Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Cine Λαμπηδόνα: Το Παιχνίδι των Λυγμών (The Crying Game)

Αυτή την Κυριακή 25/3/2018 21:00 στο "Cine Λαμπηδόνα" η προβολή της ταινίας

Το Παιχνίδι των Λυγμών
(The Crying Game)



σε σκηνοθεσία Neil Jordan με τους Stephen Rea, Jaye Davidson και Forest Whitaker.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Ένας αγωνιστής του IRA, o Φέργκους (Stephen Rea) αποτελεί μέλος συμμορίας που απάγει τον Jody (Forest Whitaker) και τον κρατάει όμηρο. Σταδιακά, μεταξύ των δύο ανδρών θα αναπτυχθεί μια φιλία. Λίγο πριν ο Jody σκοτωθεί, ο Fergus τού υπόσχεται να αναζητήσει τη χαμένη φίλη του και να της διαβιβάσει αυτά που του εμπιστεύθηκε… Ύστερα από αρκετή αναζήτηση θα καταφέρει να τη βρει, όμως αυτή η συνάντηση θα αποδειχθεί μοιραία και θα αλλάξει ολοκληρωτικά την ζωή του Φέργκους...

«Ο Neil Jordan, βασισμένος σε ένα άρτια δομημένο σενάριο χαρακτήρων, προσπαθεί να ορίσει τη φύση και τα όρια του ανθρώπου. Η αιχμαλωσία του μαύρου Άγγλου στρατιώτη από τον IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) και η εντολή στον Fergus (επαναστάτη του IRA) να τον σκοτώσει δεν θα εκτελεστεί, αφού ο στρατιώτης θα βρει τραγικό θάνατο από την εισβολή των αγγλικών τανκς στο κρησφύγετο των επαναστατών, κάτι που ο Fergus ούτως ή άλλως δεν είχε σκοπό να κάνει, αφού από τη φύση του δε θα μπορούσε να αφαιρέσει ζωή για οποιονδήποτε λόγο. Όπως πάλι από τη φύση του δεν είναι επαναστάτης, αφού οι επαναστάσεις απαιτούν πίστη, αποφασιστικότητα, σκληρότητα και καθόλου συναισθηματισμούς, κάτι που ο Fergus δεν διαθέτει, αλλά θα λέγαμε ότι υπάγεται στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που δεν θα μπορούσαν να πειράξουν ούτε ένα μυρμήγκι.

Η γνωριμία που θα έχει στη συνέχεια με την κοπέλα του νεκρού στρατιώτη - του είχε υποσχεθεί να την βρει και να της πει ότι την αγάπησε - και ο έρωτάς του γι’ αυτήν δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί, καθώς διαπιστώνει την τελευταία στιγμή κάτι εντελώς απρόβλεπτο, που αποτελεί φυσικά και το μυστικό της ταινίας, αλλά και το μυστικό που ο Άγγλος στρατιώτης απέκρυψε από τον
Fergus. Ο Fergus δεν θα πάψει να αγαπάει την κοπέλα, όμως θα έρθει για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον εαυτό του και αυτή τούτη τη σεξουαλική του ταυτότητα…» (Πηγή: koinotopia.gr)

«Ο Jordan επιτυγχάνει παντού: Ξεκινάει από το πολιτικό θρίλερ για να μιλήσει για την προσωπική κρίση ταυτότητας στις σεξουαλικές σχέσεις, για την αποσταθεροποίηση των ηθικών κωδίκων στο κάλεσμα της καρδιάς που αντιδρά στον πόνο αβίαστα, σπαραχτικά, για να κοινωνήσει την αγάπη. Αυτό είναι το Παιχνιδι των Λυγμων. Το κλάμα του μωρού που απαιτεί τη μητρική φροντίδα, το αίτημα των αισθήσεων, που παραγνωρίζει κάθε εμπόδιο για να βρει αποκούμπι στη θλίψη, όπως στο ομότιτλο αισθαντικό cover version του Boy George. Όταν τίποτε δεν είναι πλέον ξεκάθαρο, τίποτε δεν απομένει (ο ορισμός του film noir) παρά η λύτρωση του σπαραγμού.» (Πηγή: cine.gr)


Πατήστε εδώ για το trailer της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου