Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Οι εργαζόμενοι ζητάμε την καταβολή του "δώρου" Χριστουγέννων και της κανονικής άδειας

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ, ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ 

«Δώρο» Χριστουγέννων 

Το «Δώρο» - 13ος μισθός- των Χριστουγέννων αποτελεί δικαίωμα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Όχι όμως και στο δημόσιο και τους συνταξιούχους γιατί οι κυβερνήσεις το κατήργησαν στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών, ενισχύοντας τους εργοδότες και το κράτος. Είναι λοιπόν υποχρέωση του κάθε εργοδότη, η έγκαιρη πληρωμή του «Δώρου» - 13ου μισθού- και πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2023. Η μη πληρωμή του, είναι παράνομη πράξη του εργοδότη και διώκεται ακόμη και με αυτόφωρη ποινική διαδικασία-σύλληψη. 

Παράνομη πράξη είναι και όταν ο εργοδότης για να φαίνεται σύννομος, καταβάλει το «Δώρο» και ταυτόχρονα επιβάλει, ζητά από τον εργαζόμενο/νη να του επιστρέψει έστω ένα μέρος. 

Εάν εργάζεσαι χωρίς διακοπή από το Πάσχα και μέχρι το Δεκέμβριο στον ίδιο εργοδότη, δικαιούσαι 13ο μισθό -«Δώρο» ίσο με το μηνιαίο μισθό σου. Εάν εργάστηκες για κάποιο διάστημα δικαιούσαι μέρος του 13ου μισθού – «Δώρου».

Κανονική άδεια και επίδομα αδείας 

Ο χρόνος τελειώνει και πρέπει ο εργοδότης να μας δώσει το υπόλοιπο της κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας, εάν δεν την έχουμε πάρει όλη. Δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τον εργοδότη και να μην μας δώσει το σύνολο της κανονικής άδειας που δικαιούμαστε. Στην περίπτωση μη χορηγήσεως της άδειας μέχρι την 31 Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους, η αξίωση για την άδεια μετατρέπεται σε χρηματική.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ, για οποιαδήποτε ενημέρωση-καταγγελία απευθύνσου: 

- Στο σωματείο σου 

- Στην Επιθεώρηση Εργασίας, τηλ. 1555, https://www.hli.gov.gr 

- Στο ΚΕΠΕΑ - Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων ΓΣΕΕ, https://www.kepea.gr/article.php?id=1252# 

- Όσοι και όσες εργάζονται στις γειτονιές μας και θέλουν να καταγγείλουν εργοδοτική αυθαιρεσία, μπορούν να αποστέλλουν την καταγγελία στο μέηλ: ergasiakabyronas@gmail.com

Μην διστάσεις, μην φοβηθείς, διεκδίκησε. Η Ταξική Αλληλεγγύη μεταξύ μας, είναι η δύναμη μας!  

 

Δεκέμβριος 2023 

Πολίτες και Συλλογικότητες Βύρωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου