Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Προβολή ταινίας ''Leningrad Cowboys go America''

Η ομάδα προβολών σας προσκαλεί την Πέμπτη 30 Γενάρη και ώρα 20:00 στην προβολή της ταινίας  ''Leningrad Cowboys go America''. 

Σκηνοθεσία: Aki Kaurismäki Σενάριο: Aki Kaurismäki, Sakke Järvenpää (story), Mato Valtonen (story) Ηθοποιοί: Matti Pellonpää (Vladimir (Manager)), KariVäänänen (Igor (Village Idiot)), Jim Jarmusch (Car Dealer / New York), Mato Valtonen

Λίγα λόγια για την ταινία...

Μια από τις χαρακτηριστικότερες ταινίες του Άκι Καουρισμάκι γυρισμένη το 1989, τη χρονιά της απαρχής της κατάρρευσης των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Το όνομα της μπάντας που πρωταγωνιστεί και δίνει τον τίτλο στην ταινία, Λένινγκραντ Καουμπόις, αποτελεί έναν συγκερασμό σε συμβολικό επίπεδο της κουλτούρας ανατολής και δύσης.

Φυσικά η ταινία δεν έχει καμία διάθεση και πρόθεση να μιλήσει παρά μόνο για τις προσπάθειες της μπάντας να κατακτήσει μια θέση στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Έτσι, οι Λένινγκραντ Καουμπόις, μια πολυμελής μπάντα από τη Φιλανδία με cult εμφάνιση αποφασίζουν να κάνουν καριέρα στην Αμερική. Στο οδοιπορικό τους στις ΗΠΑ και το Μεξικό, ανακαλύπτουν και πειραματίζονται με το rock ‘n’ roll, την country και τη jazz.

 Πίσω από κάθε τους εμφάνιση βρίσκεται -όπως πάντα σε μια μπάντα που σέβεται τον εαυτό της- ένας δαιμόνιος μάνατζερ. Με δεικτικό χιούμορ για τα πολιτιστικά ήθη της Δύσης και χαλαρή διάθεση σε όλο της το εύρος, η παρακολούθηση της ταινίας γίνεται απολαυστική.

Ο Καουρισμάκι, στη μίνι οδύσσεια που κινηματογραφεί, συγκεντρώνει όμορφα πλάνα από την αμερικάνικη ενδοχώρα και γεμίζει τα ογδόντα λεπτά της ταινίας με αρκετή κι ευχάριστη μουσική.

 Road movie, μουσικό ντοκ με υποτυπώδη πλοκή ή απλά μια ταινία φόρος τιμής στη μπάντα; Αντί για κάτι από τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε πως οι Λένινγκραντ Καουμπόις όπως κι ο σκηνοθέτης τους δε πτοούνται από καμία δυσκολία κι επιπλέον δε νοιάζονται για κάτι άλλο πέρα απ’ τη τέχνη. Κι ίσως ξεπερνώντας ως γνήσιοι μποέμ τα όρια, αγνοούν σε στιγμές ακόμη και την ίδια τους την τέχνη.

Το trailer της ταινίας



 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου