Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Πέμπτη 14 Ιουλίου, 9.00μμ: Cine Λαμπηδόνα - Hurdes: Tierra sin pan (Χούρδες: Γη χωρίς ψωμί)

Προβολή - παρουσίαση του ιστορικού ντοκιμαντέρ Hurdes: Tierra sin pan (Χούρδες: Γη χωρίς ψωμί) και του animation κινουμένων σχεδίων: Buñuel en el laberinto de las tortugas (Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες).

Το 1933 ο Luis Buñuel γύρισε σε μια άθλια ισπανική επαρχία το ντοκιμαντέρ "Χούρδες: Γη χωρίς ψωμί". Ήθελε να δείξει την φτώχεια και να υποστηρίξει την νεαρή 2η ισπανική δημοκρατία που ήδη απειλείτο από τον φασισμό. Το ντοκιμαντέρ αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως προπαγανδιστικό υλικό του αντιφασιστικού αγώνα.

Το 2018, ο Salvador Simó σκηνοθέτησε το πολύ ενδιαφέρον animation κινουμένων σχεδίων "Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες" το οποίο αφηγείται πως γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ του 33. Αποτελεί έτσι την αφήγηση μιας άλλης αφήγησης. Στο animation παρεμβάλλονται σουρεαλιστικές φαντασιώσεις του Buñuel, μερικές εμπνευσμένες από τον κόσμο του φίλου και συνεργάτη του Salvador Dali.

Παρουσιάζοντας το ντοκιμαντέρ του 1933 και στην συνέχεια το animation του 2018, θα γνωρίσουμε την εποχή και τον τόπο όπου η ακραία φτώχεια και η πρωτοπορία της σκέψης δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου