"Δημόσιος χώρος" είναι ο χώρος που ανήκει στον "Δήμο", δηλαδή στους πολίτες, και όχι μόνο στην θεσμοθετημένη Δημοτική Αρχή. Βεβαίως η Αρχή αυτή εκπροσωπεί τον "Δήμο" κι έτσι έχει όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διαχειρίζεται τον χώρο υπέρ αυτού. Όμως το κάνει; Αν όχι --ή όχι επαρκώς-- τότε μπορεί ο "Δήμος" δηλαδή οι πολίτες, να αναπληρώσει το κενό; και με τι τρόπο; Πότε νομιμοποιείται και πότε όχι μια πρωτοβουλία πολιτών να αναλάβει την διαχείριση του χώρου;
Ως πολίτες του Βύρωνα, διαπιστώσαμε πριν 12 χρόνια ότι ο χώρος του αναψυκτηρίου του άλσους Αγ. Τριάδας ήταν εγκαταλελειμμένος και ρήμαζε. Πήραμε λοιπόν την πρωτοβουλία να τον μετατρέψουμε σε χώρο πολιτισμού, μόρφωσης, συζήτησης και ποιοτικής ψυχαγωγίας, για λογαριασμό όλων των πολιτών. Έτσι δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (ΚΠΚΒ) με προσωπική δουλειά, μεράκι και αφοσίωση, χωρίς κανένα οικονομικό ή άλλο όφελος: η άρνηση κάθε τέτοιου οφέλους αποτελεί μάλιστα καταστατική μας αρχή.
Αναβαθμίσαμε τον χώρο, τον καθαρίσαμε, τον επισκευάσαμε και τον συντηρούμε τακτικά. Δημιουργήσαμε εθελοντικές ομάδες εργασίας, με αποτέλεσμα όλοι οι πολίτες να έχουν εντελώς ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε:
· μαθήματα φιλοσοφίας και μαθηματικών από πανεπιστημιακούς καθηγητές
· μαθήματα σε παιδιά με μαθησιακές ανάγκες
· μαθήματα μουσικής και παραδοσιακών χορών
· επιστημονικές διαλέξεις πάνω σε επίκαιρα κοινωνικά, πολιτικά και τεχνολογικά θέματα
· ζωντανές οπτικοακουστικές παρουσιάσεις θεμάτων ιστορίας και τέχνης
· ζωντανές μουσικές παραστάσεις διεθνών καλλιτεχνών, αλλά και της τοπικής πολιτιστικής δημιουργίας
· συναυλίες και φεστιβάλ εθνικού πολιτισμού διαφορετικών χωρών
· τοπικές συλλογικές δραστηριότητες γειτονιάς (συλλογική κουζίνα, τοπικές καλλιέργειες)
· κινηματογραφικές βραδιές με προβολές κλασικών και νεότερων ποιοτικών ταινιών
Τονίζουμε ότι απολύτως τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει εμπορικό - κερδοσκοπικό χαρακτήρα: τα έσοδα του ΚΠΚΒ, που προέρχονται κατά βάση από εθελοντική προσφορά όσων συμμετέχουν ελεύθερα στις δραστηριότητές του, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την συντήρηση του χώρου και των τεχνικών υποδομών.
Πιστεύουμε πως έτσι συμβάλλουμε σε έναν ανθρωποκεντρικό πολιτισμό και σε μια αντίληψη κοινωνικής αλληλεγγύης που γνωρίζουμε ότι στοχοποιείται διαρκώς από οικονομικά συμφέροντα και κέντρα εξουσίας.
Επί 12 χρόνια ο χώρος αποτελεί πόλο έλξης, συνοχής και επικοινωνίας όλων των πολιτών, χωρίς πολιτικούς, ιδεολογικούς ή άλλους αποκλεισμούς. Φυσικά εξαιρούμε φασίστες, ομοφοβικούς και ρατσιστές, καθώς ο μη αποκλεισμός τους θα σήμαινε εξ ορισμού τον αποκλεισμό άλλων πολιτών.
Σήμερα, το ΚΠΚΒ είναι πανελλήνια γνωστό, ενώ έχει επίσης και διεθνή απήχηση: ακόμη και πρέσβεις ξένων χωρών μας έχουν τιμήσει με την παρουσία και την συμμετοχή τους σε δραστηριότητές μας.
Μήπως όμως --παρά τις καλές προθέσεις μας-- τελικά αυθαιρετούμε επιβάλλοντας δικές μας επιλογές και στερώντας έτσι τους πολίτες από άλλες;
Κατηγορηματικά όχι: η συνέλευσή μας, που γίνεται τακτικά και ορίζει κάθε τι που κάνουμε, είναι ανοιχτή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης μπορεί να προσέλθει με δικαίωμα υποβολής ή απόρριψης προτάσεων και ισότιμης ψήφου. Έτσι ο χώρος βρίσκεται στην απόλυτη εξουσία του "Δήμου".
Μήπως κρατάμε τον χώρο κλειστό σε ώρες που θα έπρεπε να είναι διαθέσιμος στον "Δήμο";
Σταθερή πρόθεσή μας είναι να είναι ο χώρος ανοιχτός όσο το δυνατόν περισσότερο: αν γίνεται όλο το 24ωρο. Οι βανδαλιστικές επιθέσεις που δέχεται (τυχαία άραγε;) είναι αυτές που μας υποχρεώνουν να τον κλείνουμε όταν δεν υπάρχουν εκεί δραστηριότητες ή κόσμος για να τον περιφρουρήσει: και πάλι, η συμμετοχή του "Δήμου" (δηλαδή των πολιτών) είναι αυτή που θα επιτρέψει το άνοιγμα του χώρου περισσότερες ώρες.
Μήπως η χρήση δημοτικών πόρων (νερό - ρεύμα) απαραίτητων για την λειτουργία του Κέντρου επιβαρύνει άδικα τους πολίτες;
Το κόστος των ελάχιστων αυτών πόρων εμπίπτει στα δημοτικά τέλη και δεν υπάρχει πιο διαφανές, δικαιολογημένο και αποδοτικό (value for money) συστατικό αυτών των τελών από εκείνο που υποστηρίζει δραστηριότητες άμεσα ελεγχόμενες από τους πολίτες και μάλιστα βασισμένες σε αλληλέγγυα πρωτοβουλιακή συμμετοχή. Ας το σκεφτούν αυτό όσοι πληρώνουν τεράστιους λογαριασμούς ΔΕΗ υπέρ του "χρηματιστήριου ενέργειας" ή των (δήθεν) "ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", δηλαδή μηχανισμών απορρόφησης χρήματος υπέρ κερδοσκόπων και χωρίς καμιά κοινωνική ανταπόδοση.
Καλούμε κάθε πολίτη ή μέλος της Δημοτικής Αρχής που θέλει να διαπιστώσει την κοινωνική-δημοτική προσφορά του ΚΠΚΒ, να παραβρεθεί στις δραστηριότητές μας, ή έστω να κρίνει την ποιότητα της δουλειάς που έχουμε αναρτήσει στο διαδίκτυο.
Με τα παραπάνω δεδομένα, θεωρούμε ότι τα αφηγήματα περί "αναξιοποίητου χώρου", "ανάγκης ανάκτησης" κλπ είναι προϊόντα είτε κακής πληροφόρησης, είτε δόλου που αποσκοπεί στην παραπλάνηση των πολιτών με τελικό στόχο την "αξιοποίηση" του χώρου τους από επιχειρηματίες για μία ακόμα καφετέρια, είτε -στην καλύτερη περίπτωση- μιας πιθανής «αξιοποίησης» του κτηρίου από την δημοτική αρχή που θα θελήσει να στεγάσει μια κοινωνική δομή, σε βάρος των πολλαπλών και πολύμορφων δραστηριοτήτων που οι ίδιοι οι πολίτες πραγματώνουν σήμερα στην Λαμπηδόνα. Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε:
Ø τους πολίτες να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του ΚΠΚΒ και να υπερασπιστούν τον χώρο τους
Ø την Δημοτική Αρχή να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της ως αρωγός και όχι διώκτης της αξιόλογης αυτής δημοτικής προσπάθειας.
Βύρωνας, 6 Οκτωβρίου 2023
η Συνέλευση του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου