Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Να ανοίξουν τα άλση!


Την Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 είχαμε εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση ζητώντας τότε από τον Δήμο να ανοίξει τα πάρκα του Βύρωνα που τα είχε κλείσει με δικαιολογία την αναχαίτιση του ιού. Τώρα και παρ'όλη την ρητή ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι δεν κλείνει πάρκα και άλση, ο Δήμος Βύρωνα πρωτοπόρησε και τα ξανάκλεισε! Ζητάμε εκ νέου λοιπόν το άνοιγμα των πάρκων Αγίας Τριάδας και Ανάληψης για να μπορεί ο κόσμος να τα χρησιμοποιεί.
 
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020
η συνέλευση του ΚΠΚΒ
 
 * * * * * 

Αυτές τις μέρες που γίνεται όλο και πιο φανερή η χρησιμότητα κι αναγκαιότητα των δημόσιων χώρων αναψυχής, πρασίνου και περιπάτου στην καθημερινή μας ζωή, βλέπουμε δυστυχώς τα δύο άλση της πόλης μας (Αγ.Τριάδας και Ανάληψης) να μένουν ακόμα κλειδωμένα με λουκέτα.

Θεωρούμε την απόφαση υπερβολική και ζητάμε από το Δήμο να τα ανοίξει άμεσα, καθώς σε αυτά λόγω της διάταξης των υπαίθριων διαδρομών και του μεγέθους τους, δεν δημιουργείται συνωστισμός, σε αντίθεση με τα πεζοδρόμια έξω από τις τράπεζες και τα σουπερμάρκετ, όπου συνωστίζονται καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας. Επίσης το άνοιγμα των αλσών μπορεί να γίνει, απομονώνοντας με κάποιο πλέγμα τις -εντός των ορίων τους- παιδικές χαρές που θα συγκέντρωναν πολλούς ανθρώπους σε περιορισμένο χώρο.

Τα άλση ειδικά αυτή την εποχή, είναι μια διέξοδος για τον καθημερινό περίπατο και τέρψη μικρών και μεγάλων, για κοινωνικές συναντήσεις και δυο κουβέντες έστω κι από μακριά, συμβάλουν στη σωματική (ισχυρό ανοσοποιητικό) αλλά και ψυχική υγεία (αντιμετώπιση κατάθλιψης και άγχους). Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να ψάξει και για καινούργιους τέτοιους χώρους κι όχι να κλείνει τους λίγους που υπάρχουν.

Η πανδημία του κορονοϊού καθιστά -εκτός των άλλων- επίκαιρη όσο ποτέ τη συζήτηση για το ποια πόλη χρειαζόμαστε, αναδεικνύει όσο ποτέ την ανάγκη πρόβλεψης, δημιουργίας και προστασίας των ελεύθερων δημόσιων χώρων. Φέρνει με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια την αντίφαση ανάμεσα σε αυτή την ανάγκη από τη μια και τις πρόσφατες αντιπεριβαλλοντικές θεσπίσεις από την άλλη, που αφορούν και το περιαστικό περιβάλλον της πόλης μας (Υμηττός).

Αυτές τις δύσκολες μέρες λοιπόν, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το λουκέτο και την απόσυρση από τους δημόσιους χώρους, εκτός των άλλων γιατί αυτό σηματοδοτεί και την εύκολη απόσυρση από το "δημόσιο χώρο" καθώς και την αποδυνάμωση του δημόσιου διαλόγου, της κριτικής, της ανταλλαγής και της αλληλεγγύης.

Στην προσπάθεια λοιπόν «να κερδίσουμε χρόνο» για να επιβιώσουμε, ας προσπαθήσουμε να μη χάσουμε ό,τι νοηματοδοτεί τις ζωές μας, για να μην τις αντικρίσουμε κάποια μέρα "γυμνές", φοβισμένες κι υποταγμένες. Αντίθετα, ας αξιοποιήσουμε τον χρόνο της κρίσης για να τις ξανακερδίσουμε.



Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020
Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου