Με μεγάλη επιτυχία έγινε το Σάββατο 22 Φλεβάρη το
εργαστήρι κομποστοποίησης στη Λαμπηδόνα!
Τόσο στο θεωρητικό μέρος, που περιείχε προβολή και
συζήτηση για τη διαδικασία και την αξία της λιπασματοποίησης, όσο και στο
πρακτικό κατά το οποίο κατασκευάσαμε τον δικό μας κομποστοποιητή, συμμετείχαν
δεκάδες συμπολίτες/ισσές μας.
Από εδώ και πέρα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι η διαρκής
τροφοδοσία του, μόνο όμως με τα απαραίτητα οργανικά στοιχεία. Για το λόγο αυτό,
επισυνάπτουμε εκτός από μερικές φωτογραφίες από την εκδήλωση και έναν χρήσιμο
κατάλογο των υλικών που πρέπει και των υλικών που δεν πρέπει να βάλουμε μέσα
στον κομποστοποιητή μας.
Τι βάζω στο κόμποστ
Τα συστατικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε κόμποστ χωρίζονται σε δυο
κατηγορίες:
Στα "Πράσινα" που μας δίνουν Άζωτο (Ν)
Στα "Καφέ" που μας δίνουν Άνθρακα (C)
Πράσινα: Υπολείμματα από λαχανικά (ωμά ή βρασμένα
αλλά όχι μαγειρεμένα), υπολείμματα από φρούτα
(εκτός των όξινων όπως πορτοκάλι, μανταρίνι), μπαγιάτικο ψωμί (προσοχή όμως
να είναι θρυμματισμένο) και δημητριακά,
αλεύρι και ρύζι που πιθανά να θέλουμε να πετάξουμε. Τα βασικά όπως καταλαβαίνουμε είναι τα υπολείμματα λαχανικών και
φρούτων.
Καφέ: Ξερά φύλλα, ξερό γκαζόν, στάχτη
Τι ΔΕΝ βάζω στο κομποστ:
Υπολείμματα από όξινα φρούτα (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρειπ φρουτ),
λεμόνια, υπολείμματα από μαγειρεμένο φαγητό, φύλλα ευκαλύπτου και συκιάς,
κρέας, ψάρια, λάδι, γαλακτοκομικά και κλαδιά και φύλλα τριανταφυλλιάς
Φωτο απο την εκδήλωση.
Φωτο απο την εκδήλωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου