Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Ανακοίνωση για την Rosa Nera

Αλληλεγγύη στη Rosa Nera


Η αλληλεγγύη μας για όλους τους κατειλημμένους, αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους που τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουν την κατασταλτική εκστρατεία του κράτους, είναι αυτονόητη και δεδομένη. Μετά την πρόσφατη εκκένωση των καταλήψεων Terra Igognita και Libertatia στη Θεσσαλονίκη, ακολούθησε η Rosa Nera τα Χανιά, στο λόφο Καστέλι στο παλιό λιμάνι.

Το 2004 έγινε στα Χανιά η κατάληψη ενός εγκαταλελειμμένου κτηρίου που κατασκευάστηκε επι τουρκοκρατίας ως οικία του Πασά, χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί και Γκεστάπο και σαν χώρος βασανιστηρίων, από τη δικτατορία του Παπαδόπουλου ως στρατιωτική διοίκηση ΕΣΑ και 5η Μεραρχία, και τέλος δίνεται από το Υπουργείο Άμυνας στο Υπ. Παιδείας και συγκεκριμένα στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Δεν αξιοποιήθηκε ποτέ.

Η Rosa Nera ανακήρυξε το εγκαταλελειμμένο κτήριο Ελεύθερο και το μετέτρεψε σε χώρο Πολιτιστικών και Κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως θεατρικών παραστάσεων, προβολής έργων, συναυλιών, συλλογικής κουζίνας, αντιεμπορικού καφενείου, παιδικών εκδηλώσεων, μαθημάτων, εβδομαδιαίων Γενικών Συνελεύσεων, ανοιχτών συζητήσεων για μικρά και μεγάλα ζητήματα, δραστηριότητες αλληλεγγύης, συμμετοχή σε αντιφασιστικές, αντιπολεμικές συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις καθώς και φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών και φοιτητών που είχαν πρόβλημα στέγασης. Ότι δηλαδή λίγο ως πολύ κάνουν όλες οι συλλογικότητες των καταλήψεων των εγκαταλελειμμένων χώρων τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση όμως δεν θέλει απλώς την εκκένωση του χώρου λόγω της εχθρότητας σε τέτοιου είδους αντιλήψεις και δραστηριότητες αλλά προσβλέπει και σε ιδιωτικά συμφέροντα. Όπως δηλαδή υποσχέθηκε ο πρώην Πρύτανης, πρώην ξενοδόχος και νυν Υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης να μετατραπεί ο χώρος σε τουριστική επιχείρηση.

Η αστυνομική επιχείρηση με 16 συλλήψεις, συνεχίστηκε με χημικά και κρότου-λάμψης ενάντια στη πρώτη αλληλέγγυα κινητοποίηση το ίδιο πρωί, τραυματίζοντας μία δημοσιογράφο. Το ίδιο απόγευμα χιλιάδες κάτοικοι διαδήλωσαν αντιδρώντας τόσο στην ιδιωτικοποίηση (και μετατροπή του σε ξενοδοχείο) του χώρου αλλά και για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στη συλλογικότητα της Rosa Nera.

Ως Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που έγιναν και που προγραμματίζονται επίσης να γίνουν στα Χανιά. Στεκόμαστε πλάι στη Rosa Nera και σε συλλογικότητες που παλεύουν για χειραφέτηση ή για την ανατροπή κάθε εστιας αντίδρασης, ανελευθερίας, αντεργατικής, αντι-περιβαλλοντικής, σεξιστικής, φασιστικής, απάνθρωπης και παρακμιακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου