Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Πέμπτη 3/10/2019 στις 20:00 στο "Cine Λαμπηδόνα": "Οι Επτά Σαμουράι" (1954)

Αυτή την Πέμπτη 3/10/2019 στις 20:00 στο "Cine Λαμπηδόνα" η προβολή της ταινίας


Οι Επτά Σαμουράι (1954)

(Seven Samurai)


σε σκηνοθεσία του Akira Kurosawa με τους Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima και άλλους.


Λίγα λόγια για την ταινία:

Στην Ιαπωνία του 16ου αιώνα, εποχή του αιματηρού εμφυλίου πολέμου, ένα χωριό κινδυνεύει από λιμό εξαιτίας των συχνών επιδρομών μίας συμμορίας ένοπλων ληστών. Απελπισμένοι οι χωρικοί, μην έχοντας άλλη λύση, αποφασίζουν να ζητήσουν τη βοήθεια ενός έμπειρου σαμουράι.

Αυτός δέχεται να τους βοηθήσει και επιστρατεύει άλλους πέντε άνεργους πολεμιστές, με μοναδικό αντάλλαγμα τρία φτωχικά γεύματα την ημέρα και τη χαρά της νίκης. Πιστεύοντας όμως ότι για να αντιμετωπίσουν τους ληστές από την επερχόμενη λεηλασία έτσι ώστε να προστατευθεί το χωριό και η σοδειά χρειάζονται τουλάχιστον εφτά άνδρες, ο έμπειρος σαμουράι προσλαμβάνει κι έναν μέθυσο χωρικό ο οποίος μπορεί να μην ξέρει τα μυστικά και τις τέχνες του πολέμου, αλλά είναι θαρραλέος, ικανός στο σπαθί και θεωρεί τον εαυτό του γεννημένο σαμουράι..
.  
Η ταινία πέρα από τον υπέροχο ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, εκπέμπει πλήθος συμβολισμών και μηνυμάτων που σχετίζονται με την καταπίεση και την ανέχεια των φτωχών λαών, τον πόλεμο και τα ολέθρια αποτελέσματά του καθώς και θέματα που αφορούν την τιμή και τον ηθικό κώδικα των σαμουράι και γενικότερα της Ιαπωνικής νοοτροπίας. 

Η χειραφέτηση του χωριού θα απεικονιστεί μαζί με την ηρεμία της φύσης στους ορυζώνες και τα τραγούδια για τη νέα σοδειά, με την βαθιά επίγνωση, όμως, ότι για άλλη μια φορά οι σαμουράι ηττήθηκαν, όχι τόσο από τις απώλειες των τεσσάρων εξ αυτών, αλλά από το γεγονός ότι την πραγματική υπέρβαση την πέτυχε το συλλογικό υποκείμενο.

Η συνέχεια επί της οθόνης...

Πατήστε εδώ για το trailer της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου