Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Πέμπτη 31/1/2019 στις 20:30 στο "Cine Λαμπηδόνα" η προβολή του πρώτου μέρους της ταινίας Ο Νονός (μέρος 1ο, Η.Π.Α. 1972)

Αυτή την Πέμπτη 31/1/2019 στις 20:30 στο "Cine Λαμπηδόνα" η προβολή του πρώτου μέρους της ταινίας


Ο Νονός (μέρος 1ο, Η.Π.Α. 1972)

(The Godfather, part I)


σε σκηνοθεσία και σενάριο του Francis Ford Coppola, μουσική Nino Rota με τους Marlon Brando, Al Pacino, James Caan.


Λίγα λόγια για την ταινία:

Η ιστορία του Don Corleone και της οικογένειας του, μιας από τις Πέντε Οικογένειες του οργανωμένου εγκλήματος στην Νέα Υόρκη. O Francis Ford Coppola μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το δημοφιλές μυθιστόρημα του Mario Puzo εμπλουτίζοντάς το με στοιχεία της δικής του ιταλικής καταγωγής και προσφέρει μια ταινία που αποτέλεσε το πρώτο μέρος της πιο θρυλικής ίσως μέχρι σήμερα, τριλογίας του σύχρονου κινηματογράφου. Ο Coppola δεν θέλησε να δημιουργήσει ένα σενάριο βασισμένο στο βιβλίο αλλά, να μεταφέρει το βιβλίο, αφηγούμενος την ιστορία του στο κινηματογραφικό πανί. Οι κριτικοί λογοτεχνίας το κατέταξαν στην κατηγορία “Crime novel” (μυθιστορηματική περιπέτεια θα μπορούσαμε να πούμε), όμως είναι πολλά παραπάνω.

Είναι το “american dream” στην πιο κυνική και άγρια μορφή του, είναι το ξεγύμνωμα του θεσμού της οικογένειας, μια και όλοι θέλουν να είναι παντοδύναμοι, είναι καταγγελία της σήψης του πολιτικού - κοινωνικού συστήματος... Τελικά, είναι ένα παλίμψηστο όπου το ένα θέμα καλύπτει το άλλο και όλα μαζί οδηγούν σε ένα μέλλον που έλκει την καταγωγή του από το ζοφερό παρελθόν, αυτό της επιβολής του νόμου του ισχυρού.

Έχουμε λοιπόν μια ταινία, μίξη του γκανγκστερικού μύθου και του κλασσικού οικογενειακού δράματος εποχής. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της ζωής και της δράσης μιας οικογένειας μαφιόζων, όχι μέσω ενός τρίτου, ηθικολογικού ματιού αλλά από τα έσω. Κρίνουμε με βάση τους δικούς της κώδικες, τους δικούς της ηθικούς κανόνες.Τα ιερά και τα όσια της αμερικάνικης κοινωνίας που αναδύεται μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι καταναλωτισμός, αγορασμένη ευτυχία, τζόγος και θρησκεία. Η μαφία είναι εκεί για να τα προσφέρει όλα και όσοι βρεθούν στον δρόμο της, ή θα παραμερίσουν ή θα δεχτούν τα “δώρα” και τη φιλία της...




Πατήστε εδώ για το trailer της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου