Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τι είναι και τι θέλει το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα


Παραθέτουμε την πρώτη διακήρυξη του ΚΠΚΒ. Η σημερινή 2η -επικαιροποιημένη- διακήρυξη του ΚΠΚΒ,  βρίσκεται εδώ

1η Διακήρυξη ΚΠΚΒ:

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λαμπηδόνα άνοιξε για τους πολίτες, τις συλλογικότητες και τους φορείς του Βύρωνα και των γύρω περιοχών. Άνοιξε για τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους μαθητές και τους φοιτητές, τους συνταξιούχους και τη νεολαία, για τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις ομάδες.   Άνοιξε για να στεγάσει τη δημιουργικότητα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Σε πείσμα της κρατικής και της δημοτικής αρχής και των επιχειρηματικών συμφερόντων, που τη θέλουν κλειστή μέχρι να βρεθεί ο τρόπος να ιδιωτικοποιηθεί, βάζοντας μια ακόμα πέτρα πάνω στην απομόνωση και την εκμετάλλευση που χτίζουν γύρω μας.

Οι δημιουργικές δράσεις του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου ξεκίνησαν από τον εξωτερικό χώρο της Λαμπηδόνας από το καλοκαίρι, με λαϊκά γλέντια, με ταινίες και κουκλοθέατρο, με καθαρισμούς του άλσους, αλλά και με δημιουργική απασχόληση παιδιών από το Σεπτέμβρη, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι δράσεις μας είχαν την πρώτη τους αποκορύφωση το διήμερο 14 με 15 Οκτώβρη, με ένα φεστιβάλ που φιλοξένησε συλλογική κουζίνα, συναυλίες από μουσικά σχήματα, συζητήσεις για τους δημόσιους χώρους και το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Από τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε και το εσωτερικό του χώρου της Λαμπηδόνας για τις δραστηριότητές μας, που θέλουμε να γίνονται από τη γειτονιά για τη γειτονιά.

Η λογική μας είναι: Όχι άλλο ένα αναψυκτήριο, αλλά ένας χώρος που πραγματικά έχει ανάγκη η γειτονιά μας. Ένας ανοιχτός δημόσιος χώρος συνάντησης, συζήτησης, οργάνωσης των αναγκών μας, δημιουργικότητας, που βάζει τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από το χρήμα και τα ιδιωτικά συμφέροντα, και επιστρέφει τους δημόσιους χώρους εκεί που πραγματικά ανήκουν. Σε εμάς, που ζούμε στις γειτονιές μας.

Το πρόγραμμα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου δεν είναι στατικό και συνεχίζει να διαμορφώνεται. Από το καλοκαίρι και μετά έχουν ξεκινήσει και συνεχίζουν να λειτουργούν η δημιουργική απασχόληση παιδιών, συλλογικές κουζίνες, προβολές, καφενείο τα πρωινά του Σαββατοκύριακου, ανοιχτές συζητήσεις (όπως για το κέντρο υγείας Βύρωνα που κλείνει), δράσεις αλληλεγγύης (όπως το ολοήμερο για τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας), μαθήματα ζωγραφικής και μουσικές ομάδες, ομάδα ανέργων, δημιουργία βιβλιοθήκης και αναγνωστήριο. Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται από ομάδες εργασίας με την ισότιμη συμμετοχή και δημιουργική συνεισφορά όλων. Οι ομάδες αυτές θα επεκταθούν και θα δημιουργηθούν νέες, με την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των κατοίκων του Βύρωνα σε αυτές.

Από την αρχή υπήρξαν σημαντικές για εμάς οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με έμφαση στις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας. Οι αξίες αυτές εκφράζονται στη συνέλευση του Κοινωνικού Κέντρου Βύρωνα, όπου συμμετέχουμε όλες και όλοι ισότιμα, ως φυσικά πρόσωπα και εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό μας, αποφασίζοντας τις δράσεις του χώρου μέσα από το δημοκρατικό διάλογο που συνδιαμορφώνει ομόφωνες αποφάσεις, σε ένα χώρο που λειτουργεί με βάση την αυτοιδαχείριση, την προσωπική συμμετοχή και με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Καλούμε κάθε κάτοικο, συλλλογικότητα, φορέα της γειτονιάς μας στο χώρο της Λαμπηδόνας να συγκεντρώνονται, να συζητούν και να πραγματοποιούν τις δράσεις τους. Η προσπάθειά μας δεν διεκδικεί τη μοναδικότητα και το αλάθητο. Θα έχει έντονα τον πειραματισμό, καθαρό σημάδι των καιρών της κρίσης και των σαρωτικών αλλαγών. Για μας η συλλογική οικειοποίηση ελεύθερων χώρων, αναγκαίων για την κοινωνία, δεν είναι μειοψηφική ή “παρεϊστικη” ιδιοκτησιακή λογική, είμαι έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Για να γίνει η Λαμπηδόνα και το άλσος της Αγίας Τριάδας πραγματικά δικός τους χώρος, κομμάτι της δικής τους ζωής.

Ούτε ιδιωτικοποίηση, ούτε ρημαδιό, η Λαμπηδόνα είναι κέντρο κοινωνικό!

Ηλεκτρονική διεύθυνση: koinonikokentrovirona@gmail.com
Blog: politistikokentrovirona.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου