Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Εργοδοτικές αυθαιρεσίες στο μεζεδοπωλείο «Πενηνταράκι» ή όταν ο κοινωνικός κανιβαλισμός δείχνει τα δόντια του


Το τελευταίο χρονικό διάστημα, λάβαμε γνώση ενός περιστατικού σοβαρής εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε χώρο δουλειάς, σε βάρος εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, η καταγγελία αφορά το μεζεδοπωλείο «Πενηνταράκι» που λειτουργεί στον Βύρωνα. Η εργοδοσία του μαγαζιού εδώ και πολύ καιρό, δεν κατέβαλλε σε εργαζόμενο, το μεγαλύτερο μέρος των ενσήμων, μαζί με δώρα κλπ. Σαν να μην έφτανε αυτό, με ευθύνη της εργοδοσίας είχε διαμορφωθεί ένα πολύ άσχημο κλίμα μέσα στο μαγαζί εις βάρος εργαζομένων: Απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, προσβλητικές συμπεριφορές κλπ., πήγαιναν παρέα με την μη καταβολή όλων όσων προαναφέραμε.


Ο εργαζόμενος Γ.Κ. αρνούμενος να αποδεχτεί άλλο αυτή τη κατάσταση, αποφάσισε να διεκδικήσει καλύτερους όρους εργασίας, αύξηση στο μεροκάματο αλλά και τη καταβολή των απλήρωτων επιδομάτων. Η εργοδοσία αρνήθηκε να καταβάλει τα δεδουλευμένα στον συνάδελφο Γ.Κ. αναγκάζοντάς τον σε παραίτηση και προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας. Δυστυχώς το παραπάνω περιστατικό δεν είναι το μόνο, ούτε και το τελευταίο.

Στις μέρες μας, η οικονομική εξαθλίωση μεγάλων κομματιών της κοινωνίας μεγαλώνει. Και μαζί της διογκώνονται και τα περιστατικά κοινωνικού κανιβαλισμού, όπου ο πιο δυνατός προσπαθεί να καταβροχθίσει τον πιο αδύναμο, μήπως και επιβιώσει ο ίδιος. Όμως, όσο δεν ηττάται η πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ που δημιουργεί την κρίση, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να την γλιτώσει η πλειοψηφία της κοινωνίας.
 

Οι εργαζόμενοι δεν είναι σκλάβοι, έχουμε δικαιώματα   

Ο κοινωνικός κανιβαλισμός είναι δώρο και ανάσα ζωής για το κεφάλαιο που δημιουργεί την κρίση, επωφελείται από αυτήν και αναδιαμορφώνει την κοινωνία σύμφωνα με το μοντέλο του πειθαρχημένου/υποταγμένου ανθρώπου. Το μοντέλο αυτό, θέλει έναν άνθρωπο, ο οποίος να μην διεκδικεί, να μην έχει αλληλέγγυα συμπεριφορά, να αποδέχεται μια επιβίωση με ψίχουλα και με ελεημοσύνες του κράτους ή διαφόρων φιλεύσπλαχνων καπιταλιστών που με το κίνητρο απαλλαγής από φόρους, μοιράζουν ξεροκόμματα.

Εμείς αρνούμαστε αυτή την στάση ζωής που μας οδηγεί σε περαιτέρω εξαθλίωση και υποταγή. Διεκδικούμε ανθρώπινες και ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες με όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους στον αγώνα για μια αξιοβίωτη ζωή. Συγκεκριμένα για το "Πενηνταράκι", ζητάμε την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων του εργαζόμενου Γ. Κ. από την εργοδοσία του μαγαζιού. Τέλος, καλούμε όποιον και όποια βιώσει εργοδοτική αυθαιρεσία στον χώρο δουλειάς του, να το δημοσιοποιήσει, να το καταγγείλει στο αρμόδιο εργατικό σωματείο, να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Μπορεί επίσης να επικοινωνήσει μαζί μας, στέλνοντας ενημέρωση στο: koinonikokentrovirona@gmail.com.

Ομάδα εργατικής παρέμβασης στη γειτονιά μας 
Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου