Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Κάτω τα χέρια από το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα



Κάτω τα χέρια από τους Ελεύθερους χώρους της γειτονιάς μας.

Η δημοτική αρχή ετοιμάζει την παράδοση δημόσιων χώρων μέσα στα άλση της Ανάληψης, της Αγίας Τριάδας και της παιδικής χαράς στο τέρμα του τρόλεϊ 11, σε ιδιώτες. Ανακοίνωσε διαγωνισμό για την εκμίσθωση των τριών πρώην δημοτικών αναψυκτηρίων καθώς και μεγάλου τμήματος του περιβάλλοντος χώρου των αλσών.
Το Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα στεγάζεται και δραστηριοποιείται  στον δημόσιο χώρο της Λαμπηδόνας (Άλσος Αγ. Τριάδας). Σκοπός του είναι η ανάπτυξη δομών αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο, για τη λαϊκή αυτοοργάνωση και για να βοηθηθεί ο λαός του Βύρωνα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Το Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο είναι τέτοια δομή αλληλεγγύης και όλες του οι δραστηριότητες είναι χωρίς κανένα αντίτιμο ή «ανταποδοτικό όφελος» (όπως αυτά που χρεώνει η δημοτική αρχή ακόμα και για τις πιο βασικές υποχρεώσεις του δήμου προς τους κατοίκους) κι ελεύθερα προσβάσιμες από κάθε κάτοικο. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο ανέπτυξε δράση που καλύπτει ανάγκες της γειτονιάς και δημιουργεί νέες κοινωνικές σχέσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται :
·      Ενισχυτική διδασκαλία σε μαθήματα σχολείου σε μαθητές / μαθήματα ξένων γλωσσών
·      Οργάνωση δράσεων για την υπεράσπιση του Κέντρου Υγείας Βύρωνα
·      Σεμινάρια και πανεπιστημιακού επιπέδου μαθήματα
·      Μαθήματα ζωγραφικής και δημιουργικής γραφής
·      Μουσικές εκδηλώσεις
·      Κοινωνικό καφενείο και συλλογική κουζίνα
·      Δημιουργική απασχόληση παιδιών και παιδικό θέατρο
·      Δράσεις αλληλεγγύης προς αγωνιζόμενες ομάδες εργαζομένων
·      Στέγαση πλήθους εκδηλώσεων από φορείς και συλλογικότητες της γειτονιάς μας
Κυρίως, όμως, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, μαζί με τους κατοίκους, διέσωσε το δάσος της Αγ. Τριάδας και τη Λαμπηδόνα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το κράτησε ζωντανό, σε μία πόλη που την έχουν πνίξει τα τσιμέντα των εργολάβων, οι καφετέριες και τα τραπεζοκαθίσματα των μαγαζατόρων. Κράτησε ζωντανή την καθημερινή μας ζωή και τον αγώνα ενάντια σε κάθε τι που μας υποτιμά και πιστεύει ότι στις πλάτες του κόσμου της δουλειάς και του μεροκάματου μπορεί να χτίζει αριθμούς και δείκτες, βάρβαρες δημοσιονομικές πολιτικές.
Ο ίδιος ο κόσμος της γειτονιάς, παίρνοντας τη ζωή του στα χέρια του, απέδειξε ότι απέναντι στον κόσμο του χρήματος, του ανταγωνισμού, της εκμετάλλευσης και της υποταγής υπάρχει ο κόσμος της αλληλεγγύης, της αντίστασης, της δημιουργίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Για την Δημοτική αρχή, της καφετερίας, των ημέτερων και των τραπεζο-καθισμάτων μάλλον αυτά είναι άγνωστες λέξεις που προκαλούν θυμό. Μόνο έτσι εξηγείται και ο στόχος που βάζει: να αντικαταστήσει τους δημόσιους χώρους, που ανθίζουν τόσο ξεχωριστές δράσεις, από ιδιωτικές, υαλόφρακτες και πανάκριβες καφετερίες.
Οι κάτοικοι της γειτονιάς μας με το παράδειγμα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου αποδεικνύουν ότι οι δημόσιοι χώροι είναι αναγκαίοι, ζωντανοί και καλύπτουν τις ανάγκες, χωρίς να προσβλέπουν στο κέρδος.
Οι δημόσιοι χώροι, τα άλση και τα πάρκα ανήκουν σε όλους τους κατοίκους. Δεν ανήκουν σε καμία δημοτική αρχή και η παράδοσή τους σε ιδιώτες είναι για την κοινωνία ανήθικη και μη νομιμοποιημένη. Το Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο καλεί σε  πολύμορφο, ενωτικό και συντονισμένο αγώνα όλους τους κατοίκους και φορείς της γειτονιάς μας με στόχο να υπερασπιστούν όλους τους ελεύθερους χώρους και τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες.
Για το τοπικό και κεντρικό κράτος, ο αέρας που αναπνέουμε, τα δέντρα που μας απομένουν, οι καθημερινές ζωτικές μας ανάγκες και ο πολιτισμός μας είναι απλά νούμερα στα χρέη, τα δάνεια και τα έσοδα τους, στους ισολογισμούς και τη διαπλοκή τους.
Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την εκμίσθωση των ελεύθερων χώρων και του πράσινου της γειτονιάς, και με στόχο τη διάλυση του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου, θέτει στην τοπική (αλλά και ευρύτερη) κοινωνία ένα δίλημμα που όλοι μας συναντούμε πλέον καθημερινά:

Ο Πολιτισμός (μας) ή η Βαρβαρότητα (τους)

Το Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα απαντά:
-          Να μην περάσει καμιά εκμίσθωση σε ιδιώτη κανενός ελεύθερου χώρου στη γειτονιά μας
-          Να διασωθούν τα άλση από τα συμφέροντα των επιχειρηματιών της «διασκέδασης»
-          Η  Λαμπηδόνα δεν θα γίνει μια ακόμα ιδιωτική καφετέρια.
-          Μετατρέπουμε τη Λαμπηδόνα σε κέντρο αγώνα με καθημερινή οργάνωση της πάλης μας

·      Παράσταση διαμαρτυρίας με σκοπό την ακύρωση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του αναψυκτηρίου της Ανάληψης, Τετάρτη 21/11 και ώρα 8.30 πμ μπροστά από το Δημαρχείο Βύρωνα.
·      Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα και εκμίσθωσης του αναψυκτηρίου της Λαμπηδόνας Πέμπτη 29/11  και ώρα 7:00 μμ στο χώρο της Λαμπηδόνας
·      Παράσταση διαμαρτυρίας και ακύρωση του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του αναψυκτηρίου της Λαμπηδόνας Τετάρτη 5/12 ώρα 8.30 πμ μπροστά από το Δημαρχείο Βύρωνα.




Πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας και των αγώνα μας
http://politistikokentrovirona.blogspot.gr/
Τηλέφωνο: 6984-146037

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου