Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Ανακοίνωση: Λευκές Νύχτες μαύρης εκμετάλλευσης

Η επίθεση στην Κυριακάτικη αργία και η καταπάτηση του ωραρίου από το κράτος και την εργοδοσία εδώ και τρία χρόνια συνεχίζονται ακάθεκτες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πλήρους απορρύθμισης των ωραρίων εργασίας επιχειρείται και η επιβολή της «Λευκής Νύχτας». «Λευκή νύχτα» ονομάζεται το άνοιγμα των καταστημάτων μιας περιοχής, όλο το βράδυ και έως τα χαράματα της επόμενης μέρας, ενώ στο πλαίσιο αυτής πραγματοποιούνται συνήθως και κάποια πολιτιστικά δρώμενα όπως πχ συναυλίες. Υποτίθεται, όπως μας λένε επιχειρηματίες και Δήμοι πως με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η …οικονομική ανάκαμψη της συγκεκριμένης περιοχής, ξεχνώντας όμως να μας πουν πως με την ανεργία και τη φτώχεια που υπάρχει, όχι ανάκαμψη, ούτε συντήρηση των οικονομικών δεν μπορεί να γίνει.

Η κατάργηση του ωραρίου στο προσκήνιο

Οι προσπάθειες επιβολής καθεστώτος πλήρως «απελευθερωμένου» ωραρίου, όπως αυτό που εφαρμόζεται στις «λευκές νύχτες» εμφανίστηκαν παρέα με την επιχειρούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Εντάσσονται στην συνολική επίθεση που έχουν εξαπολύσει κράτος και εργοδοσία τα τελευταία χρόνια, επιχειρώντας να εντατικοποιήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Όσο και να παρουσιάζονται οι "Λευκές Νύχτες" ως «εξαιρέσεις» και «εορτές» ξέρουμε πολύ καλά πως από πίσω κρύβεται ο στόχος των εργοδοτών να έχουν στη διάθεσή τους εργαζόμενους δίχως ωράριο και δίχως δικαιώματα/αξιοπρέπεια. Εργαζόμενους που δεν θα αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι με ανάγκες για ξεκούραση, συνεύρεση, ελεύθερο χρόνο αλλά θα αντιμετωπίζονται ως εργαλεία για την αύξηση της κερδοφορίας των εργοδοτών.

Η αθλιότητα της «Λευκής Νύχτας» έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα σε αρκετούς Δήμους της χώρας, ενώ σε ό,τι αφορά Δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής (όπως Μαρούσι, Ίλιον κλπ), ξεσήκωσε μαζικές και πετυχημένες αντιδράσεις από σωματεία και εργαζόμενους που ένωσαν τις δυνάμεις τους στο «Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα "απελευθερωμένα" ωράρια». Ειδικότερα στο Ίλιον, το όλο θέμα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις ύστερα από την ορθή απόφαση των Θάνου Μικρούτσικου και Μίλτου Πασχαλίδη να ματαιώσουν τη συμμετοχή τους σε συναυλία που διοργάνωνε ο Δήμος Ιλίου στο πλαίσιο της εκεί «Λευκής Νύχτας».

Ως Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, συντασσόμαστε με τον αγώνα των εργαζομένων που παλεύουν για την αναχαίτιση της επίθεσης εργοδοτών/κράτους στα δικαιώματά μας. Υπό αυτό το πρίσμα κρίνουμε ως θετική και επιβεβλημένη, την απόφαση των Θ. Μικρούτσικου και Μ. Πασχαλίδη να ματαιώσουν τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη συναυλία. Θεωρούμε δε σημαντικό η ενέργεια αυτή να αποτελέσει έναυσμα, έτσι ώστε οι καλλιτέχνες που επιλέγουν να σταθούν στο πλευρό του κόσμου της εργασίας να είναι πιο προσεκτικοί με τις εκδηλώσεις που συμμετέχουν. Διότι πολλές φορές με τη συμμετοχή τους αυτή μπορεί να νομιμοποιούν αντιδραστικές πολιτικές επιλογές.

Καταγγέλλουμε τέλος, την Δημοτική Αρχή του Ιλίου και οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή εφαρμόζει την αθλιότητα της "Λευκής Νύχτας" η οποία ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών και συμβάλλει στην περαιτέρω εξαθλίωση των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου