Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Εργοδοτικές αυθαιρεσίες στη γειτονιά μας: Όταν ο φόβος επικρατεί, να περιμένουμε ακόμα χειρότερες καταστάσεις για τις ζωές μας


Εργοδοτικές αυθαιρεσίες: Όταν ο φόβος επικρατεί σε όσους/ες είμαστε εργαζόμενοι/ες, να περιμένουμε ακόμα χειρότερες καταστάσεις για τις ζωές μας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ήρθαν στην συνέλευση του ΚΠΚΒ Λαμπηδόνα πληροφορίες, που αφορούν σοβαρές εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε χώρους δουλειάς της γειτονιάς μας σε βάρος εργαζομένων, όπως μη καταβολή μισθών και ενσήμων, απειλές, απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί κλπ. Επειδή εργαζόμενοι (ή/και άνεργοι) είμαστε και εμείς με πολύχρονη εμπειρία από διάφορους εργασιακούς χώρους, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι μπορεί να σημαίνει "εργοδοτική αυθαιρεσία" και αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε τα εξής:

α. Τα απλήρωτα μεροκάματα, η άρνηση καταβολής ενσήμων, οι υβριστικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζόμενων από μέρους της εργοδοσίας, είναι κοινωνικός κανιβαλισμός και απανθρωπιά.  


β. Οι εργαζόμενοι δεν είναι εργαλεία, είναι άνθρωποι και έχουν δικαιώματα. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κρίση, βιώνουμε την κρίση πολύ σκληρά. Και το να διεκδικούμε την τήρηση των ελάχιστων όρων διαβίωσης όπως η έγκαιρη καταβολή μισθών και δώρων, η καταβολή των ενσήμων, η πληρωμή των υπερωριών και οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αποτελεί απαράβατο όριο αξιοπρέπειας και επιβίωσης.

Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τους εργαζόμενους της γειτονιάς μας να μην φοβούνται, να μην ανέχονται να τους καταπατούνται η αξιοπρέπεια και τα εργασιακά δικαιώματα. Ειδικά τώρα που πλησιάζει το Πάσχα, καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι και όλες, πως η μη καταβολή του δώρου του Πάσχα από μέρους της εργοδοσίας, συνιστά αυτόφωρο ποινικό αδίκημα. Συνεπώς το διεκδικούμε, δεν παραιτούμαστε απο τα λίγα δικαιώματα που έχουμε στους χώρους δουλειάς, δεν αφήνουμε τον φόβο της απόλυσης να μας κυριέψει!

Όμως, επειδή εκτός από εργαζόμενοι είμαστε παράληλα και καταναλωτές των προϊόντων/υπηρεσιών που πάλι εργαζόμενοι παράγουν, καλό είναι όταν μαθαίνουμε για παραβιάσεις των εργατικών δικαιωμάτων σε μια επιχείρηση, να ενημερώνουμε τους φίλους και τις συλλογικότητες της γειτονιάς μας. Έτσι ώστε, να μην αισθάνονται μόνοι και φοβισμένοι οι εργαζόμενοι και να μπορεί η γειτονιά ενωμένη, να αγωνίζεται κατά των εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Γιατί η αλληλεγγύη είναι ανώτερη από τον κανιβαλισμό και τον ατομισμό που χρησιμοποιούν οι κυρίαρχοι για να μας διασπάνε και να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους.



Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (Λαμπηδόνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου