Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Στηριξη του αγώνα της ΒΙΟΜΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα

Στέκεται στο πλευρό των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟΜΕ) που εδώ και δυο χρόνια κρατούν το εργοστάσιο ανοικτό, παλεύοντας να μείνουν όρθιοι με αξιοπρέπεια ενάντια σε όλους τους μηχανισμούς της εργοδοσίας να ανακτήσει τον έλεγχο του εργοστασίου που έχει εγκαταλείψει σχεδόν τρία χρόνια. Οι αρχικές καταδικαστικές αποφάσεις κατά των εργοδοτών μετριάστηκαν. Σε νέο δικαστήριο στις 23/3/15 οι πιστωτές επιχειρούν να μετατρέψουν το εργοστάσιο σε βίδες στέλνοντας τους εργαζόμενους που το αυτοδιαχειρίζονται εκεί που είναι πάνω από ενάμισι εκατομμύριο εργαζόμενοι, στον καιάδα της ανεργίας.

Είναι αναγκαίο τώρα όσο ποτέ ένα κοινό, πλατύ, αγωνιστικό μέτωπο άμεσων διεκδικήσεων όλης της εργατικής τάξης για να επιλυθούν τώρα και χωρίς καμιά καθυστέρηση όλα τα ζητήματα ζωής και δουλειάς.

Η συλλογικότητα μας στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργατών κι ενισχύει τον αγώνα τους που είναι αγώνας όλων μας:

  • Να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση αποκλειστικά για το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ (όχι ένας γενικός νόμος που θα ερμηνεύεται κατά το δοκούν από τα δικαστήρια) που να ανακόπτει όλες τις πτωχευτικές διαδικασίες, να εθνικοποιεί το εργοστάσιο χωρίς καμιά αποζημίωση στην Φιλίππου, να διαγράφει κάθε απαίτηση πιστωτών έναντι του πάγιου εξοπλισμού της εταιρείας (οικόπεδα, μηχανήματα, brand name, κλπ) και θα τα αποδίδει όλα στον Συνεταιρισμό των Εργατών της ΒΙΟΜΕ.
  • Να ασκηθούν όλα τα δικαιώματα του δημοσίου (εφορία, ΙΚΑ, κλπ) και των εργατών (δεδουλευμένες οφειλές, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ) έναντι όλων των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων των πρώην εργοδοτών για τη δήμευσή τους.
  • Να λειτουργήσει το εργοστάσιο στην αρχική του δραστηριότητα και παραγωγική δυναμικότητα, με πλήρες προσωπικό, παράλληλα με την όποια σημερινή ή άλλη δραστηριότητα, εφόσον αυτή κρίνεται αναγκαία ή επιθυμητή από την συνέλευση των εργατών.
  • Η νέα διοίκηση της εταιρείας να οριστεί αποκλειστικά από τη γενική συνέλευση των εργατών, άμεσα υπόλογη σε αυτήν και άμεσα ανακλητή από αυτήν.
  • Να χρηματοδοτηθεί η ΒΙΟΜΕ από τις τράπεζες άτοκα, οι οποίες αυτή τη στιγμή αν και διαθέτουν ιδιωτικό management στη πραγματικότητα ανήκουν στο κράτος μέσω των μηχανισμών χρηματοδότησης που έχουν στηθεί για τη διάσωσή τους. Αίτημά μας πρέπει να γίνει να περάσουν οι χρυσοπληρωμένες τράπεζες στα χέρια των εργαζομένων, γιατί μόνο τότε είναι δυνατόν να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση στη βάση των κοινωνικών αναγκών και όχι για το κέρδος, ώστε να πολεμηθεί η μαζική ανεργία και εξαθλίωση των εργατών. Η χρηματοδότηση πρέπει να εμπεριέχει και τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.
  • Να υπάρξουν ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν στη ΒΙΟΜΕ δικαίωμα προτίμησης σε όλες τις προμήθειες του δημοσίου και σε όλα τα έργα που χρηματοδοτεί το δημόσιο μέσω προκηρύξεων ώστε να υπάρξει αντικείμενο εργασιών για τη ΒΙΟΜΕ.

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα στηρίζει τις πανελλαδικές δράσεις που θα αναπτύξουν οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ μαζί με άλλους αγωνιζόμενους εργαζόμενους (ΕΡΤ, Τσιμέντα Χαλκίδας κλπ) κι ενισχύει οικονομικά τον αγώνα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου