Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Νέες χωροθετήσεις πάνω στον Υμηττό, ή πώς, σταδιακά, ροκανίζεται το βουνό...

Όλο το οικιστικό πλέγμα της Αθήνας συγκροτήθηκε διαχρονικά, βάσει της συνεχούς παραβίασης των όποιων προστατευτικών νόμων, είτε από το ίδιο το κράτος (τοπικό και κεντρικό) που τους ψήφιζε, είτε απευθείας από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Εδώ και δεκαετίες, η πόλη επεκτείνεται διαρκώς εις βάρος του Υμηττού, ενώ παράλληλα το βουνό αποτελεί για δήμους, εκκλησία, κράτος και ιδιώτες, έναν ιδανικό χώρο για κατασκευές κοινωφελών ή μη εγκαταστάσεων (νεκροταφεία, θέατρα, χώροι απόθεσης απορριμάτων, κλπ). Το αρνητικό αποτέλεσμα το βλέπουμε πια: Μεγάλη υποβάθμιση/χειροτέρευση της ποιότητας της ζωής μας, καταστροφή/λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσω αποψίλωσης και πυρκαγιών που οδηγούν στην τσιμεντοποίηση.

Σε αυτή την κατάσταση πρέπει να βάλουμε ένα τέλος!

Για όλα τα παραπάνω, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην πρόταση/σχέδιο της Δημοτικής Αρχής βάσει της οποίας επιχειρείται -εκτός των άλλων- και η μεταφορά του υπάρχοντος σταθμού μεταφόρτωσης απορριμάτων σε άλλο πολύ μεγαλύτερο -τυχαίο άραγε;- σημείο της Α' ζώνης προστασίας του Υμηττού και συγκεκριμένα στα νταμάρια του Πολύδωρα.

Παράλληλα, θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε σκέψη για επέκταση του υπάρχοντος οικιστικού ιστού σε βάρος του Υμηττού. Προτείνουμε την συνολική απόσυρση της πρότασης της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Βύρωνα και την έναρξη ενός ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου για το ζήτημα της χωροθέτησης του σταθμού μεταφόρτωσης εκτός Υμηττού, με τρόπο που να εμπλέκει ενεργά και αποφασιστικά τους κατοίκους και τις συλλογικότητες της περιοχής μας.

Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου