Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Παρασκευή 26 Απρίλη: Cine Λαμπηδόνα - Η Πορτογαλική "Επανάσταση των Γαρυφάλλων"

 

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας καλεί την Παρασκευή 26/4/24 στις 8.30μμ στη Λαμπηδόνα (Άλσος Αγίας Τριάδας - Βύρωνας). Θα τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Πορτογαλικής Επανάστασης των Γαρυφάλλων με προβολή video-παρουσίασης δικής μας παραγωγής, καθώς και της ταινίας Capitães de Abril (Οι λοχαγοί του Απρίλη) της Maria de Mendeiros, 2000, με τους: Stefano Accorsi, Maria de Medeiros, Joaquim de Almeida.

Η video-παρουσίαση αποτελεί βελτιωμένη εκδοχή αυτής που έχουμε ήδη αναρτήσει στο YouTube και περιλαμβάνει την αφήγηση του ιστορικού με φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα της εποχής, υποτιτλισμένα τραγούδια του Jose (Zeca) Afonso, συνθέτη του εμβληματικού ύμνου της επανάστασης Grândola Vila Morena, καθώς και μια εύθυμη αναφορά στο φεστιβάλ τραγουδιού Eurovision '74 και την παράδοξη σχέση του με την επανάσταση.

Η ταινία Capitães de Abril (Οι λοχαγοί του Απρίλη) παρουσιάζει την επανάσταση όπως την βίωσε η σκηνοθέτις όταν ήταν παιδί. Η ίδια πρωταγωνιστεί στην ταινία παίζοντας τον ρόλο της μητέρας της. Η δραματοποιημένη απόδοση των ιστορικών γεγονότων γίνεται απόλυτα κατανοητή εφόσον κανείς έχει παρακολουθήσει πρώτα την video-παρουσίαση.

Λισαβόνα, 25 Απρίλη 1974, 12.20μμ: το Rádio Renascença εκπέμπει το τραγούδι "Grândola, Vila Morena". Είναι το οριστικό σύνθημα. Δυνάμεις του αριστερού Κινήματος Ενόπλων Δυνάμεων (MFA) καταλαμβάνουν θέσεις στην πρωτεύουσα. Το κίνημα υποστηρίζεται αμέσως από χιλιάδες κόσμο που βγαίνει στους δρόμους βάζοντας γαρύφαλλα στις κάννες των όπλων. Το καθεστώς Caetano και μαζί μια δικτατορία μισού αιώνα παίρνει τέλος. Για περισσότερο από έναν χρόνο η χώρα βρίσκεται στον δρόμο μιας πολιτικής και κοινωνικής επανάστασης που ωστόσο μένει ανολοκλήρωτη. 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=P8qXIfmWgrM

Η ακόλουθη αφίσα είναι διαθέσιμη για κάθε χρήση: κατεβάζετε - διαδίδετε ελεύθερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου