Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Περιληψη Ηχητικο και φωτο απο Συνεντευξη τυπου



Στιγμές απ’ τη συνέντευξη Τύπου
του Κοινωνικού-Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα


Την ανάγκη να μην παραχωρηθεί ο δημοτικός χώρος για ιδιωτική εκμετάλλευση, καθώς στεγάζει δεκάδες δωρεάν δράσεις ψυχαγωγίας και πολιτισμού και πολλαπλές εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, οργανωμένες από τους ίδιους τους πολίτες, συλλογικότητες και φορείς, τόνισαν οι Μάνος Γαλάτουλας (εκπρόσωπος του Κοινωνικού-Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα που στεγάζεται στη «Λαμπηδόνα»), Κώστας Στεργιόπουλος (καθηγητής, συντονιστής των Μαθημάτων για την Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Επιστήμης), Ευτύχης Μπιτσάκης (δρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Paris VII, συγγραφέας) και Αντωνία Λεγάκη (δικηγόρος), στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε χθες το Κοινωνικό-Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα στη «Λαμπηδόνα».
Ο Μάνος Γαλάτουλας κάλεσε όλους τους πολίτες, τους φορείς και τις συλλογικότητες του Βύρωνα να συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Λαμπηδόνας που στοχεύει και στη διάλυση του Κοινωνικού-Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα  σήμερα στις 7.00 μ.μ. απ’ τη «Λαμπηδόνα» με προορισμό το Δημαρχείο. Παρουσίασε τις πολλαπλές δράσεις αλληλεγγύης και πολιτισμού που οργανώνει το Κέντρο στο χώρο και κατέληξε ότι παρά την καταξίωση που έχει κερδίσει στον κόσμο της γειτονιάς μέσα από τον κόπο και τις πρωτοβουλίες των ανθρώπων που το στηρίζουν, ο δήμαρχος υπακούοντας στη μνημονιακή πολιτική, δε διστάζει να προτείνει το ξεπούλημά του.
Ο Κώστας Στεργιόπουλος με επίκεντρο τα σεμινάρια ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης που συντονίζει στη Λαμπηδόνα, ανέδειξε τη «διπλή πρόκληση» που αποτελεί το αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα του Κοινωνικού-Πολιτιστικού Κέντρου, τόσο για τους ίδιους τους ανθρώπους που το πλαισιώνουν όσο και για τη δημαρχία. Για τα μεν μέλη του Κοινωνικού σημείωσε τη μεγάλη πρόκληση «άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους να συνυπάρχουν δημιουργικά και να πετυχαίνουν να κάνουν πράγματα με μεγάλη σοβαρότητα», για το δε δήμαρχο την πρόκληση του «να υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν όσα ο ίδιος έπρεπε να κάνει και μάλιστα χωρίς την παράμετρο του χρηματικού κέρδους»
Η Αντωνία Λεγάκη, απ’ τη μεριά της, τόνισε τις «εκκωφαντικές χοντράδες» που χαρακτηρίζουν την απόφαση σε νομικό επίπεδο ενημερώνοντας παράλληλα για τα ασφαλιστικά μέτρα που πρόκειται να καταθέσει εκ μέρους 60 πολιτών. Σύμφωνα με όσα είπε το Πάρκο δεν ανήκει στο Δήμο, ανήκει στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στο υπουργείο Γεωργίας, το οποίο και του παραχώρησε ως δασική έκταση το Άλσος με αυστηρή προϋπόθεση να μην αλλάξει χρήση. Ο Δήμαρχος όχι μόνο έχτισε παράνομα ένα αναψυκτήριο, αλλά έχει και το θράσος να θέλει τώρα να το νοικιάσει, στερώντας το απ’ τους δημότες. «Ούτε με την πιο συντηρητική, την πιο “με το γράμμα του νόμου ανάγνωση” η απόφαση αυτή δεν είναι νόμιμη» συμπλήρωσε η κ. Λεγάκη τονίζοντας ωστόσο ότι αυτές οι ιστορίες κερδίζοντας πρώτα στο κοινωνικό και έπειτα στο νομικό επίπεδο.
Ο Ευτύχης Μπιτσάκης, κλείνοντας τη συνέντευξη, απέδειξε με σειρά ιστορικών αναφορών πως «δε θα αδικούσαμε το κράτος αν λέγαμε ότι είναι εχθρός του πολιτισμού» και ενέταξε τη «Λαμπηδόνα» και το εγχείρημα του Κοινωνικού-Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα στα προοδευτικά και ριζοσπαστικά εκείνα παραδείγματα που ξεφυτρώνουν σε όλη την Ελλάδα και αποτελούν το ανάχωμα στην πολιτιστική ερήμωση της χώρας που φέρνουν τα μνημόνιά.



Το ηχητικό απο την συνέντευξη τύπου που έγινε στην Λαμπηδονα στις 28 Νοεμβρίου

2012 11 28 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΠΟΛ ΚΕΝΤΡΟΥ.wav



Ευτύχης Μπιτσάκης (δρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Paris VII, συγγραφέας)
Αντωνία Λεγάκη (δικηγόρος)
Κώστας Στεργιόπουλος (συντονιστής των μαθημάτων για την Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Επιστήμης)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου