Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Παρασκευή 1/6/2018: Παρουσίαση του βιβλίου του Φώτη Κατέβα "Τα βουνά προηγούνται"

Το Κοινωνικό - Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Φώτη Κατέβα "Τα βουνά προηγούνται", που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1/6/2018, 8 μ.μ. στη Λαμπηδόνα.

Θα μιλήσει ο συγγραφέας και οι: Γ. Κοσπεντάρης (εκπαιδευτικός στο Α' Πειραματικό Λύκειο Αθηνών), Π. Μανταίος (δημοσιογράφος στην "Εφημερίδα των Συντακτών"), Κ. Τσιβιλίκας (δημοσιογράφος, πρώην στέλεχος της Ε.Ρ.Τ.).

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η Φιλοπρόοδος Ένωση Καροπλεσίου αποτελεί ένα σχετικά άγνωστο κεφάλαιο της προπολεμικής περιόδου. Ωστόσο, υπήρξε ουσιαστικά η σημαντικότερη εμπειρία και παρακαταθήκη, πριν από τη μεταξική δικτατορία και τον πόλεμο, για τη μετέπειτα διαμόρφωση της λεγόμενης λαϊκής αυτοδιοίκησης και δικαιοσύνης στις ορεινές περιοχές που ελέγχονταν από τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
 

Η προδρομική συμβολή της ΦΕΚ δεν έχει αναδειχθεί έως σήμερα στο σύνολό της. Η ΦΕΚ, έμπνευση ενός κύκλου προοδευτικών ανθρώπων του χωριού, αποτέλεσε ουσιαστικά μια οργάνωση κοινοτικής βάσης. Το βιβλίο Τα Βουνά Προηγούνται αποτελεί ένα σύντομο περιγραφικό ταξίδι στην πλούσια δραστηριότητα της ΦΕΚ, μέσα από το αρχειακό υλικό του βασικού πρωτεργάτη της Γιάννη Κοσπεντάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου