Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, Cine Λαμπηδόνα: "Βαλς με τον Μπασίρ" ("Vals Im Bashir", 2008)

 Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας καλεί την Πέμπτη 9/11/23 στις 8.30μμ στη Λαμπηδόνα (Άλσος Αγίας Τριάδας - Βύρωνας). Θα προβάλλουμε το ντοκιμαντέρ-animation "Βαλς με τον Μπασίρ" ("Vals Im Bashir", 2008), σε σκηνοθεσία του ισραηλινού Άρι Φόλμαν. Η είσοδος όπως πάντα, είναι ελεύθερη.

 Η ταινία ακολουθεί τον σκηνοθέτη στην αναζήτηση των απωθημένων κομματιών της μνήμης του από την περίοδο που, ως έφηβος στρατιώτης, συμμετείχε στην ισραηλινή εισβολή του 1982 στον Λίβανο - περίοδο που η χώρα βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο - και ειδικότερα για τον ρόλο του σε όσα διαδραματίστηκαν στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα της Βυρηττού, μετά τη δολοφονία του λιβανέζου φαλαγγίτη προέδρου Μπασίρ Τζεμαγιέλ.

Εφιάλτες, εικόνες και βιώματα συνθέτουν σταδιακά το παζλ της βάρβαρης πραγματικότητας μέσα από τις συνεντεύξεις-αφηγήσεις που αποδίδονται με το ατμοσφαιρικό animation και μας οδηγούν σε ένα βαλς με τα ηθικά διλήμματα, τους αμυντικούς μηχανισμούς της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, τη λειτουργία της μνήμης, τη φρίκη του πολέμου και τις ουλές που αφήνει σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ylzO9vbEpPg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου