Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί…



Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί…

Την Τετάρτη 20 Απρίλη συζητιέται στο δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα το προσφυγικό ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε πρόταση δημοτικής παράταξης (Νέα Εποχή, Χ. Γώγος) για "...χρήση των αναψυκτηρίων του Δήμου Βύρωνα "Λαμπηδόνα" και "Ανάληψη" από τον Δήμο για σίτιση προσφύγων...με τη συνδρομή του Δικτύου Αλληλεγγύης" (όλη η πρόταση εδώ).

Τρεις επισημάνσεις έχουμε να κάνουμε:

1. Ως Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (δηλαδή ως μια συλλογικότητα κατοίκων της γειτονιάς μας που στεγάζεται στη Λαμπηδόνα εδώ και 4,5 χρόνια) κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη απέναντι στους συνανθρώπους μας, ντόπιους και μετανάστες/πρόσφυγες που την έχουν ανάγκη: Εκτός από τη συλλογή και μεταφορά τροφίμων και χρηστικών ειδών, δύο-τρεις μέρες την εβδομάδα (κάθε Τετάρτη, κάθε Σάββατο και κάθε δεύτερη Κυριακή) οι δύο ομάδες κουζίνας που έχουμε, μαγειρεύουν εκατοντάδες μερίδες φαγητού (και) για τους πρόσφυγες. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και καλούμε συμπολίτες και συμπολίτισσές μας ανεξαρτήτως πεποιθήσεων (εξαιρούνται οι φασίστες και οι ρατσιστές) να βοηθήσουν ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις μέρες που λειτουργούμε τη συλλογική κουζίνα μας στη Λαμπηδόνα! Σε κάθε περίπτωση η συλλογικότητά μας ανέλαβε και θα εξακολουθήσει να αναλαμβάνει την ευθύνη της αλληλεγγύης.

2. Ως αυτοοργανωμένη συλλογικότητα που δρα ανεξάρτητα από τους θεσμούς, δεν μπαίνουμε στο αλισβερίσι της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας, όσο προβοκατόρικα κι αν θέλουν κάποιοι να μας εμπλέξουν. Προφανώς όμως έχουμε τις δικές μας αναλυτικές θέσεις για το προσφυγικό (βρίσκονται αναρτημένες εδώ): θεωρούμε πρωτίστως υποχρέωση του κράτους και του Δήμου ως κρατικού θεσμού να μεριμνήσουν άμεσα για την εφαρμογή έμπρακτης κοινωνικής πολιτικής, ώστε να βρει καταρχάς στέγη, σίτιση και γενικότερα φιλοξενία στη γειτονιά μας μέρος των προσφύγων, που αυτή την στιγμή ζουν σε άθλιες συνθήκες, (π.χ. με το να ανοίξει ο Δήμος τα κλειστά/άδεια κτήρια και γενικότερα να ενεργοποιήσει το έμψυχο δυναμικό και τις υποδομές που διαθέτει).

3. Κρίνουμε ως εξόχως θετικό το γεγονός ότι ο κ. Γώγος και η παράταξή του, έστω και πολύ καθυστερημένα, έστω και με αντιφάσεις (αλήθεια, τι σημαίνει «οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν φταίνε;»: πόσοι και γιατί φταίνε; γιατί μόνον προσφυγόπουλα; γιατί μόνον από τη Συρία;) υιοθετούν την πολιτική αντίληψη που έχουμε εδώ και χρόνια ως ΚΠΚΒ όσον αφορά την ανάγκη αλληλεγγύης στους εκμεταλλευόμενους, στους φτωχούς και τους πρόσφυγες τους οποίους δημιουργεί το κοινωνικό σύστημα που η συγκεκριμένη παράταξη υπηρετεί! Θεωρούμε επίσης ριζοσπαστικό το ότι ο κ. Γώγος έκανε, ως εισαγωγή στην πρότασή του, ένα ωραιότατο copy-paste από κείμενο -χωρίς όμως αναφορά στην πηγή- ενός έγκριτου κομμουνιστή δημοσιογράφου όπως είναι ο Νίκος Μπογιόπουλος, 
έστω κι αν αμέλησε να αντιγράψει και την τελευταία παράγραφο (http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/379706,Ependyste.html ).

Σε αυτή την κατεύθυνση, ας μας επιτραπεί να του προτείνουμε να κάνει πράξη και σε προσωπικό επίπεδο την αλληλεγγύη στους ντόπιους και πρόσφυγες/μετανάστες που το έχουν ανάγκη, μιας και ο ίδιος είναι γιατρός: να προσφέρει, λόγου χάρη, αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στο Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου