Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Με τους πρόσφυγες/μετανάστες είμαστε μαζί. Ανοιχτά σύνορα, άσυλο-προστασία για όλους. Nα σταματήσουν τώρα οι πόλεμοι. Συνεχίζουμε στο δρόμο της αλληλεγγύης



Το τελευταίο διάστημα όλοι οι δείκτες της λογικής στο μεταναστευτικό, έχουν χτυπήσει κόκκινο. Από τη μια, στην ανατολή «περισσεύουν» οι πόλεμοι της Ε.Ε.- Αμερικής- Ρωσίας για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, η καταστροφή του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος στο όνομα των κερδών, καθώς και η βίαιη καταστολή κάθε ατομικής ή συλλογικής προσπάθειας αντίστασης σε όλα αυτά.

Από την άλλη, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς/μετανάστευσης προς την Ευρώπη, ρισκάροντας τα πάντα για να προστατέψουν τις ζωές τους από τη φρίκη των βομβαρδισμών, της εξαθλίωσης και της καταπάτησης των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων τους, θεωρούνται αυτοί οι άνθρωποι «περισσευούμενοι», ότι αυτοί είναι το «πρόβλημα».

Κι έτσι με τη σφραγίδα της Ε.Ε. και τη συμφωνία της κυβέρνησης, διατηρούμε τους φράκτες, πνίγουμε τους απελπισμένους στο Αιγαίο, τους μαντρώνουμε σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης (κλειστά hot-spot), τους καταπατούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους βάζουμε χειροπέδες και τους επαναπροωθούμε βίαια στην «ασφαλή» Τουρκία, παρέα με την FRONTEX και το ΝΑΤΟ του οποίου επίσημα πλέον αποδεχόμαστε τους πολεμικούς σχεδιασμούς και στην περιοχή μας.

Παρόλα αυτά και κόντρα στις βάρβαρες πολιτικές τους, οι απλοί άνθρωποι υψώνουν τους δικούς τους φράκτες ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Άνθρωποι που έχουν ήδη φτωχοποιηθεί, άνοιξαν τις πόρτες τους, έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν άλλους φτωχούς. Εμείς ως Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, από την πρώτη στιγμή οργανώσαμε συλλογική κουζίνα, διανομή του φαγητού κατευθείαν στους πρόσφυγες/μετανάστες, διανομή ρούχων κλπ.

Στον αντίποδα των παραπάνω, τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια συκοφάντησης εκ μέρους διαφόρων ΜΜΕ, σε βάρος πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που κατηγορούνται σαν ΜΚΟ-φαντάσματα που δήθεν διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, κλπ. Στοχοποιούνται ακόμα και μεμονωμένοι αλληλέγγυοι άνθρωποι που συλλαμβάνονται και δικάζονται στα νησιά.

Αυτή η στοχοποίηση των ΜΜΕ τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από το φασιστικό υπόστρωμα που έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία και πατάει πάνω στην διάχυτη διάδοση εθνικιστικών και ρατσιστικών αφηγημάτων αναπαράγοντας συνεχώς ψευδείς ειδήσεις που εξαπλώνονται ραγδαία χωρίς να επιβεβαιώνονται ή να διασταυρώνονται. Δηλαδή έχουμε την αντιστροφή της πραγματικότητας. Αντί να μπαίνει στο στόχαστρο η πολιτική της υποτίμησης των ζωών μας που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπων στην εξαθλίωση και ευθύνεται για χιλιάδες νεκρούς στα σύνορα μας, στοχοποιούνται οι πιο καταπιεσμένοι και ευάλωτοι καθώς και εκείνοι που δείχνουν την έμπρακτη υποστήριξη και αλληλεγγύη τους.

Η πραγματική αλληλεγγύη, που δεν ταυτίζεται με την υποκριτική φιλανθρωπία των «εντεταλμένων» ΜΚΟ, της εκκλησίας και των πλουσίων, φαίνεται πως δεν είναι πια ανεκτή. Δεν ταιριάζει με το στόχο του εγκλεισμού σε ελεγχόμενα hot-spot, της διαλογής και επαναπροώθησης των «περισσευούμενων», μετά και την τελευταία άθλια συμφωνία Ε.Ε. –Τουρκίας.

Τώρα όμως είναι που πρέπει να συνεχίσουμε την πραγματική αλληλεγγύη. Δεν το βάζουμε κάτω. Μαζί με τους μετανάστες/πρόσφυγες να αγωνιστούμε:
  • για να σταματήσουν τώρα όλοι οι πόλεμοι,
  • για την κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνου,
  • για ανοιχτά σύνορα, για να πέσουν οι φράχτες, να φύγει η FRONTEX και το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο,
  • για Άσυλο – προστασία – στέγη σε όλους τους πρόσφυγες/μετανάστες. Με τα χιλιάδες εγκαταλειμμένα κτήρια, με τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα, σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης μπορούν να καλυφθούν ανθρώπινα οι ανάγκες όλων μας, ντόπιων και μεταναστών,
  • για ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, μικρές ανοιχτές και εντός του οικιστικού ιστού δομές οργανωμένες από τους δήμους, με αυστηρές συνθήκες υγιεινής κι αξιοπρέπειας.
  • για την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, με την οποία:
α) σφραγίζεται ο διάδρομος των Δυτ. Βαλκανίων που επέτρεψε τον περασμένο χρόνο το πέρασμα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών.

β) η Τουρκία, παρά τις καταγγελίες αλληλέγγυων και διεθνών οργανισμών για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, βίαιες επαναπροωθήσεις στη Συρία κλπ, αναγνωρίζεται σαν "ασφαλής τρίτη χώρα".

γ) παραδίδεται, επίσημα, επιχειρησιακός έλεγχος σε μεγάλο κομμάτι του Αιγαίου στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ

δ) παραβιάζεται ξεδιάντροπα η συνθήκη της Γενεύης (1951, για το καθεστώς των προσφύγων)

ε) η εφαρμογή της πολυδιαφημισμένης συνθήκης Σένγκεν για την, χωρίς ελέγχους, ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων και στην ουσία διατηρείται η ελεύθερη διακίνηση μόνο των εμπορευμάτων και όχι των ανθρώπων. Για άλλη μια φορά τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας.

Εμείς όλοι που χθες ήμασταν απλήρωτοι/ες, σήμερα άνεργοι/ες και αύριο ίσως μετανάστες/τριες, είμαστε όλοι στην από εδώ πλευρά, μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όλοι μαζί, στεκόμαστε απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές της ΕΕ, και των συνένοχων κρατών και κυβερνήσεων, απέναντι στις πολιτικές του κεφαλαίου που εξαθλιώνουν όλους μας και σταδιακά μας μετατρέπουν σε δουλοπάροικους ή περισσευούμενους.

Η δύναμη είναι στα δικά μας ενωμένα χέρια, στη δική μας αλληλέγγυα σκέψη, στην δική μας κοινή δράση!

Συνεχίζουμε…

- Κάθε Τετάρτη πρωί μαγειρεύουμε για τους πρόσφυγες που στεγάζονται στην κατάληψη στέγης προσφύγων/μεταναστών, στην οδό Νοταρά 26, στο κέντρο της Αθήνας

- Κάθε δεύτερη Κυριακή μαγειρεύουμε για τους πρόσφυγες του Πειραιά

- Συγκεντρώνουμε στο χώρο είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες του Πειραιά. Για το σκοπό αυτό γίνονται τακτικές ανακοινώσεις από τα μέσα επικοινωνίας του κέντρου (ιστολόγιο, facebook, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)

-Διοργανώνουμε ενημερωτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με θέμα το προσφυγικό/μεταναστευτικό

- Με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και αυτοοργάνωση αποφασίζουμε την αλληλέγγυα δράση μας, μαζί με τους πρόσφυγες/μετανάστες αναζητούμε τους κοινούς μας αγωνιστικούς- χειραφετητικούς δρόμους.

Σε αυτό ακριβώς το μονοπάτι αλληλεγγύης και αγώνα οφείλουμε να συνεχίσουμε, απομονώνοντας ξενοφοβικές και φασιστικές φωνές.


17 Απριλίου 2016

KOINΩΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου