
Ζωντανά Βιβλία στο Βύρωνα
Στις 11 Μαρτίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα – Λαμπηδόνα

ΤΙ: Ζωντανή Βιβλιοθήκη, μια βιωματική δράση για την προώθηση ενός πολιτισμού πολυμορφίας, ενάντια στις διακρίσεις, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

ΠΟΥ: Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα – Λαμπηδόνα (άλσος Αγ. Τριάδας, περικλείεται από τις οδούς Αγ. Σοφίας, Μεσολογγίου, Κορυτσάς, Κωνσταντιλιέρη). Είσοδος προσβάσιμη σε ΑμεΑ από τη συμβολή των οδών Καισαρείας και Ξάνθης.

ΠΟΤΕ: Κυριακή 11 Μαρτίου, 12:00 – 17:00.


Μπορεί μια απλή, φιλική κουβέντα να είναι το αντίδοτο στον ρατσισμό; Ναι, αν σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τον φόβο για το ξένο, την άγνοια που γεννά προκαταλήψεις. Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα σου δώσει την ευκαιρία να κάνεις ακριβώς αυτό: να συνομιλήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τα "ζωντανά βιβλία", με ανθρώπους δηλαδή που αφηγούνται πώς έχουν δεχτεί το ρατσισμό μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα, με στόχο να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές διακρίσεις που δέχονται κάποιες ομάδες συμπολιτών μας.
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως ένα μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Από τότε η ομάδα μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε, για να φτάσει σήμερα να αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες: πρόσφυγες, μετανάστριες, ανθρώπους με αναπηρία, γκέι άντρες, λεσβίες, οροθετικούς, τρανς άτομα, αντιρρησίες συνείδησης, χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών.
Την Κυριακή 11 Μαρτίου –δέκα ημέρες πριν την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού- από τις 12:00 ως τις 17:00 η Ζωντανή Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα θα βρίσκεται στη Λαμπηδόνα, στο άλσος Αγ. Τριάδας  (Βύρωνας). Οι επισκέπτες της Ζωντανής Βιβλιοθήκης θα έχουν τη δυνατότητα να  συνομιλήσουν  με τα "ζωντανά βιβλία", να ακούσουν τις ιστορίες τους, να τους κάνουν ερωτήσεις και να μάθουν όσα ίσως φοβόντουσαν να ρωτήσουν, για να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους. 
Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε Άτομα με Αναπηρία (προσβάσιμη είσοδος από τη συμβολή των οδών Καισαρείας και Ξάνθης), ενώ θα υπάρχει και κατάλογος βιβλίων σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Θα παρέχεται ακόμα ζωντανό λεξικό (διερμηνεία) στα Αγγλικά αλλά και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, στην περίπτωση που ο αναγνώστης δεν μιλάει τη γλώσσα του βιβλίου. Τέλος, θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής φύλαξης των παιδιών των αναγνωστών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη.
Ελάτε να διαβάσετε εκείνες τις ιστορίες που σας προκαλούν, σας δυσκολεύουν, σας ιντριγκάρουν. Ελάτε εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν…
Για περισσότερες πληροφορίες και ενδεικτικό κατάλογο των βιβλίων: www.humanlibrary.gr
Ιστοσελίδα πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα: http://politistikokentrovirona.blogspot.com/Πώς λειτουργεί η Ζωντανή Βιβλιοθήκη
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη αντιστρέφει την ιδέα μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης, προσφέροντας για δανεισμό ανθρώπους και όχι βιβλία. Η καινοτόμος αυτή ιδέα δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με «αναγνώστες/αναγνώστριες» που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την ποικιλομορφία.
·         Μέσα από τη «βιβλιογραφία», της Ζωντανής Βιβλιοθήκης έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε το Ζωντανό Βιβλίο με το οποίο θα θέλατε να συναντηθείτε και να συνομιλήσετε για 20 λεπτά.
·         Αν δεν μιλάτε τη γλώσσα του Ζωντανού Βιβλίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα σας παράσχει ένα Ζωντανό Λεξικό (διερμηνέα) κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.
·         Μπορείτε να ξεκινήστε τη συζήτηση με μικρή παρουσίαση του εαυτού σας και να θέσετε στο δανεισμένο βιβλίο ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή του και τις αξίες του. Μη ντρέπεστε! Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθετε αν όσα πιστεύετε π.χ. για τους μουσουλμάνους, τις λεσβίες, τους οροθετικούς ή τα άτομα με αναπηρία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του Ζωντανού σας Βιβλίου.
·         Ο αναγνώστης οφείλει να επιστρέψει το Ζωντανό Βιβλίο στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που το δανείστηκε. Δεν επιτρέπεται να προκαλέσει ζημιά σε ένα Ζωντανό Βιβλίο, να του τσαλακώσει τις σελίδες ή να θίξει την αξιοπρέπειά του/της με οποιονδήποτε τρόπο.


Ζητήσαμε από τους αναγνώστες και τις αναγνώστριές μας να μας πουν τη γνώμη τους. Στην ερώτησή μας «ποια ήταν η σημαντικότερη εμπειρία σας κατά την ανάγνωση του Ζωντανού Βιβλίου» μας απάντησαν:
·   Έμαθα πολλά καινούργια πράγματα και εντυπωσιάστηκα από τη ζωντάνια και το ζεστό χαμόγελο του ανθρώπου με τον οποίο μίλησα.
·   Ήρθα σε άμεση επαφή με ένα πρόσωπο και την ιστορία του και συζήτησα μαζί του για ζητήματα που συνήθως τα αντιμετωπίζω με απόσταση και αδιαφορία.
·   Μπόρεσα να ρωτήσω ανοιχτά και χωρίς ντροπή ή ενοχές για τις απορίες που είχα.
·   Άκουσα μια ιστορία που πιστεύω ότι με δίδαξε και θα ήθελα πολλοί άνθρωποι να την ακούσουν.
·   Βρήκα απαντήσεις για κάποια θέματα που ήταν για μένα ταμπού.
·   Συνειδητοποίησα ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα για σκέψη πριν διατυπώσεις μια κρίση.
·   Ένοιωσα σαν να μπήκα σε ένα δωμάτιο που ήταν πάντα δίπλα μου αλλά ποτέ δεν είχα μπει μέσα.
·   Μπόρεσα να έρθω αντιμέτωπος με το στερεότυπό μου και να το ξεπεράσω.

Υπέρβαση της προκατάληψης ή ο ρόλος της Ζωντανής Βιβλιοθήκης
Στόχος όσων συμμετέχουν στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι να στηρίξουν έναν πολιτισμό που να συμπεριλαμβάνει, να αναγνωρίζει και να εκτιμά την ποικιλομορφία.
Η Κατανόηση είναι το κλειδί
Είναι πάντα πιο εύκολο να ζεις δίπλα σε κάποιον/κάποια που τον/την κατανοείς, έχεις κάποιο σημείο επαφής, ή μπορείς να ταυτιστείς μαζί του/της, παρά να ζεις απέναντι σε μια ομάδα με την οποία δεν έχεις καμιά σχέση. Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη, φέρνοντας τους ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις κοντά να συνομιλήσουν για την ουσία και όχι περί ανέμων και υδάτων, έχει τη δυνατότητα να φωτογραφίσει όλες τις αποχρώσεις του γκρι, που κάνουν τον κόσμο μας τόσο πολύχρωμο, και να κάνει τη διαφορά. Έτσι, ίσως οι άνθρωποι να νιώσουν πιο σίγουροι και ασφαλείς, γιατί θα νιώσουν ότι τους καταλαβαίνουν. Η κατανόηση είναι το κλειδί για την ειρήνη και την αρμονία.
Το να αντιμετωπίζεις τις προκαταλήψεις σου δεν είναι ποτέ εύκολο πράγμα.
Ίσως όμως σε βοηθήσει να νιώσεις ανακούφιση και ότι ξεφορτώθηκες ένα βάρος. Το να κάνεις το βήμα να συνειδητοποιήσεις τι είδους στερεότυπα έχεις υιοθετήσει για κάποιες ομάδες ανθρώπων που συνδέονται με την εθνική τους προέλευση, τη σεξουαλικότητά τους, τη θρησκεία τους, τη δουλειά τους, την κουλτούρα τους ή την συνθήκη της αναπηρίας τους, είναι μια σημαντική απόφαση. Μα, εγώ δεν έχω προκαταλήψεις, μπορεί να πει κάποιος/κάποια. Εμείς λέμε ότι η Ζωντανή Βιβλιοθήκη  είναι μια ευκαιρία για νέες εμπειρίες και για να βάλεις σε δοκιμασία τις πεποιθήσεις και τις απόψεις σου.

·         Γιατί όταν προκαλείς τα πιο συνήθη στερεότυπα με ένα θετικό και χιουμοριστικό τρόπο, δίνεις την ευκαιρία στους ανθρώπους να τα σπάσουν.
·         Γιατί τι νόημα έχει να κουνήσεις δασκαλίστικα το δάχτυλο σε όσους έχουν και αναπαράγουν στερεότυπα, φοβίες και ρατσισμό, αν δεν τους δώσεις τη δυνατότητα να γνωρίσουν εκείνο που φοβούνται;
·         Γιατί είναι ένας συμπαγής, αλλά και εύκολος (και εύκολα μεταβιβάσιμος) τρόπος προώθησης της αλληλοαποδοχής και της κατανόησης.Τηλέφωνα επικοινωνίας (όχι προς δημοσίευση):
Ελίνα Σαράντου: 6971 955498, Λουίζα Καραγεωργίου: 6972 311919
Email: info@humanlibrary.gr (για πληροφορίες), press@humanlibrary.gr (για δημοσιογράφους), volunteering@humanlibrary.gr (για εθελοντές)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου