Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού - Εσωτερικών

Το μέλλον του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού - Εσωτερικών

Στο Άλσος της Αγ. Τριάδας, στην καρδιά του Βύρωνα, στις εγκαταστάσεις του πρώην Δημοτικού Αναψυκτηρίου «Λαμπηδόνα», λειτουργεί, εδώ και περίπου ένα χρόνο, από τα μέσα Οκτώβρη του 2011, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, που υποστηρίζεται από φορείς/συλλογικότητες της περιοχής και πλήθος δημοτών. Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο στον ένα χρόνο της ζωής του έχει πραγματοποιήσει στη «Λαμπηδόνα» μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων πολλαπλού χαρακτήρα, όπως:

Εκδηλώσεις δημόσιου - κοινωνικού ενδιαφέροντος (δημόσια υγεία, ψυχική υγεία, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, διαχείριση σκουπιδιών, οικονομική κρίση) Εκδηλώσεις / αφιερώματα στην τέ
χνη και το λαϊκό τραγούδι (αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη κ.λπ.). Εκδηλώσεις ιστορικού χαρακτήρα, όπως για την επανάσταση του 1821.

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο επίσης φιλοξενεί δραστηριότητες σε μόνιμη βάση, όπως: μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και εκπαίδευσης για δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μαθήματα ξένων γλωσσών, μαθήματα ζωγραφικής για ενήλικους, μαθήματα δημιουργικής γραφής και Δανειστική Βιβλιοθήκη.

Στον χώρο της «Λαμπηδόνας» έχουν διοργανωθεί και πλήθος εκδηλώσεις από φορείς και συλλογικότητες της πόλης (εκδηλώσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, συνελεύσεις και εκδηλώσεις φορέων κ.λπ.) με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή. Στον απολογισμό του ΚΠΚ περιλαμβάνονται επίσης πέντε βιβλιοπαρουσιάσεις και λογοτεχνικές βραδιές με συζήτηση με συγγραφείς ή και μελετητές του έργου κλασικών δημιουργών.

Στο ΚΠΚ έχουν προβληθεί 6 ντοκιμαντέρ και 5 κινηματογραφικές ταινίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθεί συζήτηση με τους δημιουργούς.

Δεν έλειψαν επίσης ούτε οι δράσεις για τα παιδιά, σε εβδομαδιαία βάση, με δημιουργική απασχόληση μέσα από τη ζωγραφική, το θεατρικό παιχνίδι, τον χορό, τη χειροτεχνία και άλλες παιδαγωγικές μεθόδους

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή, αντί να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, την έθεσε στο στόχαστρό της, επιχειρώντας με απόφαση της στις 2.11.2012 να παραχωρήσει τη «Λαμπηδόνα» προς ιδιωτική εκμετάλλευση.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του χώρου της «Λαμπηδόνας», ώστε πολύ περισσότερο σήμερα, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, να παραμείνει ανοιχτός χώρος έκφρασης και δημιουργίας των κατοίκων του Δήμου Βύρωνα και των παιδιών τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Βαλαβάνη Νάντια, Δούρου Ειρήνη (Ρένα), Κουρουμπλής Παναγιώτης, Στρατούλης Δημήτριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου