Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Προβολή της ταινίας "Pride"


 Η ομάδα κινηματογραφικών προβολών σας καλεί την Πέμπτη 26 Φλεβάρη και ώρα 20:30 στην προβολή της ταινίας "Pride" του Matthew Warchus.


  
Λίγα λόγια για την ταινία...
Ένα πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα πριν από 30 χρόνια, μας θυμίζει η βρετανική ταινία «Pride». 


«Αν ρωτήσετε εμένα ή οποιονδήποτε άλλο από τη γενιά μου, ποια ήταν τα πιο σημαντικά επιτεύγματα που ζήσαμε στη δική μας περίοδο, οι περισσότεροι ,συμπεριλαμβανομένου και μένα, θα υποστήριζαν ότι είναι η χειραφέτηση των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών και το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική ίσως. Αυτά είναι τα ζητήματα που σε κάνουν κρυφά περήφανο, που τα έζησες ή βρέθηκες στην εποχή τους. Η ταινία το κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό, με έναν πολύ ψυχαγωγικό τρόπο. Εστιάζει και στην απεργία των ανθρακωρύχων, για την οποία δεν υπήρχαν πολλές αξιόπιστες πληροφορίες εκείνη την εποχή. Μαθαίνεις λοιπόν ένα μέρος της αλήθειας» επισήμανε ο ηθοποιός Bill Nighy. 


Τον Μάρτιο του 1984, η κυβέρνηση Θάτσερ ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει 20 ανθρακωρυχεία και σε μελλοντική προοπτική συνολικά 70. Υπήρξαν τεράστιες διαδηλώσεις και απεργίες. Οι ανθρακωρύχοι της Νότιας Ουαλίας επέδειξαν τότε μια αξιοθαύμαστη ενότητα και αλληλεγγύη. Πολλές ομάδες ομοφυλοφίλων από το Λονδίνο ενίσχυσαν τον αγώνα τους.
 

«Κλείσαμε την γέφυρα του Γουέστμινστερ, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Ήταν φανταστικά. Κάναμε γύρισμα μια Κυριακή πρωί. Ήταν πολύ συγκινητικά. Ήταν η μέρα που μερικοί τύποι από το κίνημα των ομοφυλοφίλων που είχαν διαδηλώσει πριν από 30 χρόνια, εμφανίστηκαν για να πάρουν μέρος. Ακόμη κι ακούγεται αλλόκοτο για μας, το να ξαναζείς στη ζωή σου μια τόσο σημαντική μέρα, πρέπει να ήταν καταπληκτικό για αυτούς. Το τμήμα που ασχολήθηκε με τις καλλιτεχνικές λεπτομέρειες στην ταινία έκανε υπέροχη δουλειά. Χρησιμοποίησαν πολλές φωτογραφίες και βίντεο, που τους προσέφεραν οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής. Το να περνούν όλα αυτά ξανά μπροστά από τα μάτια σου, ήταν πραγματικά συγκλονιστικό γι’ αυτούς. Ήταν πάρα πολύ συγκινητικό» δήλωσε ο ιρλανδός ηθοποιός Άντριου Σκοτ.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών και κέρδισε τον Φοίνικα για την καλύτερη ομοφυλοφιλική ταινία του φεστιβάλ. Το «Pride» έκανε και την αμερικανική του πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Τορόντο.

Σκηνοθέτης είναι ο 47χρονος Μάθιου Γουόρκους, ο οποίος είναι γνωστός για την πολυβραβευμένη πορεία του στο θέατρο. Ο κινηματογραφιστής ανέλαβε μάλιστα πριν λίγο καιρό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ολντ Βικ, διαδεχόμενος τον Κέβιν Σπέισι.



To trailer της ταινίας

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου