Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Τρεις Παρασκευές: Κύκλος συζητήσεων/προβολών αφιερωμένος στην κοινωνική επανάσταση στην Ισπανία (1868-1937)

Η Κοινωνική Επανάσταση στην Ισπανία (1868 - 1937)

Η Ισπανική Επανάσταση (1868 - 1937) έχει προκαλέσει συγκίνηση και έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Παραμένει ωστόσο σε μεγάλο βαθμό άγνωστη ή παραγνωρισμένη, καθώς δεν ταιριάζει ούτε με τα καθεστωτικά αφηγήματα, αλλά ούτε και με αυτά της επίσημης αριστεράς. Ο άμεσος-αδιαμεσολάβητος χαρακτήρας της, ο αυτοκαθορισμός των εξεγερμένων, καθώς και οι πρωτόγνωρες μορφές εργατικής-αγροτικής αυτοδιεύθυνσης που θέσπισε, ανοίγουν την συζήτηση για το ιστορικό παρελθόν, αλλά και την αντιπαραβολή του με τις σύγχρονες συνθήκες. 

Θα προσπαθήσουμε να "ζήσουμε" τα ιστορικά γεγονότα, βλέποντάς τα μέσα από τα μάτια αυτών που τα έζησαν πραγματικά. Η αφήγηση, που βασίζεται κυρίως σε αναφορές στους Murrey Bookchin, Antony Beevor, Abel Paz, Abad de Santillan, Antoni Castels Duran και Δημήτρη Μπελαντή, θα είναι ζωντανή με παράλληλη προβολή video. 

Μέρος της αφήγησης αποτελούν υποτιτλισμένα τραγούδια που επιλέχθηκαν ως ντοκουμέντα συγκεκριμένων γεγονότων και καταστάσεων με σκοπό να μας μεταφέρουν νοητικά και συναισθηματικά μέσα σε αυτά. Η παρουσίαση θα γίνει σε δυο δίωρα μέρη, στην Λαμπηδόνα, Άλσος Αγ. Τριάδας: 

· το πρώτο, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 26/5/23 στις 8.30μμ, καλύπτει την ανάπτυξη της κοινωνικής επανάστασης από το 1868, χρονιά έλευσης της Πρώτης Διεθνούς στην Ισπανία, έως τις παραμονές της μεγάλης εξέγερσης των Αστουριών του 1934. 

· το δεύτερο, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 2/6/23 στις 8.30μμ, καλύπτει την μείζονα φάση της, από την εξέγερση του 1934 έως την πτώση της, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου και στο όνομα της αντιφασιστικής συμμαχίας, το 1937. 

Με αφορμή την παρουσίαση, θα προβληθεί η ταινία "Γη και ελευθερία" του Ken Loach την Παρασκευή 9/6/23, στις 8.30μμ και θα ακολουθήσει συζήτηση.

η συνέλευση του ΚΠΚΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου