Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

7 & 8 Φεβρουαρίου: Δράσεις από συλλογικότητες γειτονιών, για την δημόσια περίθαλψη

Από το Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα βιώνουμε το δεύτερο σε σειρά lockdown κατόπιν του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή τη φορά όμως η αύξηση των κρουσμάτων ήταν πολύ πιο ραγδαία και ανησυχητική. Πλέον τα κρούσματα εντός Δεκεμβρίου 2020 έφτασαν τα 3.000 περίπου τη μέρα και η κατάσταση επιδεινώθηκε τραγικά, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Θρηνoύμε ήδη πάνω από 5.000 νεκρούς. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, βγήκαν στην επιφάνεια όλες οι ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας όλα αυτά τα χρόνια. Οι πολιτικές λιτότητας των μνημονίων των προηγούμενων ετών κι η απροθυμία των κυβερνήσεων να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας οδήγησαν στην αδυναμία του ΕΣΥ να ανταπεξέλθει στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κι αναγκών νοσηλείας.  

Αναδείχθηκε λοιπόν πιο έντονα από ποτέ η ανάγκη να δοθούν λεφτά για την υγεία. Η τραγική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων σε γιατρούς, η έλλειψη σε τεστ, κλίνες ΜΕΘ, καθώς και σε έγκυρα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τα κύρια ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στο ΕΣΥ. Αντί αυτού η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να διαχειριστεί την πανδημία δίνοντας εκατομμύρια στα ΜΜΕ και στην αστυνομία, στην οποία εν μέσω πανδημίας ιδρύθηκαν και νέα σώματα. Το ΕΣΥ έδωσε και δίνει τη μάχη όντας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με μόνο όπλο την αυταπάρνηση των γιατρών κι εργαζομένων στα νοσοκομεία, που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μια πρωτοφανή και επείγουσα κατάσταση χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Εργαζόμενοι που η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει, τιμωρεί με δυσμενείς μεταθέσεις και πειθαρχικές και ποινικές διώξεις και.συκοφαντεί, όποτε βγαίνουν και λένε την αλήθεια.

Τα παραπάνω συνθέτουν το παζλ της εγκληματική πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να θέσει σε κίνδυνο όλους εμάς με το να μην αντιμετωπίσει ούτε στο ελάχιστο τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος δημόσιας υγείας, αλλά προτιμά να ποντάρει «στην καλή μας τύχη» και στην «ατομική ευθύνη», να επιβάλλει αλλοπρόσαλλες απαγορεύσεις και υπέρογκου ύψους πρόστιμα που ούτε μισός μισθός δεν αρκεί για να πληρωθούν, να δώσει αποζημιώσεις πείνας στους εργαζόμενους σε αναστολή, να επιβάλει την αστυνομοκρατία στις γειτονιές μας.

Επιλέγει εν μέσω πανδημίας να ψηφίσει το νέο πτωχευτικό κώδικα βάσει του οποίου καταργείται η προστασία πρώτης κατοικίας, να εισάγει για συζήτηση το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά που θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες και να δαπανήσει 35 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, αντί με τα χρήματα αυτά να φροντίσει για την επαναλειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων υπό υγειονομικά σφαλείς συνθήκες. Επιλέγει προκλητικά να ψηφίσει εν μέσω πανδημίας προυπολογισμό για το 2021 που προβλέπει μείωση δαπανών για την υγεία κατά 572 εκατομμύρια ευρώ και την ίδια στιγμή να συνάψει συμβάσεις αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού που φτάνουν στο δυσθεώρητο συνολικό ύψος των 2,49 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Εμείς, ως συλλογικότητες στις γειτονιές της Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, που βλέπουμε καθημερινά μέσα από τις γειτονιές μας τη συνεχή υποβάθμιση των ζωών μας με ευθύνη της κυβέρνησης, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα που δίνουν κάθε μέρα οι υγειονομικοί. Όλοι μαζί, ως κομμάτι του κινήματος, πρέπει τώρα να παλέψουμε για να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Διεκδικούμε άμεση κι επαρκή στελέχωση του ΕΣΥ τώρα με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα. Άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με κλίνες ΜΕΘ κι εξοπλισμό. Άμεση ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα διπλά καθήκοντα της παροχής υπηρεσιών υγείας και εμβολιασμού. Άμεση πρόσβαση όλων, ντόπιων, μεταναστών και προσφύγων στη δημόσια περίθαλψη και διεξαγωγή δωρεάν τεστ μαζικά. Δώστε λεφτά για την υγεία κι όχι στα ΜΜΕ και στην αστυνομία. 

Καλούμε όλους τους κατοίκους στις γειτονιές μας να διεκδικήσουμε συλλογικά την ενίσχυση του ΕΣΥ και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Να μη βρει το επερχόμενο 3ο κύμα το σύστημα υγείας απροετοίμαστο. 

-Όλες και όλοι στις δράσεις στις γειτονιές μας για τη στήριξη των υγειονομικών και την ενίσχυση του ΕΣΥ στις 7 και 8 Φλεβάρη. 

-Κλιμάκωση των δράσεων και στήριξη της πανυγειονομικής κινητοποίησης στις 16 Φλεβάρη.

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού/Σεπολίων/Ακαδημίας Πλάτωνος, Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη/Πολυγώνου, Το Μυρμήγκι- Στέκι αλληλεγγύης Κυψέλης, Στέκι Από Κοινού-Ζωγράφου, Κοινωνικό-Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα-Λαμπηδόνα, Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Αμπάριζα-Γλυφάδα, Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας, Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου