Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

cine λαμπηδόνα: Τριστάνα (Λ. Μπουνιουέλ), Κυριακή 13 Νοέμβρη, 8.30 μ.μ.

Τριστάνα (Tristana), 1970, διάρκεια 95'. Ταινία σε σκηνοθεσία Λουίς Μπουνιουέλ με τους: Κατρίν Ντενέβ, Φερνάντο Ρέι, Φράνκο Νέρο.

Η Τριστάνα, μια νεαρή ορφανή από το Τολέδο, έρχεται να μείνει στο σπίτι του φιλήδονου, ηλικιωμένου αριστοκράτη Δον Λόπε, ο οποίος δεν αργεί να την κατακτήσει. Η Τριστάνα φεύγει με έναν ζωγράφο, αλλά επιστρέφει βαριά άρρωστη. Για να σωθεί της ακρωτηριάζουν το πόδι, αλλά αν και ανάπηρη, παίρνει την εκδίκησή της έναντι του Δον Λόπε. Όλες οι εμμονές του Μπουνιουέλ (φετιχισμός της γάμπας, σουρεαλιστικά όνειρα, σάτιρα της θρησκοληψίας) σε μια βλάσφημη διασκευή ενός βιβλίου του Γκαλδός.

Διασκευάζοντας το μυθιστόρημα του Μπενίτο Πέρεθ Γαλδός, ο βλάσφημος Ισπανός σκηνοθέτης μάς μεταφέρει σε ένα παρακμιακό περιβάλλον ανεκπλήρωτων ερωτικών πόθων, νεκροφιλίας, φετιχιστικού ερωτισμού, ηδονοβλεψίας και σαδομαζοχισμού, μέσα από τη συναρπαστική ιστορία μιας γυναίκας με ισχυρή θέληση, που περνάει από την κατοχή στην ελευθερία, από την αδυναμία στη δύναμη και που εξευτελίζει το αδύναμο αρσενικό φύλο. Θαυμάσιες ονειρικές σεκάνς μάς θυμίζουν το σουρεαλιστικό παρελθόν του Μπουνιουέλ, η αφήγηση είναι διάχυτη από μια λεπτή σάτιρα κατά της μπουρζουαζίας, ενώ το ζευγάρι Φερνάντο Ρέι και Κατρίν Ντενέβ (με την ψυχρότητά της) είναι ανεπανάληπτο. Υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου