Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ανακοίνωση για την εκκένωση αυτοδιαχειριζόμενων κατειλημμένων χώρων


Η κρατική καταστολή στους αυτοοργανωμένους -κατειλημμένους χώρους δεν πρέπει να περάσει!

Μετά την επίθεση κυβέρνησης και κράτους στις τρεις στεγαστικές καταλήψεις της Θεσσαλονίκης το καλοκαίρι του 2016 (Ορφανοτροφείο, κοινότητα Hurriya, και Λεωφόρου Νίκης), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξαναχτύπησε με την εκκένωση άλλων τριών χώρων τη Δευτέρα 13 Μάρτη. Πρόκειται για τον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο- κατάληψη Βίλας Ζωγράφου όπου έγιναν και συλλήψεις 7 ατόμων, το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Αγρινίου όπου έγινε διάρρηξη του χώρου από την αστυνομία καθώς και την κατάληψη στέγης μεταναστών της οδού Αλκιβιάδου στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, στην εκκένωση του κτηρίου στην οδό Αλκιβιάδου, η αστυνομία αφού συνέλαβε τους 127 Σύρους πρόσφυγες (ανάμεσά τους και πολλά παιδιά) που διέμεναν εκεί, τους οδήγησε στη διεύθυνση αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, παρατώντας τους τελικά στις 12 τα μεσάνυχτα καταμεσής στην Ομόνοια...

Οι επιθέσεις αυτές δεν γίνονται για την αξιοποίηση των χώρων όπως υποκριτικά είπε ο υπουργός “προστασίας του πολίτη” Νίκος Τόσκας. Ο Ερυθρός Σταυρός που δήθεν ενδιαφέρεται να στεγάσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό το κτήριο της οδού Αλκιβιάδου. Παράλληλα, υπάρχουν χιλιάδες άδεια και παρατημένα κτήρια αν ήθελαν τόσο καιρό να στεγάσουν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τις μητέρες και τις ευάλωτες ομάδες που βρίσκονται στους καταυλισμούς χωρίς φροντίδα.

Οι επιθέσεις στις καταλήψεις, είναι έκφραση αυταρχισμού και καταστολής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία θέλει να ξεμπερδέψει με την αμφισβήτηση εκ μέρους της κοινωνίας, μιας ολόκληρης περιόδου σοβαρών αναδιαρθρώσεων του κυρίαρχου συστήματος. Δεν είναι τυχαίο που όλα αυτά γίνονται σε μια εποχή που επιχειρούν να περάσουν τα πιο καταστροφικά μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και ευρύτερα στην κοινωνία ονομάζοντάς τα "ανάπτυξη": Την ιδιωτικοποίηση/ξεπούλημα των πάντων, τους μισθούς των 200 ευρώ, τα 12ωρα ωράρια, προκειμένου να γίνουμε ¨ελκυστικοί" για τους περιβόητους επενδυτές.

Γι' αυτό κυβέρνηση/κράτος/κεφάλαιο, επιχειρούν να διαλύσουν κάθε εστία κοινωνικών αντιστάσεων και δημιουργίας που δεν μπορούν να ελέγξουν: σωματεία, συλλογικότητες κατοίκων, κοινότητες που αντιστέκονται κλπ. Κατά κανόνα, οι κατειλημμένοι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι αποτελούν εστίες ελευθερίας, δημιουργικής έκφρασης, κοινότητες αγώνα για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Εστίες αντίστασης στα κυρίαρχα εμπορευματικά πρότυπα αλλά και διεκδίκησης των κοινών, κυψέλες πειραματισμού όλων εμάς των από κάτω σε καινούργιες μορφές κοινωνικής οργάνωσης, αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών και πραγματικών σχέσεων αλληλεγγύης πέρα από κυβερνητικά, κρατικά, επιχειρηματικά, ιδιωτικά, κομματικά συμφέροντα.

Είναι χώροι αντίστασης σε ρατσιστικές, φασιστικές, σεξιστικές αντιλήψεις. Χώροι που θέλουν να εκφράσουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων και φυσικά των προσφύγων και μεταναστών που συνιστούν και το πιο καταπιεσμένο κομμάτι της κοινωνίας, χωρίς δικαιώματα, ελευθερίες, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

1 Αντιστεκόμαστε στη βαρβαρότητα του συστήματος και αυτών που το διαχειρίζονται, δημιουργούμε τις δικές μας κοινότητες ισότητας, αυτοδιαχείρισης, αλληλεγγύης.

2 Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους , αυτοοργανωμένες κοινότητες αντίστασης, καταλήψεις στέγης-προσφύγων κλπ. Καμία δίωξη ενάντια στους/στις συντρόφους/-ισσες αυτών των χώρων.

3 Υπερασπιζόμαστε τους δημόσιους χώρους απέναντι στην εμπορευματοποίησή τους από κράτος, δήμους και ιδιώτες, δημιουργούμε τα δικά μας Κοινά.

4 Υπερασπιζόμαστε τους πρόσφυγες - μετανάστες και καλούμε όλους/ες στην αντιφασιστική-αντιρατσιστική- αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία το Σάββατο 18/3 στις 15.00 στην Ομόνοια προς Βουλή και Ε.Ε. που διοργανώνεται από δεκάδες συλλογικότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου