Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Μια οφειλόμενη απάντηση σε όσους/ες αμφισβητούν το Κ.Π.Κ.Β.

Στις 20-4-2016 το Κ.Π.Κ.Β αναγκάστηκε να παρέμβει στο Δ.Σ. του Δήμου Βύρωνα για να τοποθετηθεί πάνω στην πρόταση του κ. Χ. Γώγου για το προσφυγικό η οποία περιλάμβανε τρεις άξονες: τη στέγαση ενός μικρού αριθμού προσφύγων σε δημοτικές δομές, τη σίτισή τους στα «αναψυκτήρια Λαμπηδόνα και Ανάληψη» και την τροφοδοσία τους από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα (βλ. εδώ).

Τόσο πριν όσο και μετά την παρέμβασή μας ο κ. Γώγος, και όχι μόνο, προέβη στους ακόλουθους ισχυρισμούς α) ότι το Κ.Π.Κ.Β είναι παράνομο γιατί έχει καταλάβει δημοτική περιουσία, β) ότι η κατάληψη αυτή συνιστά ουσιαστικά ιδιοποίηση του χώρου από το Κ.Π.Κ.Β στο βαθμό που η πρόσβαση στη Λαμπηδόνα εξαρτάται από τη συνέλευσή του και όχι από το Δ.Σ του Δήμου Βύρωνα γ) ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί με την παραχώρηση του χώρου στο Κ.Π.Κ.Β κάτι που θα σηματοδοτούσε και τη νομιμοποίηση των δράσεών του. 

Εδώ θα αρκεστούμε στα εξής:

Όντως έχουμε καταλάβει δημοτική περιουσία, κάτι που ποτέ δεν αρνηθήκαμε όπως και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε την κυριότητα του χώρου. Εκείνο που αμφισβητούμε είναι η νομή του. Αναγκαστήκαμε να καταλάβουμε τον χώρο, που είχε περιέλθει σε αχρηστία με απόλυτη ευθύνη προηγούμενων δημοτικών αρχών οι οποίες μάλιστα, κάποια στιγμή, δρομολόγησαν και τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησής του, για να τον καταστήσουμε ανοικτό, λειτουργικό και ελεύθερα προσβάσιμο στους κατοίκους του Βύρωνα και των όμορων περιοχών. Με λίγα λόγια, για να τον καταστήσουμε δημόσιο. Και εάν το κόστος για να καταστήσουμε το χώρο δημόσιο είναι να καταστούμε εμείς παράνομοι τότε είμαστε έτοιμοι/ες να το πάρουμε. Και αυτό γιατί εμείς δεν ταυτίζουμε το νόμιμο με το ηθικό και το παράνομο με το ανήθικο.

Σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαζόμαστε να υπερασπιστούμε μια σειρά νόμιμων πράξεων -όπως, για παράδειγμα, η φοροδιαφυγή μέσω τωνoffshore εταιρειών- ως ηθικές. Εκεί οδηγεί η λογική του κ. Γώγου και όχι μόνο. Αντίθετα, η δική μας ηθική μάς επιβάλλει να βάζουμε πάνω από όλα την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Εάν ο κ. Γώγος, και όχι μόνο, συντάσσεται με την τυπική νομιμότητα εμείς επιλέγουμε την κοινωνική νομιμοποίηση. Τέλος, αξίζει, ίσως, να υπενθυμίσουμε ότι εάν οι δημότες, με την προτροπή του Δ. Νικολαΐδη, δεν είχαν καταλάβει το λατομείο της Εργάνης, το Θέατρο Βράχων δεν θα είχε στηθεί ποτέ. 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα πρέπει να τονιστεί ότι:

1) η συνέλευση του Κ.Π.Κ.Β είναι ανοιχτή σε όλους/ες -εξαιρούνται οι φασίστες και οι ρατσιστές- και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό για το εάν και πότε θα πάρουν το λόγο και για το τι ζήτημα θα θέσουν. Ο κ. Γώγος, και όχι μόνο, δεν έχει παρά να υποβάλλει το όποιο αίτημά του στη συνέλευσή μας για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τον ανοιχτό και απροκατάληπτο τρόπο λειτουργίας μας. 

2) η συνέλευση του Κ.Π.Κ.Β δεν λειτουργεί στη βάση της διάκρισης αρχόντων και αρχομένων και τη λογική της ανάθεσης αλλά, μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, η ίδια αποφασίζει και υλοποιεί τις αποφάσεις της στη βάση των δυνατοτήτων και των αρχών της (βλ. εδώ). Κατά συνέπεια, δεν μπορεί και για καταστατικούς αλλά και για πρακτικούς λόγους να συναινέσει σε κάτι που αλλοιώνει το χαρακτήρα της, αντιτίθεται στις αρχές μας και μάς στερεί το δικαίωμα να πειραματιστούμε με μορφές οργάνωσης της κοινωνικής ζωής που αρνούνται τόσο το σιδερένιο χέρι του κράτους όσο και το αόρατο χέρι της αγοράς.

Ιδιαίτερα σε μια εποχή οπού το υφιστάμενο καθεστώς βρίσκεται σε βαθιά κρίση, τέτοιου είδους πειραματισμοί -πρόδρομοι μιας άλλης κοινωνίας- αποτελούν αναγκαία εάν και όχι ικανή συνθήκη για την επιβίωση των πιο καταπιεσμένων θυμάτων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός του κ. Γώγου ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί «…με την παραχώρηση του χώρου στο Κ.Π.Κ.Β κάτι που θα σηματοδοτούσε και τη νομιμοποίηση των δράσεών του…», καθίσταται περιττό και, πολύ φοβόμαστε, υποκριτικό και προσχηματικό. Αλήθεια, πώς τοποθετούνται όσοι/ες κόπτονται τόσο πολύ για τη νομιμότητα απέναντι στο γεγονός ότι το φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» στεγάζεται εδώ και χρόνια και ίσως και στις μέρες μας, σε ένα παράνομο οικοδόμημα;

Κλείνοντας θα θέλαμε να εξάρουμε τη στάση όσων όχι μόνο έχουν αναγνωρίσει την κοινωνική μας προσφορά αλλά και, μέχρι στιγμής, έχουν αρνηθεί να μας εμπλέξουν στα μικροκομματικά παιχνίδια στα οποία κάποιοι άλλοι επιδίδονται. 

Ποιός σκάει ο κόσμος κι αν χαλάει
αυτή η βρωμοάνοιξη σαν σβούρα με γυρνάει
κι η καρδιά μου σαν σαράβαλο σε κατηφόρα πάει

Άντε ας πάει ψηλά ετούτη η ζήση
μοσχοβολάει η ανάσα της μπαρούτι και χασίσι
κι η καρδιά μου σαν σαράβαλο που ορμά να τη φιλήσει

Ποιός κλαίει μέσα μου και μού λέει
ξύπνα δεν είναι όνειρο το χιόνι που μάς καίει
η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη αν νιώθει ότι φταίει

Ποιός σκάει ο κόσμος που το πάει
αυτή η βρωμοάνοιξη με σκίζει με μεθάει
κι η καρδιά μου σαν σαράβαλο στ’ αστέρια ξεφυσάει

Πού θα πάει, πού θα πάει τούτη η ρόδα που κολλάει
κι όλο στην αρχή γυρνάει
πού θα πάει θα ξεκολλήσει
κι ο κόσμος σαν σαράβαλο γι’ αλλού θα ροβολήσει

Πού θα πάει, πού θα πάει τούτη η νύχτα που κρατάει
και δε λέει να τελειώσει
πού θα πάει θα ξημερώσει
κι η καρδιά μου σαν σαράβαλο όλους σας θ’ ανταμώσει

(«Το σαράβαλο», στίχοι: Γιάννης Αγγελάκας)

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

18η συνάντηση Κοινωνικού Πανεπιστημίου, Κυριακή 24 Απρίλη, 11 π.μ. "Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της Κατανάλωσης"


Την Κυριακή 24/4 στις 11 πμ. στη Λαμπηδόνα θα δοθεί η 5η παράδοση της οικονομικής ανθρωπολογίας με εισηγήτρια την Κλειώ Γκουγκουλή και θέμα την «ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της κατανάλωσης».
Ακολουθεί η περίληψη της εισήγησης:

Μαθήματα Αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια του Πάσχα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Τα μαθήματα αλληλεγγύης του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα δεν θα πραγματοποιηθούν από την Μ.Τετάρτη 27 Απριλίου έως και την Τετάρτη μετά το Πάσχα 4 Μαΐου. Ξεκινάμε την Πέμπτη 5 Μαΐου.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί…



Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί…

Την Τετάρτη 20 Απρίλη συζητιέται στο δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα το προσφυγικό ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε πρόταση δημοτικής παράταξης (Νέα Εποχή, Χ. Γώγος) για "...χρήση των αναψυκτηρίων του Δήμου Βύρωνα "Λαμπηδόνα" και "Ανάληψη" από τον Δήμο για σίτιση προσφύγων...με τη συνδρομή του Δικτύου Αλληλεγγύης" (όλη η πρόταση εδώ).

Τρεις επισημάνσεις έχουμε να κάνουμε:

1. Ως Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (δηλαδή ως μια συλλογικότητα κατοίκων της γειτονιάς μας που στεγάζεται στη Λαμπηδόνα εδώ και 4,5 χρόνια) κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη απέναντι στους συνανθρώπους μας, ντόπιους και μετανάστες/πρόσφυγες που την έχουν ανάγκη: Εκτός από τη συλλογή και μεταφορά τροφίμων και χρηστικών ειδών, δύο-τρεις μέρες την εβδομάδα (κάθε Τετάρτη, κάθε Σάββατο και κάθε δεύτερη Κυριακή) οι δύο ομάδες κουζίνας που έχουμε, μαγειρεύουν εκατοντάδες μερίδες φαγητού (και) για τους πρόσφυγες. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και καλούμε συμπολίτες και συμπολίτισσές μας ανεξαρτήτως πεποιθήσεων (εξαιρούνται οι φασίστες και οι ρατσιστές) να βοηθήσουν ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις μέρες που λειτουργούμε τη συλλογική κουζίνα μας στη Λαμπηδόνα! Σε κάθε περίπτωση η συλλογικότητά μας ανέλαβε και θα εξακολουθήσει να αναλαμβάνει την ευθύνη της αλληλεγγύης.

2. Ως αυτοοργανωμένη συλλογικότητα που δρα ανεξάρτητα από τους θεσμούς, δεν μπαίνουμε στο αλισβερίσι της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας, όσο προβοκατόρικα κι αν θέλουν κάποιοι να μας εμπλέξουν. Προφανώς όμως έχουμε τις δικές μας αναλυτικές θέσεις για το προσφυγικό (βρίσκονται αναρτημένες εδώ): θεωρούμε πρωτίστως υποχρέωση του κράτους και του Δήμου ως κρατικού θεσμού να μεριμνήσουν άμεσα για την εφαρμογή έμπρακτης κοινωνικής πολιτικής, ώστε να βρει καταρχάς στέγη, σίτιση και γενικότερα φιλοξενία στη γειτονιά μας μέρος των προσφύγων, που αυτή την στιγμή ζουν σε άθλιες συνθήκες, (π.χ. με το να ανοίξει ο Δήμος τα κλειστά/άδεια κτήρια και γενικότερα να ενεργοποιήσει το έμψυχο δυναμικό και τις υποδομές που διαθέτει).

3. Κρίνουμε ως εξόχως θετικό το γεγονός ότι ο κ. Γώγος και η παράταξή του, έστω και πολύ καθυστερημένα, έστω και με αντιφάσεις (αλήθεια, τι σημαίνει «οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν φταίνε;»: πόσοι και γιατί φταίνε; γιατί μόνον προσφυγόπουλα; γιατί μόνον από τη Συρία;) υιοθετούν την πολιτική αντίληψη που έχουμε εδώ και χρόνια ως ΚΠΚΒ όσον αφορά την ανάγκη αλληλεγγύης στους εκμεταλλευόμενους, στους φτωχούς και τους πρόσφυγες τους οποίους δημιουργεί το κοινωνικό σύστημα που η συγκεκριμένη παράταξη υπηρετεί! Θεωρούμε επίσης ριζοσπαστικό το ότι ο κ. Γώγος έκανε, ως εισαγωγή στην πρότασή του, ένα ωραιότατο copy-paste από κείμενο -χωρίς όμως αναφορά στην πηγή- ενός έγκριτου κομμουνιστή δημοσιογράφου όπως είναι ο Νίκος Μπογιόπουλος, 
έστω κι αν αμέλησε να αντιγράψει και την τελευταία παράγραφο (http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/379706,Ependyste.html ).

Σε αυτή την κατεύθυνση, ας μας επιτραπεί να του προτείνουμε να κάνει πράξη και σε προσωπικό επίπεδο την αλληλεγγύη στους ντόπιους και πρόσφυγες/μετανάστες που το έχουν ανάγκη, μιας και ο ίδιος είναι γιατρός: να προσφέρει, λόγου χάρη, αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στο Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα…

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Με τους πρόσφυγες/μετανάστες είμαστε μαζί. Ανοιχτά σύνορα, άσυλο-προστασία για όλους. Nα σταματήσουν τώρα οι πόλεμοι. Συνεχίζουμε στο δρόμο της αλληλεγγύης



Το τελευταίο διάστημα όλοι οι δείκτες της λογικής στο μεταναστευτικό, έχουν χτυπήσει κόκκινο. Από τη μια, στην ανατολή «περισσεύουν» οι πόλεμοι της Ε.Ε.- Αμερικής- Ρωσίας για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, η καταστροφή του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος στο όνομα των κερδών, καθώς και η βίαιη καταστολή κάθε ατομικής ή συλλογικής προσπάθειας αντίστασης σε όλα αυτά.

Από την άλλη, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς/μετανάστευσης προς την Ευρώπη, ρισκάροντας τα πάντα για να προστατέψουν τις ζωές τους από τη φρίκη των βομβαρδισμών, της εξαθλίωσης και της καταπάτησης των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων τους, θεωρούνται αυτοί οι άνθρωποι «περισσευούμενοι», ότι αυτοί είναι το «πρόβλημα».

Κι έτσι με τη σφραγίδα της Ε.Ε. και τη συμφωνία της κυβέρνησης, διατηρούμε τους φράκτες, πνίγουμε τους απελπισμένους στο Αιγαίο, τους μαντρώνουμε σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης (κλειστά hot-spot), τους καταπατούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους βάζουμε χειροπέδες και τους επαναπροωθούμε βίαια στην «ασφαλή» Τουρκία, παρέα με την FRONTEX και το ΝΑΤΟ του οποίου επίσημα πλέον αποδεχόμαστε τους πολεμικούς σχεδιασμούς και στην περιοχή μας.

Παρόλα αυτά και κόντρα στις βάρβαρες πολιτικές τους, οι απλοί άνθρωποι υψώνουν τους δικούς τους φράκτες ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Άνθρωποι που έχουν ήδη φτωχοποιηθεί, άνοιξαν τις πόρτες τους, έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν άλλους φτωχούς. Εμείς ως Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, από την πρώτη στιγμή οργανώσαμε συλλογική κουζίνα, διανομή του φαγητού κατευθείαν στους πρόσφυγες/μετανάστες, διανομή ρούχων κλπ.

Στον αντίποδα των παραπάνω, τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια συκοφάντησης εκ μέρους διαφόρων ΜΜΕ, σε βάρος πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που κατηγορούνται σαν ΜΚΟ-φαντάσματα που δήθεν διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, κλπ. Στοχοποιούνται ακόμα και μεμονωμένοι αλληλέγγυοι άνθρωποι που συλλαμβάνονται και δικάζονται στα νησιά.

Αυτή η στοχοποίηση των ΜΜΕ τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από το φασιστικό υπόστρωμα που έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία και πατάει πάνω στην διάχυτη διάδοση εθνικιστικών και ρατσιστικών αφηγημάτων αναπαράγοντας συνεχώς ψευδείς ειδήσεις που εξαπλώνονται ραγδαία χωρίς να επιβεβαιώνονται ή να διασταυρώνονται. Δηλαδή έχουμε την αντιστροφή της πραγματικότητας. Αντί να μπαίνει στο στόχαστρο η πολιτική της υποτίμησης των ζωών μας που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπων στην εξαθλίωση και ευθύνεται για χιλιάδες νεκρούς στα σύνορα μας, στοχοποιούνται οι πιο καταπιεσμένοι και ευάλωτοι καθώς και εκείνοι που δείχνουν την έμπρακτη υποστήριξη και αλληλεγγύη τους.

Η πραγματική αλληλεγγύη, που δεν ταυτίζεται με την υποκριτική φιλανθρωπία των «εντεταλμένων» ΜΚΟ, της εκκλησίας και των πλουσίων, φαίνεται πως δεν είναι πια ανεκτή. Δεν ταιριάζει με το στόχο του εγκλεισμού σε ελεγχόμενα hot-spot, της διαλογής και επαναπροώθησης των «περισσευούμενων», μετά και την τελευταία άθλια συμφωνία Ε.Ε. –Τουρκίας.

Τώρα όμως είναι που πρέπει να συνεχίσουμε την πραγματική αλληλεγγύη. Δεν το βάζουμε κάτω. Μαζί με τους μετανάστες/πρόσφυγες να αγωνιστούμε:
  • για να σταματήσουν τώρα όλοι οι πόλεμοι,
  • για την κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνου,
  • για ανοιχτά σύνορα, για να πέσουν οι φράχτες, να φύγει η FRONTEX και το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο,
  • για Άσυλο – προστασία – στέγη σε όλους τους πρόσφυγες/μετανάστες. Με τα χιλιάδες εγκαταλειμμένα κτήρια, με τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα, σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης μπορούν να καλυφθούν ανθρώπινα οι ανάγκες όλων μας, ντόπιων και μεταναστών,
  • για ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, μικρές ανοιχτές και εντός του οικιστικού ιστού δομές οργανωμένες από τους δήμους, με αυστηρές συνθήκες υγιεινής κι αξιοπρέπειας.
  • για την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, με την οποία:
α) σφραγίζεται ο διάδρομος των Δυτ. Βαλκανίων που επέτρεψε τον περασμένο χρόνο το πέρασμα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών.

β) η Τουρκία, παρά τις καταγγελίες αλληλέγγυων και διεθνών οργανισμών για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, βίαιες επαναπροωθήσεις στη Συρία κλπ, αναγνωρίζεται σαν "ασφαλής τρίτη χώρα".

γ) παραδίδεται, επίσημα, επιχειρησιακός έλεγχος σε μεγάλο κομμάτι του Αιγαίου στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ

δ) παραβιάζεται ξεδιάντροπα η συνθήκη της Γενεύης (1951, για το καθεστώς των προσφύγων)

ε) η εφαρμογή της πολυδιαφημισμένης συνθήκης Σένγκεν για την, χωρίς ελέγχους, ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων και στην ουσία διατηρείται η ελεύθερη διακίνηση μόνο των εμπορευμάτων και όχι των ανθρώπων. Για άλλη μια φορά τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας.

Εμείς όλοι που χθες ήμασταν απλήρωτοι/ες, σήμερα άνεργοι/ες και αύριο ίσως μετανάστες/τριες, είμαστε όλοι στην από εδώ πλευρά, μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όλοι μαζί, στεκόμαστε απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές της ΕΕ, και των συνένοχων κρατών και κυβερνήσεων, απέναντι στις πολιτικές του κεφαλαίου που εξαθλιώνουν όλους μας και σταδιακά μας μετατρέπουν σε δουλοπάροικους ή περισσευούμενους.

Η δύναμη είναι στα δικά μας ενωμένα χέρια, στη δική μας αλληλέγγυα σκέψη, στην δική μας κοινή δράση!

Συνεχίζουμε…

- Κάθε Τετάρτη πρωί μαγειρεύουμε για τους πρόσφυγες που στεγάζονται στην κατάληψη στέγης προσφύγων/μεταναστών, στην οδό Νοταρά 26, στο κέντρο της Αθήνας

- Κάθε δεύτερη Κυριακή μαγειρεύουμε για τους πρόσφυγες του Πειραιά

- Συγκεντρώνουμε στο χώρο είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες του Πειραιά. Για το σκοπό αυτό γίνονται τακτικές ανακοινώσεις από τα μέσα επικοινωνίας του κέντρου (ιστολόγιο, facebook, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)

-Διοργανώνουμε ενημερωτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με θέμα το προσφυγικό/μεταναστευτικό

- Με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και αυτοοργάνωση αποφασίζουμε την αλληλέγγυα δράση μας, μαζί με τους πρόσφυγες/μετανάστες αναζητούμε τους κοινούς μας αγωνιστικούς- χειραφετητικούς δρόμους.

Σε αυτό ακριβώς το μονοπάτι αλληλεγγύης και αγώνα οφείλουμε να συνεχίσουμε, απομονώνοντας ξενοφοβικές και φασιστικές φωνές.


17 Απριλίου 2016

KOINΩΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΥΡΩΝΑ

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Cine Λαμπηδόνα: "Μοντέρνοι καιροί" (Τσάρλι Τσάπλιν) και σχετικό 20λεπτο ντοκιμαντέρ, Πέμπτη 21 Απρίλη, 8.30 μ.μ., σε συνεργασία με την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών



Η ταινία θα προβληθεί από κόπια του 1992 πλήρως ανακαινισμένη και υψηλής ευκρίνειας. Θα προβληθεί επίσης μετά το τέλος της ταινίας, ένα 20λεπτο ντοκιμαντέρ στο οποίο συζητούν για την ταινία οι σκηνοθέτες αφοι Νταρντέν. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την κινηματογραφική ομάδα της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών.


ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ


Κωμωδία 1936 | Ασπρόμ. | Διάρκεια: 86'
Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τσάρλι Τσάπλιν,

με τους: Τσάρλι Τσάπλιν,Πολέτ Γκοντάρ, Τσέστερ Κόνκλιν, Χένρι Μπέργκμαν

Ο Σαρλό τρελαίνεται από τους αγχωτικούς ρυθμούς εργασίας σ' ένα μεγάλο εργοστάσιο, συλλαμβάνεται από παρεξήγηση ως ηγέτης μιας διαδήλωσης, ερωτεύεται μια καταζητούμενη ορφανή κοπέλα και προσπαθεί μαζί της να βρει την ευτυχία. Μία από τις καλύτερες ταινίες του Τσάπλιν, που στιγματίζει την ανεργία, την απανθρωπιά αλλά και τη μηχανοποίηση της κοινωνίας.
[πηγή 1]


Οι Μοντέρνοι Καιροί είναι κινηματογραφική ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν που γυρίστηκε το 1936. Στην ταινία εμφανίζεται ο γνωστός αλητάκος με το χαρακτηριστικό καπέλο και μουστάκι, ο οποίος αγωνίζεται να επιβιώσει στον μοντέρνο, βιομηχανοποιημένο κόσμο. Το φιλμ έχει φόντο το μεγάλο οικονομικό και χρηματιστηριακό κραχ του 1929 και αποτελεί ένα σχόλιο στην απεγνωσμένη εύρεση εργασίας σε μια κοινωνία με τεράστια ανεργία καθώς και στην οικτρή οικονομική κατάσταση των ανθρώπων. Τέλος στην ταινία γίνονται ειρωνικές αναφορές για την έντονη βιομηχανοποίηση και την επιρροή που κατά τον Τσάπλιν έχει αυτή στις συνθήκες εργασίας (πχ λωρίδα παραγωγής).

Ο Τσάρλι Τσάπλιν σκηνοθέτησε αλλά και έγραψε το σενάριο του φιλμ, ενώ πρωταγωνίστησε υποδυόμενος τον αλητάκο, ο οποίος εμφανίζεται για τελευταία φορά σε κινηματογραφική ταινία. Πολλοί συμφωνούν ότι οι Μοντέρνοι Καιροίαποτελούν μια από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών.

Θεωρείται ως η πιο Μαρξιστική ταινία του Τσάπλιν.Η πιο πολιτική του πάντως παραμένει Ο μεγάλος δικτάτορας.

Local Act, Κυριακή 24 Απρίλη, 8 μ.μ., Azoras, Φράξια, MC Yinka

Η 5η συναυλία του Local Act για το 2016.
Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Azoras
Φράξια
MC Yinka
Είσοδος ελεύθερη, προαιρετική οικονομική ενίσχυση.
Mixalis Azoras
 

Εργαστήρι Δραματοθεραπείας: "Ας συναντηθούμε στον κόσμο των ιστοριών", Κυριακή 24 Απρίλη, 3.30-6.30 μ.μ.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 
«Ας συναντηθούμε στον κόσμο των ιστοριών…»

Την Κυριακή 24 Απριλίου και ώρα 15.30-18.30 θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο δραματοθεραπείας, με θέμα «Ας συναντηθούμε στον κόσμο των ιστοριών…».
Οι ιστορίες (οι μύθοι, τα παραμύθια κ.ά.) αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Μέσα στο πέρασμα των αιώνων έχουν αποτελέσει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού του ανθρώπου, της γνώσης και των αξιών του. Ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη θρησκεία, τη φυλή, το φύλο ή την ηλικία, οι ιστορίες ήταν και θα παραμείνουν ένα βασικό στοιχείο επικοινωνίας, μια κοινή γλώσσα για να μιλήσουμε γι’ αυτά που μας απασχολούν. 
Στο εργαστήριο αυτό λοιπόν, με αφορμή μια ιστορία από μέρη μακρινά, θα ταξιδέψουμε και θα περιπλανηθούμε συναντώντας πλάσματα διαφορετικά από εμάς, που κατοικούν μόνο στις ιστορίες του κόσμου! Θα μπορέσουμε να συναντηθούμε με αυτή τη διαφορετικότητα δημιουργώντας μαζί τους έναν κοινό τόπο και γλώσσα επαφής; Τι μας συνδέει και μας ενώνει; Τι μας χωρίζει και μας απομακρύνει φοβισμένους;

Η ιστορία ξεκινά… Σας περιμένουμε!

Είσοδος ελεύθερη

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η δήλωση 
συμμετοχής. 
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας:
-Ξένια Μαλαθράκη
Ψυχολόγος-Δραματοθεραπεύτρια (Pg.Dipl.)
6972 287633, xeniamal@yahoo.com
-Ειρήνη Τζελέπη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Δραματοθεραπεύτρια (Pg.Dipl., MSc.)
6945 637529, irini.tzelepi@yahoo.gr

20η συνάντηση κύκλου Ιστορίας και Φιλοσοφίας, Τετάρτη 20 Απρίλη, 8.30 μ.μ., «Γιατί (πρέπει να) μας ενδιαφέρει η εποχή της νεωτερικότητας; Σύνοψη του φετινού κύκλου μαθημάτων» (εισηγητής: Κ. Στεργιόπουλος, συντονιστής των μαθημάτων Ιστορίας και Φιλοσοφίας)


Από την Αναγέννηση στον Διαφωτισμό:
Επιστήμη, Τέχνη και Φιλοσοφία την εποχή της Νεωτερικότητας


Στην 20ή και τελευταία συνάντηση του φετινού κύκλου ανοικτών μαθημάτων Ιστορίας και Φιλοσοφίας στη «Λαμπηδόνα»,την Τετάρτη 20-4-2016, στις 8:30 μ.μ.,ο Κώστας Στεργιόπουλος, συντονιστής των μαθημάτων Ιστορίας και Φιλοσοφίας θα μιλήσει με θέμα:
«Γιατί (πρέπει να) μας ενδιαφέρει η εποχή της νεωτερικότητας; Σύνοψη του φετινού κύκλου μαθημάτων»
Στη συνέχεια θα γίνει συλλογικός απολογισμός του φετινού κύκλου μαθημάτων.

Κοινωνικό-Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Σάββατο 16 Απρίλη, από τις 6 μ.μ., μαγείρεμα αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες στον Πειραιά

Το Σάββατο 16 Απριλίου, στις 6 μ.μ. μαγειρεύει η β' ομάδα κουζίνας του ΚΠΚΒ στη Λαμπηδόνα, για τους πρόσφυγες στον Πειραιά, με στόχο να παραδοθούν στους πρόσφυγες αύριο, Κυριακή 17 Απριλίου. 
Όποιος/α θέλει μπορεί να συμμετάσχει στην κουζίνα, γιατί υπάρχει ανάγκη!

Κοινωνικό Πανεπιστήμιο: Δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αυτή την Κυριακή 17 Απρίλη


Την Κυριακή 17 Απρίλη ήταν προγραμματισμένη η 5η παράδοση της Οικονομικής Ανθρωπολογίας με θέμα «Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις στην Κατανάλωση» και εισηγήτρια την Κλειώ Γκουγκουλή. Λόγω εκτάκτου κωλύματος της εισηγήτριας, η παράδοση αναβάλλεται και μετατίθεται για την Κυριακή 24 Απρίλη. Έτσι αυτή την Κυριακή ΔΕΝ θα έχουμε συνάντηση στο κοινωνικό πανεπιστήμιο. Το επόμενο ραντεβού στις 24 Απρίλη.

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Προβολή τανίας, " Ματσούκα (Machuca)", του Α. Γουντ, Πέμπτη 14 Απρίλη, 8.30 μ.μ., σε συνεργασία με την κινηματογραφική ομάδα της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών

MACHUCA
Κοινωνική 2004, διάρκεια: 120'
Χιλιανή ταινία, σκηνοθεσία Αντρές Γουντ με τους: 
Ματίας Κερ, Αριέλ Ματελούνα, Μανουέλα Μαρτέλι

Στη Χιλή του 1973, τελευταίες μέρες της διακυβέρνησης Αλιέντε, ο 11χρονος Ινφάντε, που ζει σε μια καθωσπρέπει συνοικία, γίνεται φίλος με τον Ματσούκα, έναν νέο συμμαθητή του που μένει σε τενεκεδούπολη του Σαντιάγκο και βιώνει μαζί του τα συνταρακτικά γεγονότα που οδήγησαν τη χούντα στην εξουσία.

"Πατρίδες" και "Προσφυγιά και μετανάστευση μέσα από το τραγούδι", θεατρική ομάδα και ορχήστρα 1ου Λυκείου Βύρωνα, Σάββατο 16 Απρίλη, 8.30 μ.μ.


Βιβλιοπαρουσίαση από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Καισαριανής, Παρασκευή 15 Απρίλη 8 μ.μ.






"Η καμπή της μουσικής στην Αναγέννηση" 19η συνάντηση κύκλου Ιστορίας και Φιλοσοφίας, Τετάρτη 13 Aπρίλη, 8:30 μ.μ., (εισηγητής: Βασίλης Μητρόπουλος, υποψήφιος διδάκτορας ενορχήστρωσης και αισθητικής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, EΚΠΑ)

Στην 19η συνάντηση του κύκλου ανοικτών μαθημάτων Ιστορίας και Φιλοσοφίας στη «Λαμπηδόνα», την Τετάρτη 13-4-2016, στις 8:30 μ.μ., ο Βασίλης Μητρόπουλος, υποψήφιος διδάκτορας ενορχήστρωσης και αισθητικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του πανεπιστημίου Αθηνών θα μιλήσει με θέμα:

«Η καμπή της μουσικής στην Αναγέννηση: Από την μονοφωνική στην πολυφωνική, από την θρησκευτική στην κοσμική και από την φωνητική στην οργανική μουσική»

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Local Act, Κυριακή 10 Απρίλη, 8 μ.μ. με τους Bog Art, Leaving Tomorrow, Freq Professors

Η τέταρτη συναυλία του Local Act για το 2016, την Κυριακή 10 Απρίλη από τις 8 μ.μ. Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
                                   
       



Είσοδος ελεύθερη, προαιρετική οικονομική ενίσχυση.




Λίγα λόγια για τα συγκροτήματα:


Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Αναγκαία υλικά για Πρόσφυγες στον Πειραιά συλλέγονται στη Λαμπηδόνα



Φίλοι και φίλες,


Σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών (3/4), στο λιμάνι χρειάζονται άμεσα τα παρακάτω είδη:

καρότσια παιδικά, ποτήρια χάρτινα, μικρά νερά, ατομικούς χυμούς φρούτων για τα παιδιά, φακελάκια τσαγιού, σαμπουάν για ψείρες, απορρυπαντικό για πλύσιμο ρούχων (όχι πλυντηρίου αλλά για πλύσιμο στο χέρι), λεκάνες για πλύσιμο ρούxων.

Χώρος συγκέντρωσης η Λαμπηδόνα. 
Την Τετάρτη 6/4 παραδόθηκαν στο λιμάνι τα είδη που συγκεντρώθηκαν από όλους/ες εσάς που ανταποκριθήκατε στο προγούμενο κάλεσμά μας. Σας ευχαριστούμε.

Τέλος, εκφράστηκε η ανάγκη για δημιουργική απασχόληση των προσφυγόπουλων στο λιμάνι. Νηπιαγωγοί, καλλιτέχνες, φίλοι/ες που θέλουν να βρεθούν κοντά στα παιδιά και να τα συντροφέψουν με τραγούδι, χορό, ζωγραφική κλπ, ας κατηφορίσουν στον Πειραιά (Πύλη Ε1) ή ας απευθυνθούν στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα.

17η συνάντηση Κοινωνικού Πανεπιστημίου, "κοινωνική δομή και ανισότητες", Κυριακή 10 Απρίλη, 11 π.μ.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Την Κυριακή 10 Απρίλη στις 11 πμ. στο πλαίσιο των παραδόσεων γενικής ανθρωπολογίας, θα συνεχιστεί η συζήτηση με τον Σωτήρη Δημητρίου για την κοινωνική δομή και τις ανισότητες στην ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών αλλά και στην σύγχρονη εποχή των κρίσεων.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του αναψυκτηρίου της Νέας Ελβετίας! (δημοτικό συμβούλιο Τετάρτη 6 Απρίλη, 7 μ.μ.)


Την Τετάρτη 6 Απρίλη στις 7 μ.μ. συζητιέται στο δημοτικό συμβούλιο (δείτε εδώ το 6ο θέμα) η εκμίσθωση του δημοτικού Περιπτέρου – Αναψυκτηρίου στον κοινόχρηστο χώρο (Παιδική Χαρά) “Ν. Ελβετίας” του Δήμου Βύρωνα με δημοπρασία.


Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, που έχει αγωνιστεί στο παρελθόν για την υπεράσπιση των δημόσιων χωρών, αντιτίθεται σε οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση και απαιτεί:
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
  • ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΛΑΙΣΙΟ.
Ας είμαστε όσοι και όσες μπορούμε εκεί!

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Προβολή ταινίας: "Κολιέ" του Νίκου Κανάκη, παρουσία του σκηνοθέτη, Πέμπτη 7 Απρίλη, 8.30 μ.μ.

ΤΟ ΚΟΛΙΕ (1985)
Σκηνοθέτης- σεναριογράφος: ΚΑΝΑΚΗΣ Ν.
Είδος: ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ, ΚΩΜΩΔΙΑ,
Υπόθεση της ταινίας:

Ένα ζευγάρι τριαντάρηδων μικροαστών, ο Μάκης και η Λίτσα, είναι πιεσμένοι από τα οικονομικά τους προβλήματα και αποβλέπουν στην κληρονομιά ενός θείου τους, ως το μοναδικό σωσίβιο για να βγουν από το αδιέξοδο. Αλλά και η αδελφή της Λίτσας, η Ελένη, με τον άντρα της τον Τέλη, καθώς και ο δικηγόρος του θείου με ένα φίλο του μηχανικό, κάνουν τα δικά τους σχέδια για την κληρονομιά. Ωστόσο, τα πραγματικά προβλήματα αρχίζουν όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, με διαφορετικά αυτοκίνητα, προς τη γενέτειρα του μακαρίτη, πεθαίνει ξαφνικά η θεία από συγκοπή. Τότε τα ζευγάρια συμφωνούν μεταξύ τους να βάλουν το πτώμα της στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου και ξεκινούν για την πλησιέστερη πόλη, όμως, όταν σταματούν κάπου για να ξεκουραστούν, κάποιοι κλέβουν το αυτοκίνητο με το πτώμα.

Ηθοποιοί:
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΜΥΡΜΙΓΚΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΜΗΝΑΣ
ΚΑΛΥΒΑ ΤΖΕΝΗ
ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΕΡΛΕΓΚΑΣ ΤΙΜΟΣ
ΣΙΜΑΡΔΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ
ΑΠΑΡΤΙΑΝ ΑΡΤΩ
ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΠΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΒΕΝΕΖΗ ΜΑΡΙΑ
ΒΑΡΟΥΞΗ ΠΟΠΗ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Σεμινάριο Α' Βοηθειών, Παρασκευή 8 Απρίλη, 8 μ.μ.



Στο σεμινάριο αυτό θα μάθουμε πώς να εκτιμούμε επείγουσες καταστάσεις (τραυματισμών και παθολογικών καταστάσεων) και να παρέχουμε σωστά τις Πρώτες Βοήθειες.

Απευθύνεται σε όλους και όλες όσες/ους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. 


Εισηγητές
Πετρίδης Παύλος, Ορθοπεδικός, τ. καθηγητής Α' Βοηθειών στα Α.Τ.Ε.Ι. Αθηνών, 
Βαβουράκη Λέλα, Πνευμονολόγος, τ. καθηγήτρια Παθολογίας κ.ά. στα Α.Τ.Ε.Ι. Αθηνών 

Είσοδος, όπως πάντα, ελεύθερη!

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

16η συνάντηση Κοινωνικού Πανεπιστημίου, Κυριακή 3 Απριλίου, 11 π.μ.

Την Κυριακή 3 Απρίλη στις 11 πμ. στη Λαμπηδόνα, η Ποθητή Χαντζαρούλα θα παρουσιάσει την πρώτη από τις 3 εισηγήσεις της για την προφορική ιστορία στο πλαίσιο της ενότητας «Μεθοδολογία των επιστημών του ανθρώπου». Η εισήγηση σε μορφή διαφανειών: Eisagogi proforiki istoria

Η γραπτή εισήγηση: Η σημασία της Προφορικής Ιστορίας για τη μελέτη του παρελθόντος: ένα παράδειγμα από την ιστορία της εργασίας. Ξεκινάμε από το πολιτικό ζήτημα που θέτει η συγγραφή της ιστορίας: Ποια υποκείμενα αντιπροσωπεύονται στην ιστορική αφήγηση; Η γραπτή ιστορία δημιουργεί τους δικούς της πρόσφυγες, εκτοπισμένους άνδρες και γυναίκες που έχουν εξοβελιστεί από το χρόνο, ζωντανούς νεκρούς. Η αμερικανίδα συγγραφέας και θεωρητικός της λογοτεχνίας Toni Morrison αναρωτιέται: «Ποια διανοητικά επιτεύγματα έπρεπε να επινοηθούν από το συγγραφέα ώστε να με σβήσουν από μια κοινωνία πού ήταν γεμάτη από την παρουσία μου και ανήσυχη για μένα και ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτού του έργου;»1


Αναζητούμε λοιπόν ένα φάντασμα. Και όπως παρατηρεί η Μόρισον: «Συμφωνούμε ότι τα αόρατα πράγματα δεν είναι ότι δεν βρίσκονται απαραίτητα «εκεί», ότι το κενό είναι άδειο: το σημαντικό ερώτημα είναι για ποιο λόγο εγώ είμαι απούσα». Τι σημαίνει ότι η προφορική ιστορία έχει ως στόχο να προσφέρει μια εναλλακτική αφήγηση για το παρελθόν; Θα μας απασχολήσει και στις επόμενες συναντήσεις μας το πώς από συγκεκριμένα παραδείγματα μελετών που φαίνονται περιθωριακές μπορούμε να αντλήσουμε ερωτήματα για το παρελθόν που αλλάζουν την ιστορία. Θα αναλύσουμε τη μνήμη όχι ως άθροισμα στοιχείων που τη συγκροτούν αλλά ως αστερισμό διατηρημένης γνώσης που περιλαμβάνει αισθήματα και σκέψεις και επομένως να εστιάσουμε στο δέσιμο των στοιχείων μεταξύ τους, δηλαδή αφενός στις κοινωνικές σχέσεις και αφετέρου στις δημόσιες και συλλογικές αφηγήσεις (Haaken 1998: 43).3

Συνέχεια ανάγνωσης →