Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, Cine Λαμπηδόνα: Έλα να δεις (come and see - 1985), ΕΣΣΔ

Την Πέμπτη 26/10/23 στις 8.30μμ, θα προβάλλουμε στην Λαμπηδόνα μια από τις καλύτερες αντιπολεμικες ταινίες, το "ИДИ И СМОТРИ" (Idi i smotri: Έλα να δεις) του 1985, σε σκηνοθεσία Elem Klimov. Παίζουν: Aleksey Kravchenko, Olga Mironova, Liubomiras Laucevicius. Η είσοδος όπως πάντα, είναι ελεύθερη.

Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σκοτώθηκαν 2,2 εκατομμύρια Λευκορώσοι. Μέσα στο 1943 οι Γερμανοί ναζί κατέστρεψαν ολοσχερώς 618 χωριά της Λευκορωσίας, καίγοντας τους κατοίκους τους, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους. Η ταινία ακολουθεί την πορεία ενός δωδεκάχρονου αγοριού που βρίσκοντας ένα όπλο εντάσσεται στους αντάρτες και φαντασιώνεται τον πόλεμο σαν παιχνίδι, αλλά έρχεται αντιμέτωπο με την πραγματική φρίκη του.

Ο τίτλος προέρχεται από το κείμενο της Αγίας Γραφής την Αποκάλυψη του Ιωάννη και στηρίζεται στη νουβέλα του Τζόζεφ Κόνραντ "Η καρδιά του σκότους" που χρησιμοποίησε και ο Κόπολα για την ταινία του "Αποκάλυψη τώρα". Καθώς το σκηνικό της Αποκάλυψης ξαναστήνεται σήμερα στην βιβλική Γάζα του Ιωάννη ενώ μερικούς μήνες πριν είχε στηθεί νότια από τη Λευκορωσία, στην Ουκρανία, η ιστορική αυτή αντιπολεμική ταινία γίνεται απροσδόκητα επίκαιρη.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=BcCbX1fqFKA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου