Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Παρασκευές 1/12 και 8/12, στις 8μ.μ.: Κολομβία – Βενεζουέλα: ένα μικρό οδοιπορικό σε πόλεις και αντιστάσεις

Κολομβία – Βενεζουέλα: ένα μικρό οδοιπορικό σε πόλεις και αντιστάσεις
Λαμπηδόνα, Παρασκευές 1/12 και 8/12, 8.00μ.μ.
Παρουσίαση: Ευγενία Μιχαλοπούλου και Σταύρος Σταυρίδης
 

Δύο χώρες διαφορετικές μεταξύ τους και από τις πλέον ιδιαίτερες της Λ.Α. Δύο μήνες είναι λίγο για να καταλάβεις τις πολύπλοκες πραγματικότητες του παρελθόντος και του παρόντος τους.

Η Κολομβία με εξήντα χρόνια εμφύλιου και 40 χρόνια ναρκοπολέμου που έχουν σημαδέψει την συλλογική μνήμη, βαδίζει ανάμεσα στην ελπίδα για ειρήνη και τις αντιστάσεις που γέννησε η εξέγερση του 2021. Αντάρτικα, ιθαγενικά και αφροκολομβιανά κινήματα, κινήματα πόλεων και παραγκουπόλεων, στρατιωτικοί made in USA, παραστρατιωτικοί, ναρκομαφίες, πολιτικοί παντός είδους και μια προοδευτική κυβέρνηση που αναζητά ισορροπίες, συνθέτουν ένα δύσκολα κατανοητό σκηνικό. Αν κάτι σου μένει όμως από τις συναντήσεις με τους ανθρώπους και τις αντιστάσεις τους είναι ο ανυποχώρητος αγώνας των αποκάτω για ζωή.

Η Βενεζουέλα με πρόσφατη την προσπάθεια για την οικοδόμηση του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» από τον Τσάβες, και παρούσα τη δύσκολη πραγματικότητα που γέννησε το εμπάργκο (τόσο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής όσο και στη ζωή του βενεζολάνικου λαού), είναι ένας καμβάς αντιφάσεων κεντημένος με ερωτηματικά.

Αυτά τα ερωτηματικά και τις αναγκαστικά αποσπασματικές ματιές μας από αυτό το ταξίδι, αλλά και τις ελπίδες που μας πρόσφεραν απλόχερα οι αντιστάσεις των αποκάτω στις δύο χώρες, θέλουμε να μοιραστούμε με όσους και όσες καταφέρουν να βρεθούν στην Λαμπηδόνα στις 1 και 8 Δεκέμβρη.

Παρασκευή, 1 Δεκέμβρη - ΚΟΛΟΜΒΙΑ: 

Ένα οδοιπορικό σε Μπογκοτά, Μεντεγίν, Σαντιάγκο δε Κάλι και Ποπαγιάν: συναντήσεις με κινήματα νέων από την εξέγερση του 2021, κινήματα αστέγων, γκραφιτέρος, συλλογικότητες λαϊκών γειτονιών και πόλεων, ιθαγενικά και αφροκολομβιανά κινήματα.

Παρασκευή, 8 Δεκέμβρη - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: 

Δυτική Βενεζουέλα, Καραϊβική, Καράκας: συναντήσεις με κοπερατίβες του αυτόνομου Συνεταιρισμού των Συνεταιρισμών CECOSESOLA, γνωριμία με αστικές πραγματικότητες, επισκέψεις σε, εξαρχής σχεδιασμένες και κτισμένες από τον Τσάβες, «σοσιαλιστικές πόλεις» και κομμούνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου