Μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, το Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια» ξεκινά και πάλι τις μηνιαίες συναντήσεις του!
Το Σάββατο 1 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (Λαμπηδόνα, Άλσος Αγίας Τριάδας) θα μοιραστούμε μαζί σας σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες χειμερινών ειδών: μαρούλι, μαϊντανό, παντζάρι, αρακά, μπίζι, ραπανάκι, ρόκα, σέλινο, μπρόκολο, καρότο, σπανάκι, σέσκουλο, αντίδι, πράσο κ.ά.
Ελάτε να γνωριστούμε και να συζητήσουμε για τις καλλιεργητικές εργασίες αυτής της περιόδου, τη σπορά χειμερινών λαχανικών, τους τρόπους συλλογής και διατήρησης των σπόρων, αλλά και να συσκευάσουμε μαζί τους σπόρους που έχουμε μαζέψει.
Τυχόν σπόροι από παραδοσιακές ποικιλίες που καταφέρατε να συλλέξετε, καθώς και καφέ υλικά για τον κομποστοποιητή μας (καφέ χαρτόκουτα, ξερά φύλλα, πριονίδι κ.λπ.) είναι πάντα ευπρόσδεκτα.
Ένας αλκοολικός και κυνικός καθηγητής φιλοσοφίας τα φτιάχνει με μια επιμελή και έξυπνη φοιτήτριά του, χρειάζεται όμως κάτι υπαρξιακά πολύ πιο βαθύ για να ξαναβρεί την πίστη του στη ζωή. Ώσπου αποφασίζει να κάνει μια σοκαριστική επιλογή.
Συνοπτική κριτική
Θρίλερ, κωμωδία και ψυχολογικό δράμα, ο Γούντι Άλεν ανακυκλώνει χαριτωμένα, αλλά με ελάχιστη πια πρωτοτυπία, τα ίδια φιλοσοφικά ερωτήματα που διατρέχουν όλες τις ντοστογιεφσκικές ταινίες του («Απιστίες και Αμαρτίες», «Match Point», «Το Όνειρο της Κασσάνδρας»). Ταιριαστός με το πιο ανάλαφρο εδώ ύφος της ταινίας ο Γιοακίν Φίνιξ, ακόμα καλύτερη η παρακμιακά σέξι Πάρκερ Πόουζι.
Χιλή, Κύπρος, χαλκός: Ποιήματα και τραγούδια για τις δύο χώρες
Γιατί πάντα οι λαοί έχουν πολύ περισσότερα κοινά από όσο μπορούμε να φανταστούμε: Ιμπεριαλισμός, πραξικοπήματα μα και αγώνες για μια καλύτερη ζωή, για μια δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία! Διαβάζουν οι: Χάϊμε Σβάρτ, χιλιανός ποιητής που ζει χρόνια στην Ελλάδα εξόριστος από την χούντα του Πινοσέτ και Βασίλης Κυριάκου, ηθοποιός.
Το Σάββατο 24/9/2016 και ώρα 11 π.μ., όπως κάθε Σάββατο, καλούμε τις φίλες και τους φίλους του Ανταλλακτηρίου Σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια» για κηπουρικές εργασίες στον λαχανόκηπο της Λαμπηδόνας, καθαρισμό του χώρου των παρτεριών και φροντίδα του κομποστοποιητή μας.
Θυμίζουμε ότι μπορείτε να φέρετε και υλικά για τροφοδοσία του κομποστοποιητή, όπως ωμά φυτικά απορρίμματα κουζίνας, καφέ χαρτόκουτα, ξερά απορρίμματα κήπου, φύλλα δέντρων, πριονίδι, στάχτη, κατακάθι από καφέ/ροφήματα βοτάνων κ.λπ. Υπάρχει κυρίως ανάγκη για καφέ υλικά. Το ώριμο κομπόστ χρησιμοποιείται στα παρτέρια του λαχανόκηπου, ενώ μέρος του θα μοιράζεται και σε όσους/όσες τον φροντίζουν.
Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε για εργασίες και κουβεντούλα!
Δύο 17χρονοι από μεγαλοαστικές μεξικανικές οικογένειες, που νομίζουν ότι είναι μεγάλοι εραστές, φλερτάρουν στη διάρκεια μιας εκδρομής με μια 28χρονη Ισπανίδα. Στο τέλος της διαδρομής θα δοκιμαστεί η φιλία τους, αλλά και ο ανδρισμός τους.
Για ακόμη μία φορά το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος βρίσκεται όχι μόνο στο στόχαστρο του βαθέος κράτους και της δικαστικής εξουσίας, αλλά και της φασιστικής ακροδεξιάς η οποία είναι κομμάτι του συστήματος. Αρχές Αυγούστου ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Η. Παναγιώταρος κατέθεσε στη βουλή ερώτηση προς το υπ. Εθνικής Άμυνας, θέτοντας ζήτημα απαγόρευσης της δράσης του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων "Σπάρτακος".
Αφορμή αποτέλεσε η ακύρωση της -κατά παράβαση του κανονισμού- συμμετοχής άοπλων φαντάρων σε άσκηση με πραγματικά πυρά, μετά από καταγγελίες του "Σπάρτακου". Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χ.Α. και ευρύτερα η ακροδεξιά επιτίθενται στο Δίκτυο ελεύθερων φαντάρων "Σπάρτακος". Η Χ.Α. με συχνές δημόσιες αναφορές της, πιέζει στην κατεύθυνση ποινικοποίησης και καταστολής του Δικτύου. Ήδη από το 2010, ο τότε βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης, με ερώτησή του προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απαιτούσε την απαγόρευση της δράσης του.
Αυτό που τους ενοχλεί είναι η επιτυχημένη εδώ και χρόνια δράση του δικτύου "Σπάρτακος" μέσα και έξω από τα στρατόπεδα, υπέρ των δικαιωμάτων των φαντάρων. Αυτό που ενοχλεί είναι η αντίληψη πως ο φαντάρος είναι ένας πολίτης με στολή και ως εκ τούτου τα δικαιώματά του δεν σταματούν στην πύλη του στρατοπέδου. Το Δίκτυο ελεύθερων φαντάρων "Σπάρτακος", έχει συνδράμει στην οργάνωση της πάλης των στρατευμένων τόσο για τα δικαιώματα τους, όσο και ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και την εμπλοκή του στρατού στην καταστολή του "εσωτερικού εχθρού" (δηλαδή των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων).
Ως Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο δίκτυο ελεύθερων φαντάρων "Σπάρτακος", στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φαντάρων, που τον θεωρούμε και δικό μας αγώνα!
Πριν από λίγες μέρες, ο Σωτήρης Δημητρίου πήγε να συναντήσει την αγαπημένη του Αλίντα. Οι περισσότεροι από εμάς στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα τον γνωρίσαμε όχι μέσα από τα επιστημονικά του συγγράμματα στην κοινωνική ανθρωπολογία ή τον κινηματογράφο αλλά από τα μαθήματα του Ανοικτού Κοινωνικού Πανεπιστημίου που φιλοξενήθηκαν στη Λαμπηδόνα. Εκεί, εκτός όλων των άλλων, μάς δίδαξε ότι «οι πρωταρχικοί όροι για να γίνει λιγότερο οδυνηρό το πέρασμα από τη βαρβαρότητα της αποδόμησης προς τη μεταδόμηση για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία είναι: πρώτο, η ανασυγκρότηση του κοινωνικού ιστού και της αλληλεγγύης και δεύτερο, η αντιμετώπιση των δομών εξουσίας με βάση την άμεση δημοκρατία και την αυτοάμυνα, χωρίς άσκηση βίας και χωρίς ιεραρχικές δομές που αναπαράγουν την απάνθρωπη κοινωνία της ανισότητας και της βίας». Ειλικρινά θα μάς λείψει.
Λίγες βασικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του θα βρείτε εδώ και η πολύ ενδιαφέρουσα συνεισφορά του σε έρευνα για την Κρίση εδώ.
------------------------------
Ενημέρωση Μάρτιος 2022: Οι ομάδες
δημιουργικής γραφής, ξένων γλωσσών, κοινωνικού πανεπιστημίου, latin και
δραματοθεραπείας δεν λειτουργούν πλέον. Κρατάμε τις αναρτήσεις για
αρχειακούς λόγους!
Το Φρανκενστάιν Τζούνιορ (πρωτότυπος τίτλος Young Frankenstein) είναι μια κωμωδία τρόμου, παραγωγής του 1974, σε σκηνοθεσία του Μελ Μπρουκς. Η ταινία είναι βασισμένη πάνω σε χαρακτήρες της νουβέλας τρόμου Φρανκενστάιν (πρωτότυπος τίτλος Frankenstein) της Μαίρης Σέλεϊ και σε σενάριο των Μελ Μπρουκς και Τζιν Γουάιλντερ.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Δρ Φρέντερικ Φρανκενστάιν, ο εγγονός του Βίκτωρ Φρανκενστάιν, είναι ένας καθηγητής σε ένα κολέγιο ιατρικής στην Αμερική. Ο Δρ Φρανκενστάιν επίσης ισχυρίζεται πως το όνομά του προφέρεται Φρον-κεν-στίν (Fron-ken-steen), γιατί ντρέπεται για την καταγωγή του. Μια μέρα, μετά από μια διάλεξη, ο Δρ Φρανκενστάιν ειδοποιείται από τον δικηγόρο ΧερΦωλκστάιν πως έχει κληρονομήσει τον τίτλο ευγένειας από τον προπάππο του, τον Βαρόνο Μποφώρ φον Φρανκενστάιν, και την οικογενειακή κατοικία των προγόνων του, το κάστρο Φρανκενστάιν στην Τρανσυλβανία. Έτσι, ο Δρ Βαρόνος Φρέντερικ φον Φρανκενστάιν ταξιδεύει στην Τρανσυλβανία, και εκεί γνωρίζει τους δύο βοηθούς του στο εργαστήριο: την πανέμορφη Ίνγκα και τον καμπούρη Ίγκορ - που ισχυρίζεται πως το όνομά του προφέρεται Άιγκορ (Igor - Eye-gor). Μαζί με τον Άιγκορ και την Ίνγκα, ο Δρ Φρανκενστάιν γνωρίζει και την παρανοϊκή οικονόμο του κάστρου, τηνΦράου Μπλούχερ.
Μια νύχτα, ακολουθώντας μια μουσική βιολιού, περνά μέσα από το μυστικό πέρασμα της βιβλιοθήκης του δωματίου του και ανακαλύπτει το εργαστήριο και την προσωπική βιβλιοθήκη του παππού του. Μέσα στα βιβλία και τα έγγραφα της βιβλιοθήκης, ανακαλύπτει ένα χειρόγραφο εγχειρίδιο με τον τίτλο «Πώς τα κατάφερα, από τον Βίκτωρα Φρανκενστάιν», που εξηγεί πώς ο Βίκτωρ δημιούργησε το τέρας του Φρανκενστάιν, που το θεώρησε ζωή. Ο Φρέντερικ διαβάζει το βιβλίο και αποφασίζει να παραδεχτεί το όνομά του και να φτιάξει το δικό του τέρας. Έτσι, μετά από δύο κλοπές φρεσκοθαμμένου πτώματος και εγκέφαλου, ο Δρ Φρανκενστάιν φτιάχνει το τέρας και του δίνει ζωή. Όμως το τέρας δεν θα προκύψει όπως το ήθελε ο Φρέντερικ.