Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Προβολή ντοκυμαντέρ ''Όλοι στο βουνό''

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας προσκαλεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου και ώρα 21:00 στην προβολή του ντοκυμαντέρ ''Όλοι στο βουνό'' του Αλέκου Παπαηλιού. Ένα ντοκυμαντέρ βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του αγωνιστή γιατρού Θάνου Παπαθεοδώρου. Μέτα την προβολή θα ακολουθήσει κουβέντα με την Έφη Παπαθεοδώρου, κορη του αγωνιστή γιατρου.




Λίγα λόγια για το ντοκυμαντέρ...

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι το οδοιπορικό στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας της οικογένειας Πόπης και Θάνου Παπαθεοδώρου, ιατρού του Ε.Λ.Α.Σ. στα χρόνια της Αντίστασης 1940-1945.

«Είναι οι προσωπικές μαρτυρίες του πατέρα και της μητέρας μας, πού τους θαυμάζουμε για τη στάση τους τα χρόνια της Αντίστασης. Είναι μια αφήγηση παρόμοια με χιλιάδων αγωνιστών του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.
Ο πατέρας μας έζησε τον ΕΛΑΣ σαν αρχίατρος και η μητέρα μας, με τρία μωρά παιδιά τον ακολούθησε. Η σεμνότητα ήταν μια ακόμη από τις αρετές των αγωνιστών εκείνης της εποχής.»

Οι κόρες Χαρά, Ευθυμία, Ειρήνη. Σιταράλωνα Αιτωλοακαρνανίας 1988

Το ντοκιμαντέρ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ, είναι βασισμένο στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της μητέρας και του πάτερα μου Πόπης και Θάνου Παπαθεοδώρου, που ήταν γιατρός στον ΕΛΑΣ στα χρονιά 1943-44, στις περιοχές Ατωλ/νιας, Ναυπακτίας και Ευρυτανίας. Ένα οδοιπορικό, εκεί όπου ο ΕΛΑΣ έφτιαχνε νοσοκομεία για τους αγωνιστές και τον ντόπιο πληθυσμό.
Μιλούν άνθρωποι που είχαν γνωρίσει το γιατρό και την οικογένεια του.
Επίσης προβάλλεται η φιλιά της οικογένειας με την οικογένεια των Εσθήρ και Λέων Μάτσας, Εβραίων, που ζούσαν στο Αγρίνιο και είχαν κι εκείνοι καταφύγει στο βουνό.
Το Αγρίνιο ήταν από τις ελάχιστες πόλεις, που δεν παρέδωσε τους Εβραίους στα SS.
Η φιλιά των οικογενειών κρατάει μέχρι σήμερα!

Μέσα από επίκαιρα της εποχής, απροσπέλαστα μεγαλόπρεπα βουνά, ποτάμια, γέφυρες και κοιλάδες, ο θαυμασμός του σύγχρονου θεατή είναι μεγάλος! ΠΩΣ οι προγονοί μας άντεξαν τις κακουχίες και τους κινδύνους και κατάφεραν –με μεγάλες θυσίες- να φέρουν τη Λευτεριά στην ΕΛΛΑΔΑ.
Μια ιστορία ,σχεδόν πανομοιότυπη, με των οικογενειών που πήραν μέρος στην Ελληνική Αντίσταση.
Έχουμε υποχρέωση να καταγράψουμε τις προσωπικές μαρτυρίες των προγονών μας, έτσι διασώζοντας την ιστορική μνήμη.

------------------------------------------
Σκηνοθεσία - Αλέκος Παπαηλιού
Μοντάζ - Χρήστος Χατζημπάρμπας
Φωτογραφία - Κατερίνα Τζιγκοτζίδου
Μουσική - Γιώργος Καραγιάννης
Αφηγητές - Έφη Παπαθεοδώρου και Θέμης Ροδαμίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου