Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Κείμενα παρουσίασης Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής

 
[Ενημέρωση Μάρτιος 2022: Οι ομάδες δημιουργικής γραφής, ξένων γλωσσών, κοινωνικού πανεπιστημίου, latin και δραματοθεραπείας δεν λειτουργούν πλέον. Κρατάμε τις αναρτήσεις για αρχειακούς λόγους.]
 
Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα απέκτησε Blog το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

http://dimgrafivirona.blogspot.gr/

Επιπλέον διαβάστε κείμενα του Εργαστηρίου ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.scribd.com/Dim_Grafi_Virona

Επικοινωνία με το Εργαστήρι: dim.grafi.virona@gmail.com

Από την Εισαγωγή στην έκδοση του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής «Τέσσερα σώματα αφηγούνται» τον Ιούλιο του 2013.Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής ξεκίνησε τις συναντήσεις του στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα στο χώρο της Λαμπηδόνας τον Απρίλιο του 2012, και συνεχίζει αδιάκοπα κάθε Κυριακή απόγευμα μέχρι σήμερα.
 
Συντονισμένο από την αρχή με τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότιμης συμμετοχής και της αυτοοργάνωσης, τις οποίες πρεσβεύει καταστατικά το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο, το Εργαστήρι υπήρξε σταθερά αποφασισμένο να είναι μονίμως ανοιχτό σε νέα μέλη, να λειτουργεί οριζόντια με συντονιστή/τρια της συζήτησης αντί για εισηγητή/τρια των «μαθημάτων», να μη ζητά οποιαδήποτε οικονομική συνεισφορά για τη συμμετοχή σε αυτό, και να αποφεύγει συστηματικά κάθε διδασκαλία περί ορθής, πόσο μάλλον επιτυχημένης συγγραφής.

Η γνώση για τα κείμενα παράγεται στο Εργαστήρι μέσα από μια διαδικασία ομάδας στην οποία όλες και όλοι συμμετέχουν ισότιμα και με αλληλοσεβασμό, βασισμένες και βασισμένοι στο ενδιαφέρον τους για την ανάγνωση και τη συγγραφή, όπως και στην ανάγκη να μοιραστούν βιώματα, συναισθήματα και σκέψεις. Οι εξειδικευμένες γνώσεις κάθε μέλους βρίσκουν πάντα χώρο στο Εργαστήρι, εφόσον όμως είναι συναφείς με το κείμενο και κυρίως τη συζήτηση που αυτό προκαλεί – σε αυτή τη βάση ο φιλόλογος ή η μεταφράστρια δεν φέρουν οποιοδήποτε υψηλότερο ή μόνιμο κύρος σε σχέση με τη λογίστρια ή τον οδοντοτεχνίτη.

Πλαίσιο Λειτουργίας του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής (απόφαση της Συνέλευσης του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής, Ιούλιος 2014)

Tο Eργαστήρι Δημιουργικής Γραφής λειτουργεί ως ομάδα συγγραφής με εφαλτήριο την ανάγνωση, με τα κείμενα που γράφονται από τα μέλη της ομάδας να αποτελούν κέντρο για έμπνευση και συζήτηση. Σε κάθε συνάντηση κάποιος/α έχει αναλάβει την ευθύνη από την προηγούμενη συνάντηση, ώστε να φέρει το κείμενο που επιλέχθηκε από την ομάδα για ανάγνωση και να συγκεντρώσει τα υλικά (φωτοτυπίες, χαρτιά κτλ.) που χρειάζονται, όπως και να κάνει τον συντονισμό για τη συγκεκριμένη συνάντηση. Ως τώρα δεν έχει διαπιστωθεί η ανάγκη για ύπαρξη σταθερού/ης συντονιστή/τριας.
 
Χωρίς η συγγραφή κειμένου να είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή σε μια συνάντηση του Εργαστηρίου, είναι σημαντικό τα μέλη να γράφουν συχνά κείμενα για την ομάδα τα οποία τα έχουν προετοιμάσει από πριν, ή τουλάχιστον να είναι ειλικρινή όσον αφορά την αδυναμία ή δυσκολία τους να γράψουν τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως επίσης και το να ενημερώνουν αν δεν πρόκειται να έρθουν σε μία συνάντηση. Άτομα που δυσκολεύονται γενικά να γράψουν, μπορούν να παρακολουθούν την ομάδα ως παρατηρητές/τριες, αλλά χωρίς να θεωρούνται πλήρη μέλη της.

Απότιμώντας την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, σε μια ομάδα που περιλαμβάνει την «αυτοέκθεση» μέσα από την παρουσίαση των κειμένων από τα μέλη της, δεν είναι δύσκολο να γεννηθούν συναισθήματα προσωπικής ανασφάλειας ή συμπληρωματικά αυταρέσκειας, που μπορούν να οχυρώνουν το άτομο απέναντι στα κριτικά σχόλια, να ή να το κάνουν επιθετικό απέναντι στο άτομο που τα εκφράζει. Τέτοιου είδους προκαταλήψεις και εξ αρχής αμυντική διάθεση σίγουρα δεν βοηθούν τη διαδικασία της ομάδας να γεννήσει γόνιμη κριτική και σχόλια μεταξύ των μελών. Βέβαια δεν είναι όλα τα είδη κριτικής γόνιμα.
 
Σχολιασμοί που είναι συνολικά ακυρωτικοί («δεν υπήρχε κανένα νόημα στο να γράψεις αυτό το κείμενο»), που δεν σέβονται την επιλογή του/της συγγραφέα («το κείμενό σου έπρεπε να γραφτεί τελείως διαφορετικά»), ή που είναι γενικοί και αόριστοι («μου άρεσε/δεν μου άρεσε και δεν έχω να πω κάτι παραπάνω») έχει διαπιστωθεί ότι μάλλον δυσκολεύουν παρά βοηθούν τη διαδικασία της ομάδας. Επίσης οι προσωπικές αντιπάθειες όταν μεταμφιέζονται σε κριτική για το κείμενο, σχεδόν πάντα λειτουργούν διαλυτικά. Εν κατακλείδι, χωρίς να αποτελεί τον μόνο τρόπο σχολιασμού που προτείνεται, είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε τα διαφορετικά στυλ μέσα από τα οποία προκύπτουν κείμενα για την ομάδα, με τον κριτικό σχολιασμό να αφορμάται αφενός από το βίωμα που προκαλεί το κείμενο και αφετέρου από πιο τεχνικού χαρακτήρα παρατηρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου