Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Πέμπτη 24/10/2019 στις 20:00 στο "Cine Λαμπηδόνα": "Ο Ηλίθιος" του Ακίρα Κουροσάβα (1951)

Αυτή την Πέμπτη 24/10/2019 στις 20:00 στο "Cine Λαμπηδόνα" η προβολή της ταινίας


Ο Ηλίθιος (1951)

(Hakuchi)


σε σκηνοθεσία του Akira Kurosawa βασισμένη στο μυθιστόρημα του Fyodor Dostoyevsky με τους Setsuko Hara, Masayuki Mori, Toshirō Mifune και άλλους.


Λίγα λόγια για την ταινία:

Ο Καμέντα ( ο πρίγκηπας Μίσκιν), το αρχέτυπο του απόλυτα καλού ανθρώπου, καθώς δεν τον αφορούν ούτε τον αγγίζουν οι κοινωνικές συμβάσεις και τα κατά «συνθήκη ψεύδη», λέει πάντα αυτό που σκέφτεται και πράττει πάντα αυτό που λέει, με μόνο γνώμονα την έννοια της αγάπης και γι’ αυτό και εισπράττει το προσωνύμιο του ηλίθιου. Η συμπεριφορά του εξωτερικεύει ολοκληρωτικά τον εσωτερικό του κόσμο και αυτή η διαύγεια τού  δημιουργεί διαρκώς προβλήματα στις σχέσεις του με τον κόσμο, καθώς αρνείται (και δεν ξέρει) να παίξει το υποκριτικό παιχνίδι των κοινωνικών ρόλων, βάζοντας έτσι τον εαυτό του στην πιο άβολη θέση: αυτή του αποσυνάγωγου.

Ο Akira Kurosawa ελαφρύνει  την ταινία από τις μεταφυσικές αναζητήσεις του Ντοστογιέφσκι και αναδεικνύει τα αρνητικά συναισθήματα που κυριαρχούν στις ανθρώπινες σχέσεις (ζήλεια, φθόνος,  κακία, μίσος, ιδιοτέλεια, μισαλλοδοξία, φιλοχρηματία),  ως βασικές συνιστώσες της κοινωνικής ζωής-θεμέλια αδικίας, σκληρότητας και ανισότητας του σύγχρονου κόσμου . Γυρισμένη στο βόρειο τμήμα του νησιού Χοκάιντο, με εμμονή στις λεπτομέρειες  και κυρίως στο πνεύμα, αλλά και στο γράμμα του βιβλίου του Ντοστογιεφσκι, Ο ηλίθιος υπήρξε μια ταινία παρεξηγημένη στην εποχή της και από τις λιγόοτερο γνωστές του δημιουργού της.  Σήμερα θεωρείται ίσως η πιο πιστή κινηματογραφική μεταφορά του πολύπλοκου αφηγηματικού ιστού και της δραματικής πυκνότητας του βιβλίου. Συγκλονιστικός στον κεντρικό ρόλο ο μεγάλος Τοσίρο Μιφούνε. 

Για τον συγγραφέα του Ηλίθιου, ο ιάπωνας δημιουργός είπε: «ο Ντοστογιέφσκι είναι ο αγαπημένος μου λογοτέχνης, ο συγγραφέας που έγραψε τα πιο τίμια και ελικρινή πράγματα για την ανθρώπινη μοίρα»

Η συνέχεια επί της οθόνης...

Πατήστε εδώ για το trailer της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου