Σας καλούμε στην δημόσια συζήτηση που διοργανώνει το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα στην Λαμπηδόνα, την Πέμπτη 11 Μαΐου και ώρα 8 μμ., με θέμα: "Εκλογές στα χρόνια του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού".
Πάει καιρός από τότε που στο πλαίσιο των αστικοδημοκρατικών θεσμών, ρωτηθήκαμε αν, ενόψει «κατάστασης εξαίρεσης», θα αποδεχόμασταν πρωτόγνωρες ακραίες μορφές εκμετάλλευσης και υποταγής. Όταν ευθαρσώς απαντήσαμε «ΟΧΙ», οι εκπρόσωποί μας -συμπεριλαμβανομένων αυτών που έθεσαν το ερώτημα και δόμησαν την πολιτική τους υπόσταση πάνω σε αυτήν την άρνηση- μας ενημέρωσαν ότι η συγκεκριμένη απάντηση δεν είναι δεκτή.
Από τότε οι εκπρόσωποί μας, μέσα από πολιτικά αντίθετες κυβερνήσεις, υπηρέτησαν αυτό ακριβώς που αρνηθήκαμε δια της δημοκρατικής μας ψήφου: ένα καθεστώς ακραίας ταξικής εκμετάλλευσης, καταλήστευσης των κοινωνικών αγαθών, οργανωμένης καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, ιδεολογικής χειραγώγησης, αστυνομικής καταστολής και μεταμοντέρνου ολοκληρωτισμού. Σήμερα, καθώς αυτό το καθεστώς θεωρείται πλέον κοινός τόπος και όσοι το αρνούνται περίπου μισότρελοι, καλούμαστε πάλι να επιλέξουμε εκπροσώπους. Εμείς λοιπόν που:
- ζούμε από την δουλειά μας (ή φυτοζωούμε χωρίς αυτήν)
- απαιτούμε τον κοινωνικό πλούτο τον οποίο παράγουμε
- προωθούμε κοινωνικούς στόχους ή αυτόνομες δράσεις μέσα από κινήματα, συλλογικότητες και οργανώσεις,
στεκόμαστε με αμηχανία μπροστά σε ερωτήματα που θέτει το "δημοκρατικό μας δικαίωμα" όπως τα ακόλουθα:
Ψηφίζουμε για να «επιλέξουμε τον δυνάστη μας» προσπαθώντας να αποφύγουμε τα χειρότερα;
Απέχουμε ώστε να απονομιμοποιήσουμε την οποιαδήποτε κυβέρνηση, θεωρώντας ότι αυτό υπηρετεί την κοινωνική κινητοποίηση περισσότερο από όσο την θίγει ένα πιθανό «αρνητικό» εκλογικό αποτέλεσμα; Τί σημαίνει η συμμετοχή στις αστικοδημοκρατικές εκλογές μιας οργάνωσης ή κόμματος που επικαλείται την επαναστατική αλλαγή; Υπηρετεί η ψήφος σε αυτό κάποια πολιτική σκοπιμότητα ή αποτελεί απλώς προσευχή σε μια «επαναστατική θεολογία»;
Ελπίζουμε σε κάποιο ρήγμα στο κυρίαρχο μπλοκ που -σε συνδυασμό με πιθανή κυβερνητική αστάθεια- θα ξανακάνει επίκαιρη την αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος, δίνοντας έτσι μια νέα ευκαιρία στην κοινωνική κινητοποίηση;
Ελπίζουμε στην ανατροπή του «καθεστώτος Μητσοτάκη» ή του καθεστώτος που υπηρετεί ο Μητσοτάκης και όχι μόνο αυτός; Μπορεί η ψήφος που προσανατολίζεται στον πρώτο στόχο να υπονομεύει τον δεύτερο;
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, και όχι μόνο αυτά, καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους/ες, είτε ανήκουν σε κάποια παράταξη είτε όχι και ανεξάρτητα από τον βαθμό εμπλοκής τους στις εκλογές- είτε ακόμη προτείνουν την συνειδητή αποχή. Ελπίζουμε η συζήτηση να είναι ειλικρινής και παραγωγική, μακριά από τον ξύλινο λόγο και την υποβόσκουσα τοξικότητα που χαρακτηρίζουν τις συνήθεις πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Αν λοιπόν έχουμε στο μυαλό μας απαντημένα ερωτήματα όπως τα παραπάνω, ας αφήσουμε στην άκρη τις προκείμενες που καθιστούν «προφανείς» ή «αυταπόδεικτες» τις θέσεις μας και ας προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας ακούγοντας προσεκτικά τους δικούς τους προβληματισμούς. Αν όχι, ας αναζητήσουμε τις απαντήσεις στην συζήτηση συμβάλλοντας δημιουργικά σε αυτή.
η συνέλευση του ΚΠΚΒ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου