Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Προβολή της ταινίας "Ξενία"

Η ομάδα κινηματογραφικών προβολών σε συνεργασία με την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Βύρωνα σας καλεί την Πέμπτη 26 Μαρτίου και ώρα 20:30 στην προβολή της ταινίας "Ξενία" του Πάνου Κούτρα.



Λίγα λόγια: Μετά το θάνατο της μητέρας τους, δύο νεαρά αδέλφια αλβανικής καταγωγής ξεκινούν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη σε αναζήτηση του πατέρα τους, η ανεύρεση του οποίου μπορεί να τους εξασφαλίσει την ελληνική ιθαγένεια. Ο δημιουργός της «Στρέλλας» υπογράφει ένα αλμοδοβαρικό, κοινωνικά επίκαιρο και τρυφερά συγκινητικό road movie, το οποίο συμμετείχε στο τελευταίο φεστιβάλ Κανών. Με αφορμή το θάνατο­ της μητέρας του, ο Ντάνυ, ένας 16χρονος γκέι αλβανικής καταγωγής, ξεκινά μαζί με τον Ντίντο, το αγαπημένο του κουνέλι, από την Κρήτη για την Αθήνα. Εκεί θα συναντήσει τον μεγαλύτερο αδερφό του Οδυσσέα και μαζί θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας αφενός να βρουν τον πατέρα τους, ο οποίος τους εγκατέλειψε πριν από χρόνια, και να αποκτήσουν έτσι νόμιμα την ελληνική ιθαγένεια, αφετέρου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του ταλαντούχου Οδυσσέα σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού.

Από το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης προς τον Βορρά δηλαδή, δύο κοινωνικά περιθωριακοί και αποκομμένοι από το ιστορικό τους παρελθόν χαρακτήρες ξεκινούν για το κυνήγι του ελληνικού ονείρου. Πατώντας σε μια πραγματικότητα που αποδεικνύεται τελικά πιο παράξενη από κάθε φαντασία, οι ταινίες­ του Πάνου Κούτρα («Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά», «Αληθινή Ζωή», «Στρέλλα» ) δεν είναι παρά λιγότερο ή περισσότερο μεταμφιεσμένα μελοδράματα με καθαρό κοινωνικό προσανατολισμό –ακόμη και ο cult «…Μουσακάς»–, συγκινητικά οδοιπορικά ανθρώπων που αναζητούν την ταυτότητά τους. Και όταν δεν τη βρουν, την «εκδίδουν» οι ίδιοι για τον εαυτό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου